FOTO Cijela Europa u Varaždinu: vikend u znaku EYE Varaždin! Foto: Krešimir Đurić

FOTO Cijela Europa u Varaždinu: vikend u znaku EYE Varaždin!

VV | 26.11.2022. u 08:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Varaždin je ovog vikenda u znaku najvećeg događaja za mlade u Europi, EYE Varaždin! Događaj je okupio mlade iz brojnih zemalja Europe, ali i svijeta: Italije, Francuske, Španjolske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Velike Britanije, Litve, Rumunjske, Bugarske, pa čak i iz Alžira i Nigerije.

U dva dana mladi će moći sudjelovati u 40 različitih aktivnosti: panelima, radionicama, okruglim stolovima, simulacijama, igrama, sportskim aktivnostima, izložbama, performansima, radionici pokreta, voguingu, koncertima i partyjima, a sudjelovanje na svim aktivnostima je besplatno.

Manifestacija, koja je okupila stotine mladih iz cijele Europe, počela je jučer panelom "Efektivne stambene politike za mlade - puste želje ili stvarnost?", u kojem je sudjelovao i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković, koji je bio i na svečanom otvorenju jučer navečer u Areni Varaždin.

dscf4709_63815bb92e835.jpg

Zamjenik gradonačelnika Marković predstavio je ciljeve i vizije Varaždina kao grada za mlade, a ukazao i na probleme s kojima se mladi danas susreću po pitanju stanovanja te je govorio o tome kako će Grad Varaždin razraditi model stambenog zbrinjavanja mladih.

- Mladi su važna karika u procesu donošenja odluka u Gradu Varaždinu - istaknuo je Marković na panelu u kojem su sudjelovali i UN-ov delegat za mlade Angel Mitkov, predsjednik slovenskog Odbora za mlade Miha Zupančić i predsjednik Uprave Mreže mladih Hrvatske Leo Staković.

Na službenom otvorenju radnog dijela programa, mladima su se, uz Markovića, obratili Nino Preložnjak iz P4 Centra za mlade kao organizator eventa, direktor nacionalnih ureda EP-a Steven Clark, izaslanica predsjednika Vlade Željka Josić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak te putem video poruke predsjednica EP Roberta Metsola.

- Izuzetno smo ponosni što je Varaždin domaćin jednog od najznačajnijih ovogodišnjih okupljanja mladih ljudi u Europi. Varaždin je ponosan na svoju tradiciju i povijest, bio je nekada i glavni grad Hrvatske, a poznat je po baroku i klasičnoj glazbi te brojnim festivalima. No, najradije ističemo da je Varaždin grad fokusiran na djecu i mlade. Nastojimo pružiti najbolje uvjete za odrastanje djece kao i za njihovo školovanje, od osnovne škole pa sve do fakulteta. Varaždin je najbolji primjer kako se bogata povijest i tradicija mogu spojiti s modernim trendovima i suvremenim načinom života. Osjećajte se u Varaždinu sigurno, uživajte u njegovim ljepotama. I što je najvažnije, uživajte u međusobnom druženju i poštivanju različitosti, učite, stječite nove prijatelje i dobro se zabavite - rekao je Marković.

Osim po velikom broju mladih, u samu organizaciju uključeno je više od 90 volontera i volonterki, uglavnom iz Varaždina, Zagreba i okolice, ali ima i nekoliko stranih volontera koji su samo zbog EYE Varaždin stigli u barokni grad.

DSC_0400.JPG

Svečano otvorenje događaja održano je jučer navečer u varaždinskoj Areni, a sve završava danas. Od 20 sati počinje veliki završni party s planetarno popularnim DJ-om Burakom Yeterom.

- INTERVJU Burak Yeter uoči završnog partyja na EYE-u Varaždin: Mladi, živite u trenutku!

Party je otvoren je za sve zainteresirane, ne samo za mlade, no potrebno je bilo registrirati se jer broj mjesta je ograničen. Atmosferu će zagrijavati odličan duo cura i dečko, a na afteru će svirati Varaždinka niniva. Nastupit će i osam mladih bendova i izvođača sa sjevera Hrvatske u programu pod nazivom MP4 Awards. Arbod, Ški, Giogio, D.B.Bare i Kae Sven, Dodger Artfool & The Vipers, Letargija, Munchmen i The Haze.

Više informacija o samom događanju možete pronaći OVDJE, a kako je jučer bilo na otvorenju i na koji je način ispričana priča o mladima koji su na suvremeni način spojili "klasično i moderno", "prošlost i sadašnjost", "lokalno i globalno", zabilježio je naš fotoreporter Krešimir Đurić.

Označeno u