FOTO Ivanečki planinari na obroncima Karpata i drugog rumunjskog gorja

| 22.7.2023. u 18:23h | Objavljeno u Društvo

Vratio se autobus s planinarkama i planinarima iz Rumunjske sa šestodnevnog društvenog izleta koji tradicionalno svake godine pod nazivom „Izlet godine“ organizira Planinarski klub Ivanec kao jedan vrhunski planinarski doživljaj za sve ljubitelje organiziranog planinarenja.

Planinari su izvršili uspon na Karpate i to na najviši vrh Moldoveanu, nadmorske visine 2544 metra i uspon na vrh Omu, nadmorske visine 2507 metara, te su posjetili Transilvaniju-zemlju vampira i vukova, mješavinu kulture , prirode i povijesti gdje su posjetili grad Sigišoara-mjesto rođenja Vlad Tepeša, tj.grofa Drakule i dvorac Bran gdje je on bio zatočen.

Navedeni grad sa srednjovjekovnim zidinama i utvrdama za mnoge je najljepši grad u Transilvaniji. Izvršena je posjeta gradu Sibiu koji je kulturna prijestolnica Europe-stara gradska jezgra, veliki trg-Piata Mare, palaču Brukenthal.

Noćenje je bilo u Sambati de Sus. Zatim je slijedećeg dana izvršena vožnja po planinskoj cesti Transfagarsan do platoa i jezera uz razgledavanje i nezaobilazno fotografiranje uz okrjepu domaćih specijaliteta.

Uslijedilo je zatim razgledavanje grada Brasov koji je jedan od najljepših gradova u Rumunjskoj, te posjet Crnoj crkvi koja je najveća protestanska crkva u Rumunjskoj i posjet gradu Predeal.

Zatim su planinari stigli u grad Bušteni gdje je uslijedio uspon gondolom na Babele od kuda je krenuo uspon na vrh Omu, nadmorske visine 2707 metara u trajanju od 2 sata.

Nakon spuštanja slijedeći dan je izvršen posjet gradu Hunedoara i posjet dvorcu Corvin koji je jedan od najvećih dvoraca u Europi.

Planinari su tijekom boravka bili smješteni u restoranima i apartmanima skijaških centara i turističkih središta Rumunjske gdje su nakon svakodnevnog izvršenog plana prema programu navedenog izleta provodili u druženju i opuštanju uz korištenje domaćih specijaliteta i okrijepe.

Ovaj šestodnevni izlet najveći je projekt Planinarskog kluba Ivanec ali i prvi posjet ivanečkih planinara Rumunjskoj i Karpatima koji će svim sudionicima izleta ostati u sjećanju uz puno emocija i uspomena osobito prilikom cjelodnevnog uspona na vrh Moldoveanu, osobito onaj prvi dio koji je prolazio dolinom rijeke Sambata.