Čar spoja hrane i umjetnosti u Starom gradu Foto: Ilustracija

Čar spoja hrane i umjetnosti u Starom gradu

Igor Čolaković | 31.1.2023. u 19:28h | Objavljeno u Društvo

U varaždinskom Starom gradu u srijedu, 25. siječnja, otvorene su čak dvije atraktivne izložbe - "Mona spiza", koja je svojevrsni nastavak izložbe "Dobar tek“ u palači Herzer, te "Pigmentarium", koja je posvećena slikarskim bojama i pigmentima.

- Izložba "Mona spiza" vraća nas u davna vremena, kada su slikari svoja djela radili s prirodnim materijalima, pa i od namirnica koje su se svakodnevno mogle naći na kuhinjskim stolovima. Zato mi se čini da su neki slikarski radovi više nalik ukusnoj spizi nego slavnoj Mona Lisi. Izložbu smo koncipirali kronološki, od predhistorije, kada je u spiljskoj vatri postao dostupan prvi, crni pigment, preko renesanse, u kojoj su majstori radili s jajčanim temperama, a tom je tehnikom nastala i „Žitna Madona“ , biser iz našeg fundusa, do baroknog razdoblja, kada su se počele koristiti uljane boje. Slikari su kroz povijest koristili razne prirodne materijale, primjerice, med, sireve, školjke pa i riblje mjehure. Izložba Mona spiza tako nudi čar spoja hrane i umjetnosti - rekla je o ovoj lijepoj izložbi njena autorica Daša Suhić Hižak, konzervatorica-restauratorica u varaždinskom muzeju.

Na izložbi "Pigmentarium" prikazani su najvažniji pigmenti grupirani po bojama uz svoju kemijsku „osobnu iskaznicu“ te reprodukcije umjetničkih djela na kojima su primijenjeni izloženi pigmenti. Autor ove zanimljive izložbe je Kristian Nakić, kemičar i zaljubljenik u umjetnost, koji je za ovu prigodu prikupio i obradio sirovine iz prirode za dobivanje prirodnih pigmenata.

Obje će izložbe za razgled ostati otvorene do 5. studenoga.