Amida - novi nosač zvuka varaždinskog skladatelja Davora Bobića Foto: VV arhiva; KUV

Amida - novi nosač zvuka varaždinskog skladatelja Davora Bobića

Varaždinske vijesti | 20.1.2021. u 11:57h | Objavljeno u Društvo

U nakladi Koncertnog ureda Varaždin i Aulosa objavljen je novi nosač zvuka "Amida" s djelima varaždinskog skladatelja Davora Bobića. Djela su to nadahnuta židovskom kulturom iz opusa kojeg je Bobić započeo 2004. klavirskim kvintetom Symphoneo, a završio skladbom Amida, prvi put izvedenom na Osorskim glazbenim večerima.

Uz Amidu, skladbu koja nosi ime središnje molitve židovskog bogoslužja, nalaze se i skladba „Jephta”, posvećena tragičnoj sudbini starozavjetnog suca i vojskovođe Jephte, kao i već publici već poznato djelo „Koraci kroz Yad Vashem” posvećeno žrtvama holokausta, koje su do sada izveli svi ugledniji hrvatski komorni orkestri. Upravo to djelo skladatelj je posvetio svojoj kćeri Ruti, koja ju i izvodi na ovom nosaču zvuka. Tonsko snimanje i mastering potpisuje Marin Kereša iz NuArs d.o.o.

- Ponosan sam što je ovaj nosač zvuka ugledao svjetlo dana, jer je to trajni zapis za skladateljski opus kojem sam posvetio više od desetljeća i velika zahvala svim glazbenicima koji su izvodili moja djela od Zagrebačkih solista do vrsnih glazbenika i solista. Zahvaljujem na potpori i Gradu Varaždinu i nadam se će publika i Amidu prihvatiti i dati mi podršku za nova djela uz nadu i da ćemo ih uskoro ponovno moći predstaviti publici na koncertima - istaknuo je Davor Bobić, profesor na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu, dugogodišnji ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri i jedan od najaktivnijih hrvatskih skladatelja.

- Drago nam je i da smo ovim projektom imali prigodu podržati skladateljski opus Davora Bobića i nastaviti i u ovim izazovnim vremenima našu diskografsku aktivnost. „Amida” je posljednji u nizu nosača zvuka koji smo izdali u našoj nakladi, u kojoj se iz prijašnjih godina nalazi već pozamašan broj CD-a većinom glazbenika vezanih uz bogatu varaždinsku kulturu - naglasio je Raymond Rojnik, urednik izdanja i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

amida_davor_bobic_1.jpg