Čak 29 mladih pripovjedača i pripovjedačica na Državnoj smotri pripovijedanja u palači Herzer

V.V. | 18.3.2018. u 17:11h | Objavljeno u Društvo

U petak 16. ožujka od 14.30 do 20.30 u dvorani palače Herzer održana je Državna smotra u pripovijedanju "Logos 2018." u organizaciji udruge Kreativni studio "Logos".

Udruga promiče stvaralaštvo, kreativno promišljanje i djelovanje djece i mladih pričom i igrom. Stoga je smotrom objedinjeno djelovanje udruge na području dječjega stvaralaštva, igre i pripovijedanja, i to povodom triju značajnih datuma za udrugu: Svjetskoga dana pripovijedanja (20.3.), prvoga dana proljeća (21.3.) te Dana hrvatskoga jezika (11.-17.3.).

Cilj smotre je njegovati tradicijsku baštinu te kulturu govorenja i slušanja pomoću pripovijedanja (storytelling). Pripovijedanje je takav nastup pripojedača u kojemu on neposredno pred publikom iznosi određeni slijed događaja, uvažavajući pritom raspoloženje i komentare publike.

- Kao udruga, držimo kako je pripovijedanje moćan alat u obrazovanju i odgoju, te da su igralački i pripovjedalački elementi sastavni dio uspješnoga rada s djecom i mladima.
Državna smotra promovirala je ljepotu pripovijedanja kojom želimo sve više oduševljavati djecu i mlade, a osim toga i poticati čitanje; njegovati ljubav prema domovini, tradicijskoj baštini i povijesti; poticati usmeno jezično izražavanje; pripremati mlade za javni nastup te njegovati i poticati kulturu govorenja te slušanja (međusobnog uvažavanja) - kažu u udruzi.

U Smotri je sudjelovalo 48 sudionika: 29 mladih pripovjedačica i pripovjedača praćenih budnim okom i savjetom 19 mentora. Sudionici su bili djeca i mladi od predškolske do srednjoškolske dobi, a pristigli su iz: DV Trešnjevka, Zagreb;  Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek;  OŠ Dragojle Jarnević, Karlovac; OŠ Mursko Središće; OŠ Mursko Središće / PO Peklenica;  OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec;  Prva osnovna škola Ogulin;  Osnovna škola "Ivan Benković ", Dugo Selo;  OŠ Gornji Mihaljevec;  OŠ Sveta Nedelja;  OŠ "Petar Zrinski" Šenkovec; OŠ Nedelišće; Osnovna škola Novi Marof. 

Prosudbeno povjerenstvo biranim je riječima pratilo pripovijedanje mladih nastojeći još više potaknuti njihovu ljubav za priče i osobni rast. U sastavu prosudbenoga povjerenstva bile su: Anita Škvorc Branda, prof. hrvatskoga jezika i povijesti; dr. sc. Ines Carović, s Odsjeka za fonetiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu; Đurđica Dropuljić, varaždinska profesionalna pripovjedačica; Arijana Plahutar, prof. pedagogije te doc.dr.sc. Ines Virč s Učiteljskoga fakulteta.

Najuspješniji pripovjedači proglašeni su po kategorijama: predškolci - Ruben Carović, DV Trešnjevka Zagreb; niži razredi OŠ - Valentina Manojlović, 4.r. Prve osnovne škole Ogulin; viši razredi - Mia Marie Jalušić, 7.r. iz OŠ Nedelišće, te Anamarija Feher, 2.r. Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka.

Tijekom pauze, nakon uobičajenog osvježenja, sudionici su uživali u poslasticama - ukusnim tortama, te su imali priliku slušati bajku Kraljević žabac i sluga Henrik koju je pripovijedala Đurđica Dropuljić.

Zatim se, nakratko, s pripovijedanja pozornost usmjerila na dječju igru te promociju priručnika pedagoginje Arijane Plahutar Što veseli malog tigra!? s više od 350 aktivnosti utemeljenima na načelima NTC-ova sustava. Priručnik je rezultat višegodišnjega rada i primjene načela NTC-ova sustava, što ga je utemeljio dr. Ranko Rajović, u radu odgojitelja i odgojiteljica u DV Hrvatski Leskovac.

Promocija je organizirana u suradnji s Hrvatskom Mensom, izdavačem priručnika, a u ime Mense prisutnima se obratila predsjednica Jasna Škiljan.

Svi sudionici i njihovi mentori primili su zahvalnice i potvrde, a najuspješniji pripovjedači i pripovjedačice nagrađeni su plaketom i vrijednim knjigama koje je osigurao sponzor, nakladničko društvo Katarina Zrinski d.o.o. iz Varaždina, kojoj je jedna od primarnih djelatnosti izdavanje lektirnih naslova za osnovnu i srednju školu.

Označeno u