FOI-u tri milijuna kuna za daljnji razvoj inovacija u dizanju učenja

Varaždinske vijesti | 23.7.2022. u 09:34h | Objavljeno u Društvo

Fakultetu organizacije i informatike (FOI) Sveučilišta u Zagrebu, kao koordinatoru, dodijeljen je novi međunarodni Erasmus+ projekt pod nazivom Innovating Learning Design in Higher Education (iLed) i vodstvom prof. dr. sc. Blaženke Divjak.

Provodit će se u sklopu Suradničkih partnerstva u visokom obrazovanju, s proračunom većim od 3 milijuna kuna (400.000 eura) i u trajanju od tri godine. Riječ je o najbolje ocijenjenom i jedinom dodijeljenom projektu u toj kategoriji i tom iznosu u Hrvatskoj.

Uz FOI, u projekt je uključen i Medicinski fakultet sa Sveučilišta u Zagrebu, a sudjelovat će i istaknuti međunarodni partneri iz triju europskih država: Sveučilište J. W. Goethea iz Frankfurta (Njemačka), Sveučilište Oulu (Finska) te Otvoreno sveučilište (Ujedinjeno Kraljevstvo).

U sklopu projekta nastavit će se razvoj inovativnog koncepta i široko prihvaćenog alata za dizajn učenja Balanced Learning Design Planning, započet u sklopu ranijih projekata FOI-ja, a ponajprije Erasmus+ projekta Relevant assessment and pedagogies for inclusive digital education - RAPIDE.

Alat je utemeljen na suvremenim istraživanjima, teorijama i praksama, polazi od ishoda učenja i načela usmjerenosti na studenta te primjene analitika učenja, a budući da je javno dostupan, već u pilot fazi koristi se u izradi više od 200 kolegija i tečajeva u više u 20 zemalja svijeta.

„Ovaj projekt pokazuje da FOI s partnerima radi iskorak u inovacijama koristeći interdisciplinarne pristupe u razvoju novih koncepata i alata konkurentnih na svjetskoj razini. Uključuje interdisciplinarna znanja i vještine partnera u području edukacijskih tehnologija i znanosti, matematike (analitike), informatike (dizajn i izrada alata) radi poticanja suvremenog načina učenja“ - ističe prof. dr. sc. Blaženka Divjak, voditeljica projekta.

Uz poticanje daljnje primjene inovacija (koncepata te pripadajućih algoritama i alata) u dizajnu učenja, projektom će se, na međunarodnoj razini, potaknuti zajednička primjena dizajna učenja u virtualnim okruženjima, fleksibilnost u učenju, kao i unapređenje kompetencija nastavnika u visokom obrazovanju za primjenu digitalnih pedagogija (kroz Massive Open Online Courses).

Uz ključne naglaske na dizajnu učenja i analitikama učenja, projektom će se poduprijeti i razvoj i primjena mikrokvalifikacija i digitalnih certifikata, kao važnih inicijativa u području obrazovanja na razini Europske unije.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci