Bivši čelnici MTČ tvornice čarapa ne žele zatvor, niti platiti 21 milijuna kuna Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Bivši čelnici MTČ tvornice čarapa ne žele zatvor, niti platiti 21 milijuna kuna

Ivica Kruhoberec | 27.11.2023. u 17:00h | Objavljeno u Crna kronika

Podnijete su žalbe na presudu varaždinskog Županijsko suda, koji je zbog zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja osudio bivše direktore i vlasnike MTČ Tvornice čarapa, Darinku i Špiru Krička te Kseniju Preininger i Ivana Krajačića, na ukupno 14 godina zatvora, kao i uplatu oko 18 milijuna kuna na račun propalog poduzeća te oko milijun kuna u državni proračun. Kazne na koje se žele okrivljeni, odnosno traže da ih se oslobodili ili sve vrati na ponovno suđenje, izrečene su im još prošle godine, ali je njihovo obrazloženje napisano ove godine, nakon čega su podnijete žalbe.

Zbog šest djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, koja se odnose uglavnom na pozajmice između tvrtki okrivljenih radi kupnje dionica MTČ Tvornice čarapa te sklapanja drugih spornih ugovora, prvookrivljena Darinka Krička, bivša direktorica i (su)vlasnica RIF Biroa te tvrtke OLZ, osuđena je na četiri i pol godine zatvora, a u to joj se uračunava 20 mjeseci provedenih u istražnom zatvoru. Uz to, ukoliko presuda postane pravomoćna, stečajnoj masi MTČ Tvornica čarapa trebat će sama platiti 6,2 milijuna kuna, a solidarno s Ksenija Preininger i Špirom Krička još 5,6 milijuna kuna te dodatno 5,4 milijuna kuna zajedno s Krajačićem. A potonji će trebati skupa s majkom i sinom Krička solidarno platiti četiri milijuna kuna, a s Darinkom Krička i Preininger još 1,2 milijuna kuna MTČ-u. Uz sve to, Darinka Krička trebat će uplatiti 482.000 kuna u državni proračun.

U žalbi Darinka Krička prvo ukazuje da kaznenih djela “zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju” nisu postojala kao takva u vrijeme njihovog navodnog počinjenja jer su u kazneno zakonodavstvo prvi put uvedena kaznenim zakonom iz 2011. pa se postavlja pitanje postojanja tzv. pravnog kontinuiteta između kaznenih djela iz KZ/97 i iz KZ/11... 

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...

Označeno u