Besplatna edukacija na Sveučilištu Sjever u Varaždinu: Od početnih dvojbi do uspješnog dojenja Foto: VV arhiva / ilustracija

Besplatna edukacija na Sveučilištu Sjever u Varaždinu: Od početnih dvojbi do uspješnog dojenja

Varaždinske vijesti | 6.3.2020. u 13:37h | Objavljeno u Društvo

Hrvatska komora primalja (HKP) - Područno vijeće Varaždinske županije u subotu 7. ožujka, od 09.30-17.00 sati, na Sveučilištu Sjever u Varaždinu (Ul. Jurja Križanića 31b) organizira besplatnu edukaciju za žene i zdravstvene djelatnike na temu "Utjecaj iskustva porođaja na dojenje".

Budući da je 2020. godina proglašena Međunarodnom godinom sestara i primalja, HKP predstavlja kampanju “Upoznaj primalje” te je ovaj stručni skup jedna od aktivnosti te kampanje, a cilj je osigurati potporu majkama da postignu isključivo dojenje do šest mjeseci starosti djeteta te da nastave dojiti i dalje.

- Svaki početak prepun je dvojbi, straha, nedoumica i novih izazova. Kada govorimo o dojenju, majka postaje najvažnija osoba u životu svojeg djeteta. Teret odgovornosti koji majka osjeti nakon poroda rezultira prirodnom zabrinutošću. Osobito se to odnosi na one žene koje se po prvi put susreću s majčinstvom. Takva reakcija, iako prirodna, može omesti savladavanje vještine dojenja, no pozitivan stav o dojenju, vježba, upornost i podrška okoline gotovo svakoj majci pruža mogućnost uspostavljanja dojenja - napominju iz HKP-a, dodajući da je za uspješno dojenje vrlo važan rani kontakt majke i djeteta, u trajanju od najmanje 60 minuta, odmah nakon djetetova rođenja.

- Dojenje je ključno za razvoj i zdravlje djece, a još je važnije za prijevremeno rođenu djecu. To je jedini prirodni način prehrane, a majčino mlijeko zasigurno ima najpovoljniji sastav nutrijenata potrebnih za rast, razvoj i zaštitu djeteta. Zamislite da svijet raspolaže novim proizvodom iz snova koji omogućuje prehraniti i stvoriti imunitet za svako novorođenče na kugli zemaljskoj. Zamislite i da ga se svugdje može dobiti, i to besplatno... Taj proizvod iz snova je majčino mlijeko. Odluku o dojenju donose majke, a kad imaju dodatnu snažnu podršku očeva, partnera, obitelji, radne okoline i zajednice, dojenje će biti zastupljenije i uspješnije - ističu primalje.

Stručnjaci iz područja primaljstva iz Hrvatske i Slovenije na skupu će ženama, primaljama, liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima približiti dojenje i njegove prednosti za majku i dijete, poteškoće s kojima se majke susreću, ali i kako uspješno prebroditi teškoće ili nedoumice oko dojenja.

Prvo predavanje na temu “Mikrobiom majčinog mlijeka - zašto je važan?” održat će istaknuta stručnjakinja na području dojenja doc.dr.sc. Anita Pavičić Bošnjak, a slijede predavanja: Utjecaj iskustva porođaja na uspostavu dojenja, Banka humanog mlijeka, Carski rez i dojenje, Važnost kontakta koža-na-kožu u rađaonici, Kako nošenje može pomoći i olakšati dojenje i dr.

Program:

9,30 - 9,45 Prijave i registracija
9,45 - 10,00 Uvodna riječ – otvorenje

Voditeljice: Erika Spirić, Ivana Živoder, Antonela Brajković Cesar

10,00 – 10,20 "Mikrobiom majčinog mlijeka - zašto je važan?" - doc.dr.sc. Anita Pavičić Bošnjak, dr.med.
10,20 – 10,40 Utjecaj iskustva porođaja na uspostavu dojenja – Anita Prelec, dipl.m.s., MSc
10,40 – 11,00 Banka humanog mlijeka - doc.dr.sc. Anita Pavičić Bošnjak, dr.med.
11,00 – 11,20 Carski rez i dojenje - Iva Podhorsky Štorek, bacc.obs.
11,20 – 11,40 Važnost kontakta koža-na-kožu u rađaonici – Biserka Matok Glavaš,bacc.obs., mag.med.techn.
11,40 – 12,30 Pomoć i skrb medicinskog osoblja na odjelu babinjača: realnost i potrebe - Ksenija Horvatić, bacc.obs., Varaždin; Karmen Cecarko Vidović, bacc.obs., Čakovec; Katarina Svažić, bacc.obs., Zabok; Jasminka Mrculin, bacc.obs., Koprivnica; Sonja Kočiš Čovran, bacc.obs., mag.med.techn., Zagreb
12,30 – 12,50 Zašto majke ne doje? – Barbara Finderle, bacc.obs.
12,50 – 13,20 Rasprava
13,20 – 14,20 Pauza
14,20 – 14,40 Statistika dojenja djece do godinu dana starosti u RH – Banana Kunina, bacc.obs.
14,40 – 15,00 Važnost edukacije trudnica o dojenju prije porođaja - Antonela Brajković Cesar, certificirana porodna i postpartum doula, porodna edukatorica
15,00 – 15,20 Uloga postpartum doule u skrbi za rodilju i novorođenče – Maja Sabolić, bacc.physioth., Newborn mothers postpartum professional
15,20 – 15,40 Uloge patronažne sestre u edukaciji trudnica o dojenju – Anica Kolenko, bacc. med. techn.
15,40 – 16,00 Na putu do uspješnog dojenja-zamke ili zaboravljena vještina? - Sanja Hajdin, prof.
16,00 – 16,20 Kako nošenje može pomoći i olakšati dojenje – Kristina Zadravec, savjetnica za nošenje beba (die trageschule-napredni tečaj)
16,20 – 17,00 Rasprava i zatvaranje