FOTO Dan narcisa u Varaždinskoj županiji: Žene, odazovite se na preventivne preglede! Foto: Krešimir Đurić

FOTO Dan narcisa u Varaždinskoj županiji: Žene, odazovite se na preventivne preglede!

Varaždinske vijesti | 23.3.2024. u 12:23h | Objavljeno u Društvo

Udruga žena Mammae klub Varaždin je danas, 25. put u Varaždinskoj županiji organizirala Dan narcisa, javnozdravstvenu akciju čiji je cilj osvijestiti javnost o karcinomu dojke koji je moguće izlječiti ako je na vrijeme otkriven.

Članice Udruge su zajedno s volonterkama iz Medicinske škole Varaždin te djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije građanima dijelile narcise na Franjevačkom trgu i drugim lokacijama u Varaždinu i Lepoglavi.

- Akcija je kao i svih prijašnjih godina zdravstvenog i humanitarnog karaktera, a u cilju osvješćivanja svih žena o raku dojke i potrebi preventivnih pregleda. Naši sugrađani odazvali su se i ovaj put donacijama za narcise. Zahvaljujem im na podršci koju nam pružaju svih ovih godina i poručujem da im jako vjerujemo, kao što i oni vjeruju nama. Znaju da je svaki njihov donirani novčić otišao za ostvarenje cilja kojeg smo obećali. Od prve organizirane akcije do danas njihovim smo donacijama kupili ili sudjelovali u kupnji aparata za limfnu drenažu, tri mobilna mamografa, novog mamografskog aparata za našu Opću bolnicu Varaždin i drugih uređaja, a ove godine je doniran uređaj za vakuumsku biopsiju dojki Klinici za tumore KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu. Još jednom hvala za svaki donirani novčić – rekla je predsjednica Mammae kluba Varaždin Marija Hrašćanec.

Zahvalila je na podršci Zavodu za javno zdravstvo, Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu, kao i volonterkama iz Medicinske škole Varaždin.

Podršku akciji dala je i zamjenica župana Silvija Zagorec zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubicom Božić.

- Maligne bolesti izravno utječu na život pojedinca i njegove obitelj. Zato dajemo punu podršku hvalevrijednoj akciji članica Mammae kluba Varaždin koje neumorno pozivaju žene da vode brigu o svojem zdravlju te im skreću pažnju na važnost preventivnih pregleda. Ova akcija je vrijedna i zato što naši sugrađani u neposrednom kontaktu sa stručnjacima i ženama koje su pobijedile rak mogu dobiti informacije koje ih zanimaju. Ženama želimo poručiti da nisu same, da trebaju imati vjeru i nadu, a što im poručuju i namiješena lica članica Mammae kluba koje su prošle nimalo lak put od dijagnoze i liječenja do ozdravljenja. Narcisa je simbol nade, ona jest nježan cvijet, ali snažan poput svake žene – istaknula je Silvija Zagorec.

Rak dojke je najčešće sijelo raka kod žena u Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji u kojoj je od te bolesti, prema posljednjih dostupnim podacima, oboljelo 95 žena, a njih 28 je umrlo, izvijestila je mr. sc. Irena Stipešević-Rakamarić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, županijska koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

- Smrtnost se smanjuje zahvaljujući provođenju Nacionalnog programa. Trebalo je čekati godinama na taj rezultat, a sada trebamo tako nastaviti. Žene starosti od 50 do 69 godina pozivamo da se odazovu na preventivnu mamografiju koja znači život, jer može otkriti karcinom u ranoj fazi kad je u potpunosti izlječiv. Sve druge metode, kao što su samopregled dojki i ultrazvuk, kod mlađih žena mogu pomoći, ali u ovoj skupini žena mamografija doista spašava život. Dnevno šaljemo 96 poziva u sklopu osmog ciklusa, a svih 25.000 žena planiramo pozvati dva puta. Pozivamo ih da se odazovu, pretraga je gotovo bezbolna i neškodljiva, a za promjenu termina mogu nam se javiti na besplatni broj telefona 0800-200-163 – navela je mr. sc. Stipešević Rakamarić.