Denisu i Aniti Peričić nagrada za najbolju književnu kritiku

VV | 8.4.2018. u 18:27h | Objavljeno u Društvo

Deset mjeseci nakon raspisivanja objavljeni su rezultati međunarodnog natječaja za „ZiN nagrade za književnost“. Natječaj je provelo jedinstveno književno svratište „Zvona i nari“ u Ližnjanu kraj Pule, i to u tri kategorije, za poeziju, prozu i kritiku.

U konkurenciji više od 300 autora koji pišu na hrvatskom, srpskom, bosanskom i crnogorskom jeziku, Nagradu „Kritičko i“ za književnu kritiku dobili su varaždinski pisci Denis Peričić i Anita Peričić. Najboljim je proglašen njihov tekst „Roman koji traži da ga se istraži“, kritički prikaz romana „Policijski sat“ Luke Bekavca.

Nagradu „Pjesničko zvono“ za poeziju dobila je Biljana Milovanović Živak iz Beograda, a Nagradu „Prozni nar“ za prozu Ernad Osmić iz Brčkog. Tako je odlučio žiri voditelja „Zvona i nara“ – Natalija Grgorinić, Ognjen Rađen i Ljubomir Grgorinić Rađen. Vrijedi spomenuti da su među desetoro finalista u kategoriji poezije uvršteni i Varaždinci Lidija Deduš i Branimir Dropuljić.

Nagrada uključuje sedmodnevni boravak u književnom svratištu u Ližnjanu. Svečana dodjela bit će 4. svibnja u tamošnjoj knjižnici. Tada će pobjednicima biti uručene skulpture „Pjesničkog zvona“, „Proznog nara“ i „Kritičkog i“ kao zaštitnih znakova „Zvona i nara“.