FOTO Dan ružičaste vrpce - žene mislite na sebe i vodite brigu o svojem zdravlju

VV | 1.10.2022. u 14:56h | Objavljeno u Društvo

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a vrhunac obilježavanja je Dan ružičaste vrpce, koji se održava svake godine prve subote u listopadu. Mammae klub Varaždin, udruga žena oboljelih na dojku danas je 23. put obilježila Dan ružičaste vrpce.

Rak dojke je najčešća zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu, iako, od raka dojke mogu oboljeti i muškarci.

- Svaka četvrta žena i svaki treći muškarac će do 2025. godine oboljeti od neke vrste karcinoma. Današnji dan posvećen je raku dojke, a mi smo ovdje kao i svake godine i neka vam ne budemo dosadne sa svojim ružičastim vrpcama, brošurama i ponavljanjem uvijek iste rečenice – žene mislite na sebe i vodite brigu o svojem zdravlju. Uzmite našu brošuru, pročitajte je barem jednom mjesečno i učinite ono što vam u njoj savjetuju – rekla je Marija Hrašćanec, predsjednica Mammae kluba Varaždin te je zahvalila Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu na podršci.

Podršku ovoj akciji dala je i zamjenica župana Silvija Zagorec.

- Rak dojke je najčešća maligna bolest u ženskoj populaciji. Nažalost, kao što znamo, bolest ne zna za godine, i iako se najčešće javlja kod žena iznad 50 godina, može se javiti i kod mlađih žena, a isto tako i kod muškaraca. Stoga su nam ovakve akcije važne i podržavamo ih jer želimo motivirati žene i muškarce, da brinu o svom zdravlju, da idu na preventivne preglede i da imaju povjerenja u svoje liječnike. Ponosna sam kada vidim Vas, članice udruge, koje ste prošle taj nevjerojatno težak put do izlječenja. Vi nam dajete nadu i ovdje smo da vas podržimo u vašem radu i da omogućimo da se čuje Vaš glas – rekla je zamjenica Zagorec te je pozvala sve žene i muškarce, svih dobi, da redovito obavljaju preglede jer je upravo rano otkrivanje ove bolesti ključno za uspješno izlječenje.

Svoju podršku radu Mammae kluba Varaždin dao je i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Točno u podne u znak sjećanja na preminule članice Mammae kluba Varaždin u zrak su pušteni ružičasti baloni.

Danas u večernjim satima, u znak sjećanja na one koje su izgubili bitku s ovom bolešću kao i znak osvješćivanja svih nas na potrebu prevencije, vodotoranj i HNK Varaždin zasjati će ružičastom svjetlošću.