Elektrostrojarskoj, OŠ Veliki Bukovec i SŠ Ivanec 2,8 milijuna kuna iz EU za programe

J.Š./Varaždinske vijesti | 22.9.2017. u 11:38h | Objavljeno u Društvo

Gotovo 2,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda odobreno je za projekte triju škola čiji osnivač je Varaždinska županija. Riječ je o projektima Elektrostrojarske škole Varaždin i Osnovne škole Veliki Bukovec koji su odobreni za financiranje u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. - 2020., „Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja“. Uz to, za financiranje je odobren i projekt u kojem je partner Srednja škola Ivanec, a nositelj Upravna škola Zagreb.

Elektrostrojarskoj školi je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih odobrila iznos od 995.527,69 kuna za projekt pod nazivom „Pametno (za)radi za svoju održivu budućnost – integrativno poučavanje financijske i druge pismenosti“.

„Od 3 do 300“ naziv je pak projekta OŠ Veliki Bukovec, za koji je odobreno 938.719,08 kuna. Partneri na projektu su OŠ Andrije Palmovića iz Rasinje i OŠ „Dr. Ivan Novak“ Macinca.

- U projektu ćemo razviti školske kurikulume, koji će se implementirati u šest različitih izvannastavnih aktivnosti: astronomsku grupu, književnu stvaraonicu, medijsko-digitalnu grupu, knjižničarsku grupu, matematičku grupu te jezični klub, a uvest će se i novi oblici i metode rada kao što su projektna nastava, suradničko učenje, e-učenje, poticati kreativnost i inovativnost u radu – pojašnjava Željka Marković-Bilić, ravnateljica OŠ Veliki Bukovec.

Škole partneri imaju sjedišta u ruralnim krajevima, a ovim projektom žele omogućiti jednake šanse svim učenicima za nastavak obrazovanja i stjecanje kvalifikacije kakve imaju njihovi vršnjaci u urbanim sredinama, zainteresirati ih za nastavne sadržaje i motivirati za nastavak obrazovanja, posebice učenike s teškoćama i Rome.

Srednja škola Ivanec partner je na projektu pod nazivom „Višejezičnost u digitalnom i multikulturalnom okruženju“, za koji je odobreno 807.967,46 kuna bespovratnih sredstava. Nositelj ovog projekta je Upravna škola Zagreb, a uz Srednju školu Ivanec projektni partneri su Srednja škola Krapina i Srednja škola Zlatar.

Kroz ovaj projekt će se izraditi i provesti četiri kurikuluma fakultativnih predmeta: njemački jezik razine B1/B2, engleski jezik razine B1/B2, talijanski jezik razine A1 (3. jezik) i talijanski jezik razine A2 (3. jezik). Ujedno će se izraditi i provesti kurikulum izvannastavne aktivnost iz njemačkog (Scenska grupa).