Razbolio se pa ga ostavila, a on pokrenuo razvod i umro, no prekinula ga je žena - krivotvorinom

vv | 7.9.2021. u 14:55h | Objavljeno u Društvo

Općinski sud u Varaždinu presudio je da je bila opravdana tužba protiv Marice P., koju je radi razvoda braka sklopljenog 1999. godine, prije sedam godina podnio Vilim P., koji je u međuvremenu umro, a sudske troškove tužena će trebati platiti Silviji Š., unuci pokojnika, budući da je ona sudskim putem tražila donošenje odluke o razvodu.

Naime, djed tužiteljice umro je nedugo nakon pokretanja parnice za razvod braka, no njegovi su nasljednici nastavili postupak u kojem je donijeta presuda, koja je povodom žalbe tuženice ukinuta, a tužba nasljednika odbačena kao nepravovremena. U ponovljenom postupku, međutim, prvostupanjski je sud ponovno zaključio da je tužba za razvod opravdana.

U tužbi za razvod braka navodi se da je s vremenom došlo do trajno i teško poremećenih bračnih odnosa, tako da je tuženica više puta napuštala bračnu zajednicu, a konačno 2014. godine. Tako je ostavila supruga Vilima P., čije je zdravstveno stanje bilo teško jer je tri godine ranije pretrpio moždani udar i bio smanjeno pokretljiv, imao dijabetes mellitus i oslabljeni vid. Zbog svega toga trebao je imati posebnu svakodnevnu skrb i njegu, a za to su se skrbili njegov sin i snaha, koji nisu bili iz tog braka, budući da tužitelj i tužena nisu imali zajedničke djece.

Tijekom parničnog postupka radi razvoda braka došlo je do dodatnog pogoršanja već narušenog zdravstvenog stanja Vilima P. jer je u listopadu 2014. pretrpio teški moždani udar uslijed kojeg je došlo do trajnog oštećenja motorike i govora te je od tada bio nekontaktibilan i nepokretan. To je, kako se navodi u tužbi, tužena pokušala iskoristiti.

-U vrijeme kada je bio prebačen na produženo liječenje zbog recidiva teškog moždanog udara u bolnicu u Dugoj Resi u stanju bez svijesti, nekontaktibilan, oštećene motorike i nepokretan, tužena je poslala u njegovo ime podnesak sudu kojim Vilim P. povlači tužbu radi razvoda braka. No, naknadnim medicinskim vještačenjem je utvrđeno da taj podnesak nije mogao napisati, niti potpisati, jer nije bio sposoban da razumije njegov sadržaj, kao i nesposoban da ga potpiše, navodilo se u tužbi unuke koja je ustrajala na razvodu braka kao osoba koja ostvaruje pravo na nasljedstvo.

U odgovoru na tužbu tužena Marica P. je, međutim, protivila tužbi i tužbenom zahtjevu, ističući prigovor nedostatka aktivne legitimacije na strani tužiteljice, kao i nedostatka pravnog interesa za podnošenje predmetne tužbe.

-Svi navodi tužbe istaknuti u smislu dokazivanja poremećaja bračnih odnosa nje i pok. Vilima su u cijelosti neistiniti i ničime ih nije moguće dokazati, navele je te se pozvala na presudu Županijskog suda u Zagrebu iz 2019. godine.

Nakon saslušavanja svjedoka, sud je zaključio da je Marica P. uistinu napustila svog pokojnog supruga o kojem se nije brinula, već su to činila njegova djeca.