Čak 81% varaždinskih srednjoškolaca misli da je Josip Broz Tito bio antifašist!?

| 20.1.2023. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Solidno znanje, pogotovo ako se uzmu u obzir kontroverze vezane uz partizanski, odnosno komunistički pokret predvođen Josipom Brzom Titom i ono što su stvorili nakon rata

Varaždinski srednjoškolci solidno poznaju drugi svjetski rat i poraće, točnije pojmove fašizam i antifašizam na temelju ovdašnjih zbivanja, pogotovo ako se uzmu u obzir kontroverze vezane uz partizanski, odnosno komunistički pokret predvođen Josipom Brzom Titom i ono što su stvorili nakon rata.

Zaključak je to koji se može izvesti na temelju rezultata istraživanja “Što varaždinski srednjoškolci znaju i kako razmišljaju o fašizmu i antifašizmu”, koje je dr. Vladimir Huzjan, upravitelja Zavoda za znanstveni rad u Varaždin HAZU, proveo među maturantima devet varaždinskih srednjih škola tijekom 2021. godine, a povodom 80. obljetnice početka progona varaždinskih Židova tijekom drugog svjetskog rata.

Istraživanje, koje je provedeno pomoću Google obrasca tijekom pandemije, imalo je tri djela: u prvom su studenti odgovorili na 11 pitanja s jednim točnim odgovorom; u drugom dijelu je bilo osam izjava o kojima je zatraženo njihovo mišljenje, a u trećem pitanja na koje su mogli dati pozitivan ili negativan odgovor s objašnjenjem.

Na prvo pitanje “Što je fašizam?” čak 82% studenata odgovara da je to politički pokret temeljen na diktaturi i jednostranačju, dok je samo 8% (ili 30 studenata) odgovorilo da je to politički pokret temeljen na demokraciji i višestranačju. Da je to uistinu dabar rezultat, dovoljno govori to da su i fašizam i nacizam stasali još u vrijeme višestranačja u Italiji i Njemačkoj, a fašisti i nacisti su uspostavili diktature po dolasku na vlast.

I na drugo pitanje bilo je gotovo isto potpuno pogrešnih odgovora, odnosno manje od 10 posto. Upitani “Tko je od sljedećih fašist?” 82% učenika je reklo da je to Ante Pavelić, 11% Josip Broz Tito i 7% britanski premijer Winston Churchill.

Na treće pitanje, “Što je antifašizam?”, 95% učenika je odgovorilo da je to politička reakcija na fašizam i nacizam, a tek 5% ih je reklo da je to politička akcija koja podržava nacizam.

Posebno su zanimljivi odgovori na peto pitanje “Tko od sljedećih je antifašist? jer čak 81% misli da je to bio Josip Broz Tito, 13% Ante Pavelić i 6% Adolf Hitler (21 student). Naime, ne čudi samo to što Pavelića i Hitlera tek manji broj stavlja među antifašiste, već što toliki broj drži Tita antifašistom, i to vjerojatno samo zato što se s komunistima borio protiv fašista i nacista, pri čemu potpuno zanemaruju totalitarni karakter njegove vlasti i komunističke stranke koju je vodio, odnosno društva koje su kasnije izgradili.

Na peto pitanje “Jedan od simbola antifašizma je” 62% učenika je ustvrdilo petokraka zvijezda, a zatim 24% stilizirano slovo U, a 14% svastika. I u vezi ovog valja ponoviti da ne bi trebalo olako sve partizane, a posebno ne komuniste, stavljati uz bok zapadnoeuropskim i drugim antifašistima jer oni se ni izdaleka nisu zalagali i borili za iste vrijednosti. Štoviše, diktatura i jednostranačje nisu bili samo u nacističkoj Njemačkoj i fašističkoj Italiji, već i u komunističkoj, odnosno socijalističkoj Jugoslaviji. A da se teško razaznaje tko je tko, ukazuju i odgovori učenika na pitanje “Ustaški pokret jest”: 64% smatra ga fašističkim pokretom, 25% antifašističkim pokretom i 11% demokratskim pokretom.

Ipak, više od dvije trećine znalo da je temeljem Rimskih ugovora Ante Pavelić predao dio hrvatske obale i otoke Kraljevini Italiji, a skoro 90 posto da je partizanski pokret bio pod vodstvom Komunističke partije Jugoslavije, a gotovo svi, točnije 99 posto, znali su da je najveći konc logor bio u Jasenovcu, dok nitko nije odgovorio da takvih logora nije bilo u NDH. S tim u vezi više od 90 posto učenika znalo je što znači holokaust, kao i da se 8. svibnja slavi kao dan pobjede nad fašizmom.

Drugi dio ankete imao je osam izjava s kojima su se učenici mogli složiti ili ne te u određenoj mjeri. Primjerice, da su Ante Pavelić i ustaški pokret odgovorni za uspostavu koncentracijskih logora u NDH te progon i ubijanje Židova, Srba, Roma, političkih neistomišljenika – 33% učenika je reklo da se u potpunosti slažu, 32% u određenoj mjeri, a 25% ih je bilo neodlučno, dok se tek 5% ispitanika nije se složilo s navedenim.

Da je pozdrav “Za dom spremni!” ustaški pozdrav su potpunosti se složilo 46% učenika, 23% se u određenoj mjeri, a 8% uopće se nije složio. O trećoj izjavi, “Ustaški pokret je rezultat želje Hrvata za neovisnom državom” 35% nije imalo mišljenje, a 35% se donekle složilo, a 6% uopće se nije složilo.

Daje izjava “Smrt fašizmu, slobodu naroda! nacistički pozdrav” 53% ispitanih se ne slaže, dok se 5% potpuno složilo.

U posljednja tri pitanja tražilo se mišljenje o Josipu Brozu Titu. Upitani je li Tito bio odgovoran za pogubljenja zatočenih vojnika i civila nakon rata, 39% učenika nije imalo mišljenje, 2 5% nije se složilo s navodom, a 12 % se u potpunosti nije složilo. I u vezi tvrdnje “U prvim poslijeratnim godinama Josip Broz Tito je diktatorski vladao” čak 38% nije imalo mišljenje, 34% se donekle složilo, a 4 % se u potpunosti, a neodlučnost je dominirala i u vezi tvrdnje da su Tito i Narodno oslobodilački pokret najodgovorniji zbog činjenice da su Istra, Primorje i dijelovi Dalmacije teritorijalno pripojeni prema Hrvatskoj.

U trećem dijelu postavljeno je pitanje “Po tvom mišljenja, je li Hrvatska izgubila ili pobijedila u drugom svjetskom ratu?”: 49 % smatra da je pobijedila, a 51 % smatra da je izgubila, uz ostalo i zato je “nije postigla primarne ciljeve, nezavisnost i demokraciju, već je iz jedne prešla u drugu diktaturu”. Može li se jednostavnije i bolje odgovoriti?