Brojnim učenicima upravo Elektrostrojarska škola prvi izbor; ravnatelj Kos o upisima i novitetima

J.Š./ Varaždinske vijesti | 30.4.2021. u 20:16h | Objavljeno u Društvo

Elektrostrojarska škola Varaždin ima brojne posebnosti. Među najvećim je školama u Hrvatskoj koja s današnjim danom broji 1.044 učenika i 150 zaposlenih. Unutar škole djeluju tri centra izvrsnosti, a imaju i svoj školski radio (radio Novi val) te Prvu školsku televiziju. Surađuju s brojnim gospodarskim subjektima i njihovi učenici praktična znanja stječu u tvrtkama te preko razmjena i izvan granica. 75% učenika su putnici, a 100 učenika pohađa ovu školu iz drugih županija.

Dokaz je to prepoznatljivosti ove škole na županijskoj, ali i na nacionalnoj razini. O tome koja je formula uspjeha, kakvi su planovi oko upisa i noviteti, rekao nam je ravnatelj škole Igor Kos.

Čak 75% upisuje prema preporuci drugih

- Plan je ove godine upisati 13 razreda, odnosno 268 učenika - kaže ravnatelj škole Igor Kos. Dodaje da svake godine bilježe rast interesa te je velikom broju učenika upravo Elektrostrojarska prvi izbor.

- U četverogodišnja zanimanja upisujemo učenike s vrlo dobrim i odličnim uspjehom. Konkurencija je jako velika - ističe ravnatelj Kos, a kao primjer navodi da su prošle godine upisivali 40 tehničara za mehatroniku, a javilo se za to zanimanje 120 učenika kojima je to bilo prvi izbor.

- Brojke nam govore da puno učenika želi doći u našu školu, a na temelju ankete koju provodimo saznajemo da veliki broj učenika, njih čak 75%, se izjašnjava da izabire našu školu jer su im drugi rekli da se kod nas puno i kvalitetno radi te da u školi vlada pozitivna i poticajna atmosfera - komentira ravnatelj Kos.

Učenici mogu upisati četverogodišnja, trogodišnja i dvogodišnja zanimanja, a njihovi praktikumi, prostori za laboratorijske vježbe i radionice jako su dobro opremljeni pa učenici rade i uče na najsuvremenijoj opremi koju će kasnije susretati tijekom obrazovanja i zapošljavanja. Njeguju dobru suradnju s drugim školama pa čak i izvan granica, a kroz projekte mobilnosti učenici pohađaju stručnu praksu npr. u Portugalu i Estoniji. Surađuju s brojnim gospodarskim subjektima i njihovi učenici praktična znanja stječu u tvrtkama koje stipendiraju i zapošljavaju najbolje učenike. Od ukupnog broja učenika završnih razreda 95 % učenika prijavljuje ispit državne mature i od toga 80 % uspješno ju položi i upisuje fakultete.

- Smatramo pozitivnim pomakom što se smanjuje predrasuda da su jedino uspješni oni učenici koji završe fakultet. Naša škola jako dobro priprema učenike da nakon srednje škole znaju odraditi posao kako treba i ne treba im uhodavanja na tržištu rada. Postiže se to završnim radom koji mora na kraju obrazovnog procesa izraditi svaki naš učenik. Jedan je to rezime cjelokupnog obrazovnog procesa, a za najbolje završne radove učenici dobivaju nagrade - ukazuje ravnatelj.

Mijenja se slika tipične "muške" škole

Škola se ponosi činjenicom da su brojni bivši učenici danas uspješni poduzetnici i s njima škola njeguje dobru suradnju. Također, velik broj djelatnika škole upravo su nekadašnji učenici ove škole. Iako je percepcija javnosti da je Elektrostrojarska "muška škola" od 1.044 učenika u školi je upisana i 161 učenica (15,4%). Najviše učenica upisuje zanimanja Medijski tehničar, Web dizajner, grafička zanimanja, a sve više učenica je i u Tehničarima za računalstvo, Tehničarima za mehatroniku.

- Zanimljivo je da imamo i učenice u nekim zanimanja koja se smatraju tradicionalno „muška zanimanja” pa tako imamo jednu bravaricu, a imali smo i autoelektričarku. Cilj nam je dokazati da učenice mogu biti dobre u svim područjima koje mogu upisati u našoj školi (posebno STEM), bez obzira na predrasude te mogu obavljati posao u struci, a da poslodavci budu zadovoljni - kaže Kos. Škola pruža svojim učenicima sveobuhvatnu podršku, a eventualne poteškoće koje se pojave rješavaju se na dnevnoj bazi. Pomaže se učenicima prebroditi poteškoće prilagodbe te se radi s učenicima na jačanju samopouzdanja. Tu su i učenici s teškoćama u razvoju koji su normalno uključeni u redovni nastavni proces.

- Pazimo da nema stigmatizacije te nam svi učenici imaju jednaka prava. Školu čine zidovi i oprema, ali ključna je za uspjeh organizacija cjelokupnog procesa. Pratimo naše učenike te ako se nisu pojedinci snašli u smjeru koji su upisali, u dogovoru s roditeljima savjetujemo ih i usmjeravamo pa mogu promijeniti zanimanje, ovisno o interesima i motivaciji. Naš odnos i kvalitetna komunikacija vidi se sada u uvjetima online nastave - kaže ravnatelj, dodajući da su poduzeli niz organizacijskih mjera, a koje su rezultirale i novim idejama.

Mogućnosti i poticajno okruženje

Tako će od sljedeće školske godine biti uvedena mogućnost slušanja online virtualnih predmeta za sve one koji ne mogu to učiti u redovnoj nastavi tj. u zadanom nastavnom programu.

- Zbog koronavirusa i prelaska na online nastavu pripremamo jedan novitet. Omogućit ćemo našim učenicima da prema afinitetima virtualno pohađaju određene predmete koji nisu u sklopu upisanog zanimanja. Tako netko tko je npr. upisao zanimanje Tehničar za mehatroniku može slušati, ako ga interesira predmet pod nazivom 3D animacija, a koji je namijenjen za zanimanje Medijski tehničar. Na taj ćemo načini učenicima pružiti mogućnost da uče ono što ih interesira, da maksimalno iskoriste svoje potencijale. Također, ovu prednost već sada koriste i svi oni koji zbog bolesti ili samoizolacije ne mogu pratiti nastavu u školi. Svi materijali, zadaće, provjere osim u razredu paralelno se odvijaju i online – u virtualnim predmetima, u virtualnim učionicama. Tako učenici nisu u zaostatku s gradivom - objašnjava ravnatelj i zaključuje da su sve to prednosti online nastave, a ova ih škola vrlo dobro prepoznaje i pretvara u mogućnosti koje nude svojim učenicima.

Dani otvorenih vrata Elektrostrojarske škole Varaždin

 - S obzirom na epidemiološke mjere u planu nam je kroz nekoliko dana otvoriti vrata škole. Uputit ćemo poziv svim roditeljima osmaša. Kreirali smo anketu za prikupljanje interesa i do kraja sljedećeg tjedna napravit ćemo raspored posjeta. Ideja je da svim zainteresiranima, u grupama po pet osoba koje ćemo organizirati, omogućimo razgledavanje škole. Tako će roditelji vidjeti čime raspolažemo i pitati na licu mjesta sve što ih zanima - ukazuje ravnatelj Kos.

Otvorene su prijave za Dan otvorenih vrata :

https://forms.gle/T8RwoGZ1b4yCsYJ19

Učenici i roditelji se mogu prijaviti pa će biti pozvani.