Čak 81% varaždinskih srednjoškolaca misli da je Josip Broz Tito bio antifašist!?

| 20.1.2023. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Solidno znanje, pogotovo ako se uzmu u obzir kontroverze vezane uz partizanski, odnosno komunistički pokret predvođen Josipom Brzom Titom i ono što su stvorili nakon rata

Varaždinski srednjoškolci solidno poznaju drugi svjetski rat i poraće, točnije pojmove fašizam i antifašizam na temelju ovdašnjih zbivanja, pogotovo ako se uzmu u obzir kontroverze vezane uz partizanski, odnosno komunistički pokret predvođen Josipom Brzom Titom i ono što su stvorili nakon rata.

Zaključak je to koji se može izvesti na temelju rezultata istraživanja “Što varaždinski srednjoškolci znaju i kako razmišljaju o fašizmu i antifašizmu”, koje je dr. Vladimir Huzjan, upravitelja Zavoda za znanstveni rad u Varaždin HAZU, proveo među maturantima devet varaždinskih srednjih škola tijekom 2021. godine, a povodom 80. obljetnice početka progona varaždinskih Židova tijekom drugog svjetskog rata.

Istraživanje, koje je provedeno pomoću Google obrasca tijekom pandemije, imalo je tri djela: u prvom su studenti odgovorili na 11 pitanja s jednim točnim odgovorom; u drugom dijelu je bilo osam izjava o kojima je zatraženo njihovo mišljenje, a u trećem pitanja na koje su mogli dati pozitivan ili negativan odgovor s objašnjenjem.

Na prvo pitanje “Što je fašizam?” čak 82% studenata odgovara da je to politički pokret temeljen na diktaturi i jednostranačju, dok je samo 8% (ili 30 studenata) odgovorilo da je to politički pokret temeljen na demokraciji i višestranačju. Da je to uistinu dabar rezultat, dovoljno govori to da su i fašizam i nacizam stasali još u vrijeme višestranačja u Italiji i Njemačkoj, a fašisti i nacisti su uspostavili diktature po dolasku na vlast.

I na drugo pitanje bilo je gotovo isto potpuno pogrešnih odgovora, odnosno manje od 10 posto. Upitani “Tko je od sljedećih fašist?” 82% učenika je reklo da je to Ante Pavelić, 11% Josip Broz Tito i 7% britanski premijer Winston Churchill.

Na treće pitanje, “Što je antifašizam?”, 95% učenika je odgovorilo da je to politička reakcija na fašizam i nacizam, a tek 5% ih je reklo da je to politička akcija koja podržava nacizam.

Posebno su zanimljivi odgovori na peto pitanje “Tko od sljedećih je antifašist? jer čak 81% misli da je to bio Josip Broz Tito, 13% Ante Pavelić i 6% Adolf Hitler (21 student). Naime, ne čudi samo to što Pavelića i Hitlera tek manji broj stavlja među antifašiste, već što toliki broj drži Tita antifašistom, i to vjerojatno samo zato što se s komunistima borio protiv fašista i nacista, pri čemu potpuno zanemaruju totalitarni karakter njegove vlasti i komunističke stranke koju je vodio, odnosno društva koje su kasnije izgradili.

Na peto pitanje “Jedan od simbola antifašizma je” 62% učenika je ustvrdilo petokraka zvijezda, a zatim 24% stilizirano slovo U, a 14% svastika. I u vezi ovog valja ponoviti da ne bi trebalo olako sve partizane, a posebno ne komuniste, stavljati uz bok zapadnoeuropskim i drugim antifašistima jer oni se ni izdaleka nisu zalagali i borili za iste vrijednosti. Štoviše, diktatura i jednostranačje nisu bili samo u nacističkoj Njemačkoj i fašističkoj Italiji, već i u komunističkoj, odnosno socijalističkoj Jugoslaviji. A da se teško razaznaje tko je tko, ukazuju i odgovori učenika na pitanje “Ustaški pokret jest”: 64% smatra ga fašističkim pokretom, 25% antifašističkim pokretom i 11% demokratskim pokretom.

Ipak, više od dvije trećine znalo da je temeljem Rimskih ugovora Ante Pavelić predao dio hrvatske obale i otoke Kraljevini Italiji, a skoro 90 posto da je partizanski pokret bio pod vodstvom Komunističke partije Jugoslavije, a gotovo svi, točnije 99 posto, znali su da je najveći konc logor bio u Jasenovcu, dok nitko nije odgovorio da takvih logora nije bilo u NDH. S tim u vezi više od 90 posto učenika znalo je što znači holokaust, kao i da se 8. svibnja slavi kao dan pobjede nad fašizmom.

Drugi dio ankete imao je osam izjava s kojima su se učenici mogli složiti ili ne te u određenoj mjeri. Primjerice, da su Ante Pavelić i ustaški pokret odgovorni za uspostavu koncentracijskih logora u NDH te progon i ubijanje Židova, Srba, Roma, političkih neistomišljenika – 33% učenika je reklo da se u potpunosti slažu, 32% u određenoj mjeri, a 25% ih je bilo neodlučno, dok se tek 5% ispitanika nije se složilo s navedenim.

Da je pozdrav “Za dom spremni!” ustaški pozdrav su potpunosti se složilo 46% učenika, 23% se u određenoj mjeri, a 8% uopće se nije složio. O trećoj izjavi, “Ustaški pokret je rezultat želje Hrvata za neovisnom državom” 35% nije imalo mišljenje, a 35% se donekle složilo, a 6% uopće se nije složilo.

Daje izjava “Smrt fašizmu, slobodu naroda! nacistički pozdrav” 53% ispitanih se ne slaže, dok se 5% potpuno složilo.

U posljednja tri pitanja tražilo se mišljenje o Josipu Brozu Titu. Upitani je li Tito bio odgovoran za pogubljenja zatočenih vojnika i civila nakon rata, 39% učenika nije imalo mišljenje, 2 5% nije se složilo s navodom, a 12 % se u potpunosti nije složilo. I u vezi tvrdnje “U prvim poslijeratnim godinama Josip Broz Tito je diktatorski vladao” čak 38% nije imalo mišljenje, 34% se donekle složilo, a 4 % se u potpunosti, a neodlučnost je dominirala i u vezi tvrdnje da su Tito i Narodno oslobodilački pokret najodgovorniji zbog činjenice da su Istra, Primorje i dijelovi Dalmacije teritorijalno pripojeni prema Hrvatskoj.

U trećem dijelu postavljeno je pitanje “Po tvom mišljenja, je li Hrvatska izgubila ili pobijedila u drugom svjetskom ratu?”: 49 % smatra da je pobijedila, a 51 % smatra da je izgubila, uz ostalo i zato je “nije postigla primarne ciljeve, nezavisnost i demokraciju, već je iz jedne prešla u drugu diktaturu”. Može li se jednostavnije i bolje odgovoriti?

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci