Erasmus+ projekti u Dječjem vrtiću Varaždin

Varaždinske vijesti | 1.4.2022. u 11:41h | Objavljeno u Društvo

Dječji vrtić Varaždin zadnjih desetak godina aktivno sudjeluju u programima Erasmus+ , zahvaljujući kojima su odgojitelji ove najstarije predškolske odgojno-obrazovne ustanove u Varaždinu imali mogućnost učenja na različitim strukturiranim tečajevima i stručnim praksama u Europi.

Unatoč pandemiji, Dječji vrtić Varaždin gotovo neprekidno sudjeluje u čak tri Erasmus+ projekta. Dva projekta su iz kategorije ključnih aktivnosti 2 u kojima kroz dvogodišnji period odgojitelji imaju prilike razmjene iskustva i znanja s kolegama iz različitih vrsta organizacija koje su uključene u obrazovanje.

Treći projekt je iz kategorije ključnih aktivnosti 1 zahvaljujući kojem su osigurani individulani odlasci odgajatelja na razmjenu iskustava s kolegama iz drugih zemalja.

Projekt Play and Learn in Nature te projekt DREAM osigurat će tijekom dvije godine trajanja razmjene iskustava i putovanja odgajatelja u Poljsku, Češku, Portugal, Srbiju, Sloveniju i Bugarsku.

Dječji vrtić Varaždin tijekom tog perioda biti će dva put domaćinom kolegama iz navedenih zemalja. U svibnju će vrtić ugostiti dvije odgojiteljice iz Španjolske koje su Varaždin odabrale za odrađivanje prakse.

U okviru projekta Budućnost u vrtiću, varaždinske odgojiteljice upućuju se na strukturirane tečajeve u Italiju i Španjolsku.

Tako je Marija Bencun provela tjedan dana u Barceloni na tečaju koji se bavio različitim pedagoškim pristupima. Sudionici tečaja su se bavili Waldorf pristupom, Montessori pedagogijom te Reggio pedagogijom s naglaskom na sličnosti u ova tri pristupa i njihovim specifičnostima.

Nikolina Kudelić je u Firenci učila kako u poučavanju biti što kreativniji s naglaskom na uporabu različitih web alata u poučavanju djece predškolskog uzrasta.

Znanja koja varaždinski odgojitelji stječu na susretima s kolegama diljem Europe, imaju mjesto u svakodnevnim pedagoškim praksama. Odgojitelji po povratku osjećaju višu razinu motiviranosti i veću kreativnost u poučavanju, razine kompetencija u korištenju engleskog jezika i informacijsko komunikacijske tehnologije se osjetno podižu, a djeca dobivaju kreativnije materijalno okruženje te im se nude inovativniji sadržaji.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci