DARIJA HRELJANOVIĆ Nagrađena profesorica pjevanja Glazbene škole govori o svom radu s pjevačkim talentima

| 24.12.2022. u 09:16h | Objavljeno u Društvo

Zahvaljujući svom dugogodišnjem pedagoškom radu u Glazbenoj školi profesorica Darija Hreljanović ove je godine dobila nagradu Grada Varaždina za životno djelo. U razgovoru za Varaždinske vijesti otkrila nam je na koji način se prepoznaju pjevački talenti i što je važno u radu s njima.

Umirovljena profesorica pjevanja Darija Hreljanović jedna je od troje ovogodišnjih laureata Grada Varaždina koji su primili nagradu za životno djelo. Kako nam u razgovoru otkriva, iako je cijeli život okružena umjetnicima, među kojima su i proslavljeni operni pjevači, sama nikad nije voljela svjetla pozornice pa stoga i ne čudi što je njezin dugogodišnji rad u Glazbenoj školi Varaždin ostao prilično samozatajan. No to su odlučili promijeniti njezine kolege pa su je upravo ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik odlučili nominirati za najveću nagradu koju dodjeljuje Grad Varaždin, onu za životno djelo.

Temelj za ovu nagradu je njezin dugogodišnji pedagoški rad s brojnim mladim talentima koji danas kao operne zvijezde nastupaju na najvećim pozornicama širom Europe i svijeta; od Njemačke, Austrije, Italije i Engleske do Kine i Amerike. Među njezinim bivšim učenicima su sopranistice Lana Kos, Evelin Novak i Jelena Štefanić, mezzosopranistice Kora Pavelić, Ena Pongrac i Nina Tarandek, zatim tenor Tomislav Mužek i bariton Miljenko Turk. S obzirom na njihove uspješne karijere, primajući nagradu Grada Varaždina profesorica Hreljanović s pravom je istaknula da varaždinska Glazbena škola stvara ne samo hrvatsku nego i europsku te svjetsku glazbenu elitu. Odmah je pitamo, na koji se način prepoznaju talenti.

- To se, kod nekih odmah vidi, čim dođu, a kod nekih, vidite im oči. Imaju li pametne oči i ako vas pažljivo slušaju, to je već puno. To znači da su vas spremni dalje pozorno slušati kroz školovanje, jer svi imaju sluha, zato upišu glazbenu školu - kaže ona, ali odmah skromno dodaje da “nije ona ta koja ih je puno učila” jer su puno toga već imali u sebi.

- Ja sam tu da im dam snage da mogu pristupiti ispitu i da im dam volje za tim poslom. Nisam ja tu da budem jaka kao učitelj, nego da njima dam snage, isto kao što za djecu nije dobro da imaju prejake, dominante roditelje - otkriva nam djelić svoga pedagoškog pristupa u radu s mladim pjevačima, od kojih je s mnogima i danas u kontaktu. Neki joj se redovito javljaju i podijele rado s njom sve radosti, ali i izazove koje nose angažmani na velikim glazbenim produkcijama.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.