Školski sportski djelatnik godine Tomica Kanoti: Djeca vole sport, samo ih treba malo pogurati! Foto: Krešimir Đurić/Tomica Kanoti

Školski sportski djelatnik godine Tomica Kanoti: Djeca vole sport, samo ih treba malo pogurati!

IHR/Varaždinske vijesti | 4.3.2023. u 08:07h | Objavljeno u Društvo

- Priznanje koje sam dobio od Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina je nagrada od kolega sportaša, tako da mi jako puno znači i poticaj mi je za daljrji rad - kaže Tomica Kanoti, profesor tjelesne i zdravstvene kulture sa VI. OŠ Varaždin koji je na ovogodišnjem, 60. izboru sportaša godine dobio priznanje za školskog sportskog djelatnika godine. Osim što predaje tjelesni, Kanoti je vaterpolo trener u Vaterpolo klubu Garestin, vodi školsko sportsko društvo “Šesta” s kojim postiže izvrsne rezultate u školskim sportskim natjecanjima, vodi brojne izvannastavne sportske aktivnosti i projektne dane poput Sportskog dana i bickiljade.

Vodeći u sportu

- Prošle godine smo odradili ukupno 52 natjecanja na gradskoj, županijskoj, regionalnoj i državnoj razini u 12 različitih sportova i imali smo čak 10 županijskih prvaka, što je rekord. Ove godine možda premašimo i tu brojku, jer već dosad imamo pet županijskih prvaka: košarka dječaci, košarka djevojčice, rukomet djevojčice, plivanje i šah. U plivanju i šahu već su održana državna natjecanja te je naša ekipa šesta u državi u plivanju, a u šahu smo četvrti - doznali smo od Kanotija.

DSC_2966.jpg

Iako su današnji mladi više skloni sjedilačkom načinu života, vezani uz mobitele i računala, Kanoti kaže da na VI. OŠ Varaždin problema s interesom učenika za sportske aktivnosti nema.

Štoviše, kaže kako ponekad mora raditi i selekcije, posebno za sportove koji su među popularnijima.

Po broju sati tjelesne i zdravstvene kulture u školama Hrvatska je najlošija u odnosu na ostale europske zemlje. Primjerice, u Sloveniji djeca imaju tri sata tjelesne i zdravstvene kulture na tjedan, a u nekim drugim zemljama i po pet sati. Veliki problem je što se djeca danas ne kreću, a posljedica toga je sve više djece koja imaju problema s prekomjerenom tjelesnom težinom. Na nama i roditeljima je da motiviramo djecu na kretanje, na bavljenje sportom, ali i na zdravu prehranu.

Tomica Kanoti

- Na VI. OŠ Varaždin doista je veliki interes djece za sport jer dosta naših učenika trenira u klubovima. Sudjelujemo u 12 različitih sportova, od futsala, mini nogometa, rukometa, odbojke, plivanja do altetike, krosa, badmintona, gimnastike... Djeca me stalno ispituju kad će kakvo natjecanje, a posebnost školskog sporta upravo je u tome da se djeca, koja primjerice treniraju jedan sport, okušaju i u drugim. Ono što je meni važno je da daju sve od sebe na terenu, da poštuju suce, protivnike, da drže do fair playa, tu ne smije biti krivina - kaže Kanoti od kojeg doznajemo kako ga rad s djecom ispunjava.

- Volim raditi s djecom i mladima te ih pripremati za natjecanja. Naravno, tu uvijek ima i veselja i suza, ali kada dođem na natjecanje, kada znam da imamo dobru ekipu, to mi je baš “gušt”. Jedino ne volim baš administraciju, ali sve je to dio posla - smije se Kanoti koji nam kaže kako je nekako logično bilo da završi u sportskim vodama jer potječe iz sportske obitelji. Njegov otac, Boško Kanoti bio je vrhunski tenisač, prvak Jugoslavije u tenisu, a njegovo ime nosi i Memorijalni turnir “Kanoti kup” koji se u Varaždinu igra svake godine.

Nedostaje inicijative

Kaže kako nije problem djecu “dobiti” na sportske aktivnosti u školi.

- Kada bih svojim učenicima rekao da za vrijeme praznika dođu na igralište jer ćemo igrati odbojku ili nogomet, došlo bi ih jako puno. Primjerice, u prosincu prošle godine na VI. OŠ Varaždin organizirao sam međurazredno natjecanje u nogometu. To je bilo kao da sam organizirao svjetsko prvenstvo! Učenici su radili dresove, veselili su se, slavili pobjedu... No, kada bih ih pitao zašto se sami ne dogovore i dođu igrati odbojku ili nogomet na školsko igralište, onda ostanu zatečeni. Nedostaje samoinicijative kod djece i mladih. Nekada smo više boravili vani i sami si organizirali sportske aktivnosti, ali danas djeci moraš sve ponuditi, organizirati - otkriva. Ipak, svijest o važnosti kretanja polako se mijenja.

DP_Rijeka_2020_Plivanje_djecaci_3._mjesto.jpg

- Sve više ljudi mijenja navike i kulturu vježbanja, ali treba još malo djecu animirati. Ne smijemo zaboraviti da je sport važan, ne samo zbog zdravlja i socijalizacije, nego i drugih vještina koje će im pomoći u životu: kroz sport uče kako se snaći u određenom trenutku, što je pobjeda, a što poraz - rekao je Kanoti.

Neki od njegovih učenika su i danas uspješni sportaši, među kojima je Matej Tači, koji igra za GRK Varaždin 1930. te je rukometni reprezentativac Kosova. - On je bio dobar sportaš i uspješan učenik te danas gradi profesionalnu karijeru, a studira i razrednu nastavu, pa ćemo danas sutra možda biti i kolege – smije se Tomica Kanoti. Jedna od njegovih učenica je i uspješna rukometašica Lara Perić, koja je bila i sportski uzor učenicima VI. OŠ Varaždin i koja igra i za reprezentaciju Hrvatske, a i u RK Koka.

daaa.jpg

Kineziolozi u nižim razredima – dobar potez!

Prema planu Ministarstva znanosti i obrazovanja, nastavu tjelesne i zdravstvene kulture u nižim razredima u školama ubuduće će voditi kineziolozi. Da je to dobar potez smatra i Tomica Kanoti.

- Dosta djece upisuje Kineziološki fakultet, imamo i dosta mladih i sposobnih kineziologa koji će se na ovaj način pronaći posao u struci– rekao je Kanoti.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci