Arboretum Opeka i Medicinska škola - regionalni centri kompetentnosti Foto: VV arhiva

Arboretum Opeka i Medicinska škola - regionalni centri kompetentnosti

Varaždinske vijesti | 23.7.2018. u 11:23h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Varaždinska županija dobit će dva centra kompetentnosti, a među 25 škola u Hrvatskoj koje će koristiti milijardu kuna iz strukturnih fondova EU našle su se, kako doznajemo, dvije iz Varaždinske županije. Riječ je o Medicinskoj školi Varaždin te Srednjoj školi Arboretum Opeka, koje će biti imenovane regionalnim centrima kompetentnosti.

Ti će centri biti mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, a svaka županija u Hrvatskoj ima prilike bar jednu školu pretvoriti u centar, koji će biti povezan s gospodarstvom i visokim obrazovanjem. Koje će sve škole ući u program Centara kompetentnosti danas u podne predstavit će ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Milijarda kuna, koju Ministarstvo obrazovanja ima na raspolaganju od fondova EU, omogućit će novu opremu za strukovne škole, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, kao i više konkretne prakse za učenike, što u konačnici ima za cilj usklađivanje strukovnog obrazovanja s potrebama tržišta.

Projekt predviđa rekonstrukciju, obnovu i adaptaciju srednjih strukovnih škola koje će biti uspostavljene kao centri kompetentnosti u ciljanim sektorima. U prvoj su fazi to turizam i ugostiteljstvo, strojarstvo, elektrotehnika, informacijske i komunikacijske tehnologije, poljoprivreda i zdravstvo.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti