EYE Varaždin posjetilo oko 600 mladih iz cijele Europe i Azije

vv | 28.11.2022. u 11:59h | Objavljeno u Društvo

Oko 600 mladih sudjelovalo je na Europskom događaju za mlade koji je u petak i subotu, 25. i 26. studenog održan u Areni Varaždin, a u organizaciji P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu i Udruge mladih V.U.K.

Više od 40 različitih besplatnih aktivnosti, panela, radionica, performansa, izložbi, koncerata lokalnih bendova i dodjele nagrada MP4 Awardsa, silent disco partyja održano je u sklopu EYE-a Varaždin. Bilo je tu svega – od radionice igranja disc-golfa u dravskoj šumi, učenja osnova samoobrane, radionica pokreta i plesa, iscrtavanja prirodnih granica na karti Europe, rasprave o tome zašto mladi stari 16 godina ne bi mogli glasati, radionice recikliranja, do panela o Europskoj godini mladih, što je ona donijela mladima i na koji način na kojoj su sudjelovali europarlamentraci Karlo Ressler i Predrag Fred Matić te voditelj organizacijskog tima EYE Varaždin Nino Preložnjak koji je u pozdravnom govoru istaknuo:

“Pandemija nas je podsjetila kako su sloboda i različitost duboko ukorijenjeni u našu zajednicu nazvanu Europa. Više nego ikad smo sigurni da smo duboko povezani s našim europskim prijateljima te da dijelimo iste planove, ali i iste strahove. Zapravo su nas ti izazovi (pandemija, izolacija, ekonomska kriza, migracije i rat) inspirirali da ništa ne uzimamo zdravo za gotovo. Sloboda kretanja, izražavanja, kretanja i putovanja bez granica, te sloboda izbora koga volimo – sve je to nešto što nam je dano po rođenju i nešto za što se uvijek vrijedi boriti. To je ostavština naših predaka, a na nama – budućoj generaciji – je da djelujemo ovdje i sad! Dragi mladi ljudi i donositelji odluka, ovdje u Varaždinu, imamo priliku podsjetiti se na ostavštinu naših predaka, proslaviti sadašnjost i naše zajedništvo, te zajedno kreirati budućnost u zelenoj i snažnoj Europi!”.

DSC_0922.jpg

Na panelu o stambenim politikama za mlade je kao panelist sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, a koji je na EYE-u Varaždin naglasio:

Varaždin je ponosan domaćin jednog od najvažnijih događaja za mlade u Europi. Mladi su ti koje trebamo pitati što raditi u sadašnjosti i budućnosti, jer oni jako dobro znaju što im treba.Oni u mnogo tema mogu i moraju dati svoje mišljenje i glas, a na nama kao donositeljima odluka je da ih čujemo“.

>>FOTO Cijela Europa u Varaždinu: vikend u znaku EYE Varaždin!

U programu EYE-a Varaždin bilo je razgovora o tome zašto je vladavina prava važna Europskoj uniji sada i nakon izbora za Europski parlament 2024. godine na kojoj su kao panelisti gostovali nizozemska europarlamentarka Sophi in ‘t Veld i hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol te pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter. Aktualna je bila i tema Zapadnog Balkana, odnosno o susjednim država te koja je politika Europskog parlamenta s državama kandidatkinjama za Europu uniju na kojoj su pak sudjelovali europarlamentarci Tonino Picula i Željana Zovko. EYE Varaždin posjetile su i izaslanica predsjednica Hrvatskog sabora i hrvatska europarlamentarka Sunčana Glavak, te izaslanica predsjednika Vlade RH Željka Josić.

U petak je održana i svečana ceremonija otvorenja u režiji Sanje Tropp Fruhwald, a u izvedbi Glazbene škole Varaždin, Plesnog studija Vindi, Jureka i Baisa, te voditelja Vanesse Petrac i varaždinskog glumca Jurice Marčeca, a u produkciji varaždinskog nuSynergetica. Suvremena priča o gradu Varaždinu, mladima te pravima i izazovima s kojima se mladi nose.

U sklopu ceremonije otvorenja predstavnica mladih i predsjednica Udruge mladih V.U.K. Lea Labaš je u svojoj poruci mladima poručila da se glas mladih mora čuti jer su mladi “kreativni, vrijedi ih slušati te imaju sposobnost mijenjati svoju okolinu danas, ali i za buduće generacije”. Obratila se i donositeljima odluka kojima je poručila da se mladi nose s različitim izazovima poput stambenog pitanja i zaposlenja, ali da unatoč navedenim izazovima sadašnje i buduće gerenacije su pune ideja te da donositelji odluka svih razina moraju mladima dati platformu i prostora za artikuliranje tih ideja i provođenje u praksu.

DSC_9935.jpg

Stephen Clarke, direktor nacionalnih ureda Europskog parlamenta, također je sudjelovao na dvodnevnom događaju u Varaždinu i naglašava: „U Varaždinu je zaista sjajna atmosfera. Očekivali smo puno mladih osoba i pojavilo ih se zaista mnogo na Europskom događaju za mlade u Varaždinu! Za Europski parlament je važno da se mladi uključe u sve procese, da ih aktiviramo i da oni rade promjene. Oni će živjeti u Europskoj uniji koju mi sada gradimo i sa svim izazovima koji su trenutno pred nama. Mladi moraju biti dio rješenja na izazove koji su pred nama“.

>>INTERVJU Burak Yeter uoči završnog partyja na EYE-u Varaždin: Mladi, živite u trenutku!

Svjetski poznati DJ i producent Burak Yeter koncertom za pamćenje zatvorio je Europski događaj za mlade u subotu, 26. listopada u Areni Varaždin. Koncert je bio besplatan, tako da je u popularnim hitovima “Tuesday” i “My Life is Going On”, te remiksevima “Forever Young” i “Sweet Dreams” raspametio oko 1500 njegovih obožavatelja i obožavateljica u 90-minutnom spektaklu praćenom atraktivnim grafikama i light showom.

DSC_34531.jpg

EYE Varaždin posjetilo je oko 600 mladih iz više od 20 zemalja Europe i Azije, volontiralo je oko 90 mladih volontera, a posjetilo oko 40 akreditiranih novinara. Organizatori EYE Varaždin su Udruga mladih V.U.K. i P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu, partneri na projektu su Mreža Mladih Hrvatske i Savez izviđača Hrvatske uz Grad Varaždin i Turističku zajednicu Grada Varaždina. Projekt je financirao i suorganizirao Europski parlament. U organizacijskom timu EYE-a Varaždin bili su Nino Preložnjak, Viktor Ožeg, Lea Labaš, Jelena Brcković i Antonio Mohenski.