Četvorka s FOI-a u programu Huaweija: "Jedinstvena prilika u jednoj od vodećih svjetskih IKT tvrtki"

| 8.1.2022. u 12:22h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Uspješno je završeno treće izdanje edukacijskog programa “Seeds for the Future” u kojem je sudjelovalo osam studenata preddiplomskih i diplomskih studija najboljih fakulteta iz Hrvatske, među kojima su bili i četiri s FOI-a: Pero Radić, Lovro Cmrečak, Mateo Radman i Vilim Trakoštanec.

Tijekom osmodnevnog programa oni su od vrhunskih stručnjaka učili o poslovanju Huaweija te naprednim tehnologijama, kao što su 5G, umjetna inteligencija i računarstvo u oblaku. Nastavak je to uspješne suradnje Huaweija i Hrvatske koja se provodi na temelju dva Memoranduma o razumijevanju i suradnji iz 2019. godine koji su sklopljeni sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva.

-Vlada RH visoko na listi prioriteta ima ulaganje u mlade, digitalizaciju i jačanje međunarodne suradnje. Koliko su nove tehnologije i brza prilagodba ključni, uvjerili smo se posebno u posljednje dvije izazovne pandemijske godine i zato smo sigurni kako će i ova generacija nastaviti s entuzijazmom usvajati nova znanja kojima će istinski mijenjati hrvatsko društvo. Ovim putem želio bih zahvaliti i predstavnicima četiriju hrvatskih STEM fakulteta, a to su Fakultet organizacije i informatike (FOI) Sveučilišta u Zagrebu, Tehnički fakultet (RITEH) Sveučilišta u Rijeci, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT), Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu i predstavnicima Veleučilišta Algebra - koji su se zajedno s nama uključili u promociju ovog hvalevrijednog programa među svojim studentima i polaznicima - istaknuo je Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.

Huawei je vodeći svjetski pružatelj infrastrukture i pametnih uređaja informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT). Osnovan 1987., Huawei je privatna tvrtka u potpunom vlasništvu zaposlenika, kojih ima više od 194.000.

-Veliko nam je zadovoljstvo što Seeds for the Future nastavljamo i ove godine. Razmjena znanja i otvaranje prilika za učenje o novim tehnologijama od iznimne je važnosti za Huawei, a sigurni smo da će studentima stečena znanja biti od velike koristi u praksi - dodao je Kevin Zhang Qiming, glavni direktor Huawei Technologies Hrvatska, zahvalivši partnerima na projektu, Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.

Zadovoljstvo suradnjom i važnost ovakvih programa naglasili su i veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Qianjin Qi, veleposlanik Hrvatske u Kini Dario Mihelin te voditelj samostalne službe za koordinaciju politika, europskih poslova i međunarodnu suradnju Ministarstva znanosti i obrazovanja Staša Skenžić.

Mateo Radman
Nakon što sam saznao za ovaj program bio sam fasciniran i iznenađen u isto vrijeme da jedna od najvećih kompanija svijeta omogućava ovako izvanrednu priliku studentima. Iskreno smatram da je ovo jedinstvena prilika da se prošire vlastiti pogledi, sudjeluje u jednom multikulturalnom okruženju te da se proširi svoje vlastito znanje. Od poduzeća Huawei, kao jednog od trenutno vodećih IKT sila svijeta, koja neprestano raste unatoč svim izazovima, smatram da sam u stanju usvojiti mnogo novih znanja i primijeniti ih tijekom svoga daljnjega razvoja.

Tijekom cijeloga programa smo bili u vrlo ugodnom okruženju u kojemu smo mogli naučiti mnoge stvari o današnjim popularnim tehnologijama kao što su 5G i umjetna inteligencija, no isto tako smo imali mogućnost se upoznati s bogatom kineskom kulturom. Osobito sam fasciniran dostignućima Huawei-a koji su ostvareni u vrlo kratkom roku te bih jednoga dana volio razvijati karijeru u takvom izvanrednom poduzeću.

Pero Radić
- Prijavio sam se na Seeds for the Future jer sam htio proširiti svoja znanja, a čuo sam i jako dobra iskustva prijašnjih generacija. Ono što mogu vidjeti već sada jest da su mogućnosti zaista ogromne, a IT industrija raste sve brže. Hvala Huaweiju na prilici da naučimo ponešto i o kineskoj kulturi, a nadam se da ćemo imati prilike raditi na i nekim budućim projektima.

Lovro Cmrečak
Za program Seeds for the Future u organizaciji tvrtke saznao sam preko obavijesti na stranicama Centra za podršku studentima i razvoj karijera na FOI-ju, a vrlo pozitivne i korisne informacije dobio sam i od starijeg kolege koji je prošle godine završio isti program. Huawei Seeds for the Future program nudi mogućnost učenja te uvid u istraživanje i razvoj novih tehnologija, poput umjetne inteligencije, računalstva u oblaku i 5G tehnologije, što me odmah zainteresiralo kao studenta programskog inženjerstva.

Na programu, uz zanimljive i edukativne lekcije u kojima se detaljno analiziraju nove tehnologije, imali smo priliku i naučiti nešto o Kini kao zemlji, o njihovoj kulturi, a imali smo i zanimljiv grupni projekt u kojem smo se natjecali protiv studenata iz drugih država u kreiranju vlastite ideje za primjenu novih tehnologija. U sklopu samog programa polažu se i ispiti iz područja novih tehnologija te se nakon uspješnog rješavanja dobija i Huawei službeni certifikat za završen Seeds for the Future program, što je odlično.

Vilim Trakoštanec
Prijavio sam se na Seeds For the Future program zbog želje za dodatnim znanjem o nadolazećim tehnologijama i upoznavanjem stranih kultura. Tijekom programa detaljnije sam upoznao tehnologije 5G mreže, AI i Cloud computinga. Uvidio sam široku mogućnost primjene tih tehnologija. Najviše me se dojmio cloud computing zbog načina na koji radi i hardvera koji se koristi za isto. Program mi je pružio također upoznavanje drugih studenata s područja Hrvatske kao i iz drugih zemalja poput Rusije, Konga...

Također sam upoznao način kako funkcionira velika organizacija kao Huawei. Predstavljena nam je kineska kultura, nažalost, samo preko videa, ali da nije pandemija, proveli bi smo tjedan dana u Kini. Zahvalan sam na pruženoj prilici, novim znanjima o tehnologiji budućnosti i kulturi drugih naroda. Preporučam ovaj program i drugim studentima koji su željni novih znanja i pustolovina.