Europarlamentarac iz Varaždina Ladislav Ilčić u raspravi o vinu prošek

Varaždinske vijesti | 27.10.2021. u 18:32h | Objavljeno u Društvo

Europarlamentarac iz Varaždina Ladislav Ilčić sudjelovao je u raspravi u EU parlamentu o priznavanju naziva "Prošek" zbog sličnosti s "proseccom".

Naime, članovi Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta danas su razmijenili gledišta s predstavnikom Komisije o zahtjevu za priznavanje tradicionalnog izraza "prošek" za hrvatsko desertno vino čemu se Italija protivi braneći interese proizvođača talijanskog pjenušavog vina prosecca.

Ilčić je skrenuo pozornost na razlike između ta dva vina te činjenicu da je riječ o autohtonom dalmatinskom vinu duge povijesti.

- Prošek je desertno kvalitetno ili vrhunsko vino. Prošek ima kontrolirano zemljopisno podrijetlo, dakle proizvodnja je ograničena na regiju primorske Hrvatske. Proizvode se vrlo male količine od svega 20 hektolitara godišnje. Primarno se trži na lokalnom tržištu. Za razliku od slučajeva Campanillo Calvados- Verlados ili Toscano-Toscoro gdje se radilo o novim proizvodima ili brendovima koji su se željeli okoristiti sličnošću, odnosno bliskošću sa zaštićenim vrstama, Prošek nije ni novo ime niti novi proizvod. Izraz Prošek se koristi već stoljećima, koristi se za označavanje desertnog vina proizvedenog od prosušenoga grožđa. U prilog tome govore mnogi pisani dokazi pa se tako najraniji poznati zapisi Prošeka nalazi u knjizi „Put po Dalmaciji” objavljenoj 1774. godine gdje se desertno vino spominje kao jedno od najcjenjenijih vina tog dijela Hrvatske. Važno je istaknuti da su Prošek i prosecco i po kategoriji i vizualno različiti proizvodi i konzumiraju se u različitim okolnostima. Spomenut ću samo da je prosecco pjenušavo vino, a Prošek nije. Radi se dakle, o različitim proizvodima i ne postoji mogućnost zamjene ili zabune za potrošače. Ovo vino ima iznimno značenje za hrvatske proizvođače i potrošače i to u povijesnom, turističkom i gastro-enološkom kontekstu. S obzirom na sve što sam rekao, neprimjereno je Prošek stavljati u podređeni položaj u odnosu na druge zaštićene proizvode. Hrvatski proizvođači imaju legitimno očekivanje za zaštitom njihovih proizvoda proizvedenim na tradicionalni način uz punopravni pristup tržištu kao što ga imaju njihovi europski kolege i zato ovaj proizvod iznimne tradicije i kvalitete treba što prije zaštićen na europskoj i svjetskoj razini – rekao je Ilčić.

 

Označeno u
Video sadržaj