Čestitke Bosilja: "Lijepo je čuti kad "Dobar tek" hvale i Varaždinci, i turisti!"

VV | 18.12.2023. u 16:16h | Objavljeno u Društvo

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj danas je ravnatelju Miranu Bojaniću Morandiniju i službenicima Gradskog muzeja Varaždin uputio čestitke povodom osvojene godišnje nagrade Hrvatskoga muzejskog društva za najbolju realiziranu izložbu u Hrvatskoj "Dobar tek! – Kultura hrane u varaždinskom kraju“. U osmišljavanju ove izložbe, koja je jedna od najvećih i najopsežnijih projekata varaždinskoga muzeja u posljednjih desetak godina, sudjelovali su svi kustosi i restauratori svih odjela Gradskog muzeja Varaždin, kao i više vanjskih suradnika.

Na izložbi "Dobar tek! – Kultura hrane u varaždinskom kraju“ predstavljeno je više do 700 predmeta iz fundusa muzeja, koji kroz multidisciplinarni pristup govore o prehrambenim navikama i običajima, proizvodnji, trgovanju, pripremi, pohrani, posluživanju i konzumaciji hrane na varaždinskom prostoru kroz prošlost i sadašnjost, pa i s pogledom u budućnost.

- Lijepo je čuti kad izložbu u Varaždinu hvale i naši Varaždinci i turisti i kad se možemo isticati nečim novim, jer sve to našem gradu daje još veću atraktivnost, šarolikost, a pogotovo kad iz svega toga zanimljive stvari mogu naučiti naši najmlađi, koje je izložba posebno oduševila - rekao je Bosilj.

Najavio je velike projekte u iduće dvije godine, energetsku obnovu Starog grada, koja je već započela te obnovu palače Sermage za koju je u završnoj fazi izrada projektne dokumentacije. S projektom Sermage, napokon bi se riješio višedesetljetni problem stalnog postava slika Miljenka Stančića.

Grad intenzivno radi i na pronalaženju novog prostora za Gradski muzej Varaždin koji 2025. godine slavi 100. obljetnicu, a jedna od mogućnosti je palača Patačić čime bi se Muzej i galerijski i izložbeno oplemenio. Također, nakon 4 godine, 2024. godine ponovno se intenziviraju radovi na sanaciji i uređenju prostora Žitnice, predviđene za Etnografski odjel.

Galerija slika