Čak 21 posto djece u riziku od siromaštva, Varaždinska županija im osigurala školske obroke Foto: Krešimir Đurić

Čak 21 posto djece u riziku od siromaštva, Varaždinska županija im osigurala školske obroke

| 13.6.2018. u 13:44h | Objavljeno u Društvo

Osigurati kvalitetnu i redovitu školsku prehranu djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva bio je cilj projekta koji je tijekom školske godine 2017./2018. provodila Varaždinska županija.

Projekt "Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva" u listopadu prošle godine Varaždinska je županija među prvima prijavila na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a početkom siječnja projekt je ocijenjen s maksimalnim brojem bodova, stoga je odobren maksimalan iznos prihvatljivih troškova - 1.499.627,85 kuna bespovratnih sredstava iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) te iz državnog proračuna.

- Projekt je omogućio 260.000 obroka za djecu u 33 osnovne škole kojima je Varaždinska županija osnivač. Počeo se provoditi početkom školske godine i završava zadnji dan nastave, 15. lipnja, međutim, imamo najave da uskoro kreće i novi natječaj za sljedeću školsku godinu te ćemo, vjerujem, i to uskoro pripremiti - istaknula je voditeljica projekta Livija Faić iz Agencije za razvoj Varaždinske županije na današnjoj završnoj konferenciji projekta u Županijskoj palači, kojoj su prisustvovali i ravnatelji osnovnih škola.

projekt_obroci_za_siromasne_ucenike_3.JPG

Projekt je uključivao 1.492 djece, međutim, analizom je utvrđeno da je u riziku od siromaštva još djece u Varaždinskoj županiji.

- Glavni kriterij za uvrštenje djece u projekt bio je dječji doplatak, odnosno primatelji dječjeg doplatka i pokazalo se da u našoj županiji taj kriterij zadovoljava 21 posto od ukupno 10.433 osnovnoškolaca, odnosno da je čak 2.196 djece u riziku od siromaštva. Stoga smo odlučili iz županijskog proračuna sufinancirati prehranu za još 704 učenika, za što je osigurano 670.000 kuna - naglasio je zamjenik župana Tomislav Paljak.

projekt_obroci_za_siromasne_ucenike_4.JPG

Od toga 4,84 posto (504) djece dolazi iz obitelji u kojima je prihod po članu obitelji do 543 kune/mjesečno, 7,85 posto (814) djece dolazi iz obitelji u kojima je prihod po članu obitelji od 543 do 1.119 kuna/mjesečno, dok 8,41 (878) posto djece dolazi iz obitelji u kojima je prihod po članu obitelji od 1.119 do 1.663 kune/mjesečno.

- Ponosni smo na ovaj projekt jer možemo reći da u Varaždinskoj županiji nema djece koja pate zbog siromaštva u smislu prehrane u školama. Ono što predstavlja problem u budućnosti, i o čemu intenzivno razmišljamo u Upravnom odjelu i tražimo modele rješavanja problema, jest briga za srednjoškolske učenike, jer ako su u osnovnoj školi bili u riziku od siromaštva, znači da polaskom u srednju školu taj problem ne nestaje. Uskoro ćemo ponuditi rješenje i za taj problem. Naravno, planiramo se opet javiti i za sljedeći ovakav projekt te vjerujem da ćemo na visini zadatka riješiti problem i za iduću školsku godinu, kao i ponovno izdvojiti proračunska sredstva kako se ne bi dogodilo da netko od učenika bude gladan. Zbog ovih mjera koje smo uveli toga nema u našoj županiji - naglasio je Paljak.

projekt_obroci_za_siromasne_ucenike_2.JPG

projekt_obroci_za_siromasne_ucenike_5.JPG

projekt_obroci_za_siromasne_ucenike_6.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci