Dostojanstvena svečanost u OŠ Petrijanec: Jubilarnih deset godina projekta "Znanjem protiv mržnje"

Varaždinske vijesti | 20.11.2022. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

U Osnovnoj školi Petrijanec svečano je obilježeno deset godina provedbe projekta "Znanjem protiv mržnje" za učenike i profesore osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije.

Počelo je 2012. godine, na Židovskom groblju u Varaždinu, kada su učenici sadili lukovice žutog šafrana u sklopu "The Crocus Projecta", a nastavilo se u Glazbenoj školi. Od tada su se promijenile lokacije, od Novog Marofa, Ivanca, Varaždinskih Toplica, Maruševca, Lepoglave, Koprivnice, Varaždina pa sad i do Petrijanca.

- Da, zatvorili smo krug, rekao je autor projekta i koordinator stručno-edukativnog skupa prof. Milivoj Dretar.

Znanjem_protiv_mrznje_OS_Petrijanec_16112022_1.jpg

- Cilj je bio da potaknemo učenike na samostalno istraživanje, promišljanje o nekim manje poznatim povijesnim događajima, promicanje pozitivnih vrijednosti u društvu. Svako je izdanje projekta imalo središnju temu koju smo povezivali sa svakodnevicom, tako smo se i ove godine osvrnuli na tragične događaje u Ukrajini. A posebno zadovoljstvo uvijek je bilo vidjeti zainteresirana dječja lica, ruke u zraku, komentare i pitanja. Sve smo odrađivali volonterski, čak smo i filmske projekcije ostvarili bez naknade. U deset godina mnogo se i promijenilo, obnovljena je varaždinska sinagoga, o Židovskom groblju se više brine. Rodili su se i Susreti mladih. Želja je da se "Znanjem protiv mržnje" nastave i narednih godina - nada se prof. Dretar.

Za dostojanstvenu svečanost pobrinuli su se učenici i učiteljice Osnovne škole Petrijanec, goste su zadivili dramskim prikazom i glazbenom točkom te izložbom o Ani Frank u predvorju škole. Prisutne je pozdravila ravnateljica Valerija Paljak, a ulogu domaćice imala prof. Andreja Hrženjak.

Znanjem_protiv_mrznje_OS_Petrijanec_16112022_3.jpg

Gošća partnerskog Veleposlanstva Portugalske Republike bila je gđa Maria José Homem, direktorica obrazovnog centra Camões, koja je predstavila životopis Aristidesa de Souse Mendesa (1885.-1954.), portugalskog konzula u Bordeauxu tijekom Drugog svjetskog rata koji je izdavajući vize spasio na tisuće života izbjeglica.

Uz projekciju filma "Svjetlo u tami" govorile su saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora i Irina Helga Breskvar, unuka Pravednika Ivana Breskvara koja je učenicima pokazala djedovu medalju i priznanje. Bilo je govora i o petrijanečkoj obitelji Pollak koja je nestala u Holokaustu te je obnovljena inicijativa prema Općini Petrijanec da se mjesto njihova zadnjeg boravišta simbolično obilježi. Kuća obitelji Pollak sada se nalazi u vlasništvu Općine i prof. Dretar smatra da se spomen-ploča treba nalaziti upravo na toj zgradi.

Učenici su uživali i u predavanju i radionici o autorici slavnog Dnevnika, Ani Frank, koja je vječna inspiracija svim tinejdžerima.

Ovogodišnjim izdanjem "Znanjem protiv mržnje" prigodno je obilježen i Međunarodni dan tolerancije (16. studenog).

Znanjem_protiv_mrznje_OS_Petrijanec_16112022_2.jpg