Čak 21 posto djece u riziku od siromaštva, Varaždinska županija im osigurala školske obroke Foto: Krešimir Đurić

Čak 21 posto djece u riziku od siromaštva, Varaždinska županija im osigurala školske obroke

| 13.6.2018. u 13:44h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Osigurati kvalitetnu i redovitu školsku prehranu djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva bio je cilj projekta koji je tijekom školske godine 2017./2018. provodila Varaždinska županija.

Projekt "Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva" u listopadu prošle godine Varaždinska je županija među prvima prijavila na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a početkom siječnja projekt je ocijenjen s maksimalnim brojem bodova, stoga je odobren maksimalan iznos prihvatljivih troškova - 1.499.627,85 kuna bespovratnih sredstava iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) te iz državnog proračuna.

- Projekt je omogućio 260.000 obroka za djecu u 33 osnovne škole kojima je Varaždinska županija osnivač. Počeo se provoditi početkom školske godine i završava zadnji dan nastave, 15. lipnja, međutim, imamo najave da uskoro kreće i novi natječaj za sljedeću školsku godinu te ćemo, vjerujem, i to uskoro pripremiti - istaknula je voditeljica projekta Livija Faić iz Agencije za razvoj Varaždinske županije na današnjoj završnoj konferenciji projekta u Županijskoj palači, kojoj su prisustvovali i ravnatelji osnovnih škola.

projekt_obroci_za_siromasne_ucenike_3.JPG

Projekt je uključivao 1.492 djece, međutim, analizom je utvrđeno da je u riziku od siromaštva još djece u Varaždinskoj županiji.

- Glavni kriterij za uvrštenje djece u projekt bio je dječji doplatak, odnosno primatelji dječjeg doplatka i pokazalo se da u našoj županiji taj kriterij zadovoljava 21 posto od ukupno 10.433 osnovnoškolaca, odnosno da je čak 2.196 djece u riziku od siromaštva. Stoga smo odlučili iz županijskog proračuna sufinancirati prehranu za još 704 učenika, za što je osigurano 670.000 kuna - naglasio je zamjenik župana Tomislav Paljak.

projekt_obroci_za_siromasne_ucenike_4.JPG

Od toga 4,84 posto (504) djece dolazi iz obitelji u kojima je prihod po članu obitelji do 543 kune/mjesečno, 7,85 posto (814) djece dolazi iz obitelji u kojima je prihod po članu obitelji od 543 do 1.119 kuna/mjesečno, dok 8,41 (878) posto djece dolazi iz obitelji u kojima je prihod po članu obitelji od 1.119 do 1.663 kune/mjesečno.

- Ponosni smo na ovaj projekt jer možemo reći da u Varaždinskoj županiji nema djece koja pate zbog siromaštva u smislu prehrane u školama. Ono što predstavlja problem u budućnosti, i o čemu intenzivno razmišljamo u Upravnom odjelu i tražimo modele rješavanja problema, jest briga za srednjoškolske učenike, jer ako su u osnovnoj školi bili u riziku od siromaštva, znači da polaskom u srednju školu taj problem ne nestaje. Uskoro ćemo ponuditi rješenje i za taj problem. Naravno, planiramo se opet javiti i za sljedeći ovakav projekt te vjerujem da ćemo na visini zadatka riješiti problem i za iduću školsku godinu, kao i ponovno izdvojiti proračunska sredstva kako se ne bi dogodilo da netko od učenika bude gladan. Zbog ovih mjera koje smo uveli toga nema u našoj županiji - naglasio je Paljak.

projekt_obroci_za_siromasne_ucenike_2.JPG

projekt_obroci_za_siromasne_ucenike_5.JPG

projekt_obroci_za_siromasne_ucenike_6.JPG