Besplatna edukacija na Sveučilištu Sjever u Varaždinu: Od početnih dvojbi do uspješnog dojenja Foto: VV arhiva / ilustracija

Besplatna edukacija na Sveučilištu Sjever u Varaždinu: Od početnih dvojbi do uspješnog dojenja

Varaždinske vijesti | 6.3.2020. u 13:37h | Objavljeno u Društvo
LS METAL

Hrvatska komora primalja (HKP) - Područno vijeće Varaždinske županije u subotu 7. ožujka, od 09.30-17.00 sati, na Sveučilištu Sjever u Varaždinu (Ul. Jurja Križanića 31b) organizira besplatnu edukaciju za žene i zdravstvene djelatnike na temu "Utjecaj iskustva porođaja na dojenje".

Budući da je 2020. godina proglašena Međunarodnom godinom sestara i primalja, HKP predstavlja kampanju “Upoznaj primalje” te je ovaj stručni skup jedna od aktivnosti te kampanje, a cilj je osigurati potporu majkama da postignu isključivo dojenje do šest mjeseci starosti djeteta te da nastave dojiti i dalje.

- Svaki početak prepun je dvojbi, straha, nedoumica i novih izazova. Kada govorimo o dojenju, majka postaje najvažnija osoba u životu svojeg djeteta. Teret odgovornosti koji majka osjeti nakon poroda rezultira prirodnom zabrinutošću. Osobito se to odnosi na one žene koje se po prvi put susreću s majčinstvom. Takva reakcija, iako prirodna, može omesti savladavanje vještine dojenja, no pozitivan stav o dojenju, vježba, upornost i podrška okoline gotovo svakoj majci pruža mogućnost uspostavljanja dojenja - napominju iz HKP-a, dodajući da je za uspješno dojenje vrlo važan rani kontakt majke i djeteta, u trajanju od najmanje 60 minuta, odmah nakon djetetova rođenja.

- Dojenje je ključno za razvoj i zdravlje djece, a još je važnije za prijevremeno rođenu djecu. To je jedini prirodni način prehrane, a majčino mlijeko zasigurno ima najpovoljniji sastav nutrijenata potrebnih za rast, razvoj i zaštitu djeteta. Zamislite da svijet raspolaže novim proizvodom iz snova koji omogućuje prehraniti i stvoriti imunitet za svako novorođenče na kugli zemaljskoj. Zamislite i da ga se svugdje može dobiti, i to besplatno... Taj proizvod iz snova je majčino mlijeko. Odluku o dojenju donose majke, a kad imaju dodatnu snažnu podršku očeva, partnera, obitelji, radne okoline i zajednice, dojenje će biti zastupljenije i uspješnije - ističu primalje.

Stručnjaci iz područja primaljstva iz Hrvatske i Slovenije na skupu će ženama, primaljama, liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima približiti dojenje i njegove prednosti za majku i dijete, poteškoće s kojima se majke susreću, ali i kako uspješno prebroditi teškoće ili nedoumice oko dojenja.

Prvo predavanje na temu “Mikrobiom majčinog mlijeka - zašto je važan?” održat će istaknuta stručnjakinja na području dojenja doc.dr.sc. Anita Pavičić Bošnjak, a slijede predavanja: Utjecaj iskustva porođaja na uspostavu dojenja, Banka humanog mlijeka, Carski rez i dojenje, Važnost kontakta koža-na-kožu u rađaonici, Kako nošenje može pomoći i olakšati dojenje i dr.

Program:

9,30 - 9,45 Prijave i registracija
9,45 - 10,00 Uvodna riječ – otvorenje

Voditeljice: Erika Spirić, Ivana Živoder, Antonela Brajković Cesar

10,00 – 10,20 "Mikrobiom majčinog mlijeka - zašto je važan?" - doc.dr.sc. Anita Pavičić Bošnjak, dr.med.
10,20 – 10,40 Utjecaj iskustva porođaja na uspostavu dojenja – Anita Prelec, dipl.m.s., MSc
10,40 – 11,00 Banka humanog mlijeka - doc.dr.sc. Anita Pavičić Bošnjak, dr.med.
11,00 – 11,20 Carski rez i dojenje - Iva Podhorsky Štorek, bacc.obs.
11,20 – 11,40 Važnost kontakta koža-na-kožu u rađaonici – Biserka Matok Glavaš,bacc.obs., mag.med.techn.
11,40 – 12,30 Pomoć i skrb medicinskog osoblja na odjelu babinjača: realnost i potrebe - Ksenija Horvatić, bacc.obs., Varaždin; Karmen Cecarko Vidović, bacc.obs., Čakovec; Katarina Svažić, bacc.obs., Zabok; Jasminka Mrculin, bacc.obs., Koprivnica; Sonja Kočiš Čovran, bacc.obs., mag.med.techn., Zagreb
12,30 – 12,50 Zašto majke ne doje? – Barbara Finderle, bacc.obs.
12,50 – 13,20 Rasprava
13,20 – 14,20 Pauza
14,20 – 14,40 Statistika dojenja djece do godinu dana starosti u RH – Banana Kunina, bacc.obs.
14,40 – 15,00 Važnost edukacije trudnica o dojenju prije porođaja - Antonela Brajković Cesar, certificirana porodna i postpartum doula, porodna edukatorica
15,00 – 15,20 Uloga postpartum doule u skrbi za rodilju i novorođenče – Maja Sabolić, bacc.physioth., Newborn mothers postpartum professional
15,20 – 15,40 Uloge patronažne sestre u edukaciji trudnica o dojenju – Anica Kolenko, bacc. med. techn.
15,40 – 16,00 Na putu do uspješnog dojenja-zamke ili zaboravljena vještina? - Sanja Hajdin, prof.
16,00 – 16,20 Kako nošenje može pomoći i olakšati dojenje – Kristina Zadravec, savjetnica za nošenje beba (die trageschule-napredni tečaj)
16,20 – 17,00 Rasprava i zatvaranje

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci