FOTO HPD MIV VARAŽDIN I zima svoje čari ima

Varaždinske vijesti | 10.3.2022. u 20:24h | Objavljeno u Društvo

Hrvatsko planinarsko društvo „MIV“ Varaždin, osnovano 1980. godine, u svojem Statutu ima upisano kao najvažniji cilj „raditi na očuvanju, održavanju i poboljšanju psihofizičkih sposobnosti i zdravlju svojih članova“.

A da se na tome radi i sa 741 djetetom, koje je na kraju 2021. godine bilo učlanjeno u HPD “MIV”, preko sekcije “Čevo”, govore pohodi djece tijekom ove zime.

Ovog puta slikama predstavljamo mališane iz dječjih vrtića “Dječji svijet” i “Bambi”, sa njihovih izleta na Ham Pokojec, Gaveznicu, Arboretum Opeka, Gornja Voća, Špilja Vindija, Varaždinske Toplice, Dravska park šuma, itd.

Unatoč brojnim izazovima, vrtići redovito odlaze u prirodu, a sve više se raduju i ponovnim subotnjim izletima koji se organiziraju za cijele obitelji.

Od osnovnoškolaca slike su ovaj puta poslali IV. OŠ Varaždin, OŠ Martijanec i OŠ Vidovec. Oni su pohodili Medvednicu, Moslavačku goru, Rude, vrh Oštrc i Samobor, Kanjon Kamačnik, Kalnik i Ravnu Goru.

Od srednjoškolaca, 2. gimnazija Varaždin je prvi izlet organizirala u siječnju na Ravnu goru, gdje su vodiči održali edukaciju učenika na teme: osnove kretanja u planini, planinarski putovi i oprema, a drugi izlet je bio pohod Ivančicom od Lepoglave, preko Vilinske špice sve do vrha Ivanščice.

Djeca do 10 godina starosti u Hrvatskoj nisu obuhvaćena stručnim radom profesora kineziologa u vrtićima i nižim razredima osnovne škole, pa smo se mi kao planinarsko društvo našli pozvanim da djelujemo na rješavanju i sprečavanju psiholoških, emocionalnih, lokomotornih i drugih problema.

Osim toga, boravak na otvorenom prostoru i svježem zraku u sva godišnja doba ima pozitivan utjecaj na jačanje imuniteta i sprječavanje širenja infekcije, a da ne govorimo o rješavanju ovisnosti djece od tableta, pametnih telefona i televizora. Kretanjem i boravkom u prirodi djeca sjedilački i pasivni način života zamjenjuju zdravim i aktivnim stilom života. Razvija se ljubav prema prirodi i njenom očuvanju, razvija se svijesti o važnosti aktivnog provođenja slobodnog vremena i ekološka osviještenost te pozitivne ljudske osobine.

Kroz prethodne dvije godine strašne izolacije zbog pandemije covida, u cijelom svijetu, pa tako i u našem društvu, drastično je smanjeno druženje i kretanje, što je ostavilo velike emocionalne i metalne posljedice, naročito kod djece i one koja su preboljela i one koja nisu preboljela covid.

Za kompleksan i stručan rad s djecom, u okviru sekcije „Čevo”, zadužena su 32 školovana i stručna vodiča. Sekcija ima ogranke za rad s djecom i mladima po vrtićima i osnovnim školama te od srednjih škola na 2. gimnaziji Varaždin.

Vodiči u osnovnim školama i vrtićima su školovani i osposobljeni i za pedagoški rad s djecom i za planinarenje prema pravilima Hrvatskog planinarskog saveza, a prema potrebi oni koriste i slobodne vodiče našeg društva uz standardne voditelje.

Djeca pod mentorstvom vodiča prvo prođu kraću teorijsku obuku, upoznaje ih se sa planinama, zaštitom prirode, planinarskom opremom, pripremom za odlazak u planine, boravkom u planinama, kretanjem u planinama, opasnostima u planinama, orijentacijom, meteorologijom, prvom pomoći i osnovama spašavanja, a onda na pohodima (na tjednoj i mjesečnoj razini) uz standardne vježbe disanja, pravilnog hodanja, penjanja, uspostave koncentracije, korištenja opreme, uzimanje tekućine i hrane, u prigodnim trenucima se djeci sve konkretno i vizualno pojašnjava.

Ove godine su planirana daljnja kretanja za vrtićku djecu na Vinicu - Arboretum Opeka, Špilja Vindija, Kalnik, Ivančica - Jarki i Potok Šumi, Lužec, Ham Pokojec, Ledinec, Gavezica, Turčin-Mali vrh, Vražji stolček, Zelendvor, Trakoščan, Karlovac, Aquacity i druge interesantne lokacije, ovisno o vremenskim prilikama i kulturnim događanjima koja su interesantna da se povežu uz neki izlet.

Za djecu školske dobi planirani su pohodi raznim stazama i različitih zahtjevnosti (duljina, usponi) po Ivanščici, Ravnoj Gori, Kalniku, Strahinjčici, Medvednici, Moslavačkoj gori, Maceljskom gorju.

Glavni cilj je pokrenuti djecu u prirodu, aktivirati ih u hodanju, planinarenju, raditi na njihovoj psihofizičkoj kondiciji – graditi zdravi duh u zdravom tijelu, raditi na njihovom druženju, surađivanju, graditi prijateljstvo i neraskidive veze za cijeli život i sa prirodom, a i među njima osobno.

Da smo sa našom aktivnošću na dobrom putu, pokazuju uvijek sretna i zadovoljna djeca koja se vraćaju s pohoda, djeca koja ne izazivaju incidentne situacije i djeca koja se sve više učlanjuju u naše društvo.