6. Rabuzinovi dani u Novom Marofu: Otvorenje s izložbom "Oblici, brežuljci, cvijeće… moj zavičaj"

Varaždinske vijesti | 25.3.2022. u 11:00h | Objavljeno u Društvo

U petak, 25. ožujka, u 18 sati u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu, održat će se otvorenje izložbe djela Ivana Rabuzina "Oblici, brežuljci, cvijeće…moj zavičaj", a povodom manifestacije Rabuzinovi dani 2022.

Ovo je već 6. izdanje ovog kulturnog događaja kojim Novi Marof odaje počast svojem sugrađaninu Ivanu Rabuzinu. „Naš, a svjetski! „

Centralni događaj svakako je izložba pod nazivom Oblici, brežuljci, cvijeće…moj zavičaj, koja će predstaviti svojevrsni „život“ Rabuzinove umjetnosti kako na slikama, tako i na tapiserijama, namještaju , porculanu i drugim uporabnim predmetima.

Djela za ovu izložbu prikupljena su iz zbirke Grada Novog Marofa, Zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof, Gradskog muzeja Varaždin te privatnih zbirki naših sugrađana.

Posjetitelji će ovu vrijednu izložbu za čiji je postav zaslužna Mirjana Dučakijević, dugogodišnja muzejska savjetnica, moći razgledati od 25. ožujka do 24. travnja u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu.

Za vrijeme 6. Rabuzinovih dana organizatori će ponuditi i okrugli stol „ Sjećanja na Rabuzina“ na kojem će svoja druženja s ovim osebujnim umjetnikom evocirati njegovi prijatelji i suradnici.

U dva termina Udruga Lunom vodit će likovne radionice, a bit će tu još i projekcije filmova, promocije knjiga, a sve na temu motiva Ivana Rabuzina.

Njegove slike i danas krase zidove brojnih svjetskih i domaćih muzeja i galerija. Od Pariza, Vatikana, Filipina, Japana, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Austrije, Italije, Švicarske.

Motivi tog vječnog proljeća i boje koje odišu nekom posebnom pozitivom i danas izazivaju izniman interes javnosti, stoga je ovo svakako prilika za posjetiti Rabuzinov kraj i uživati u djelima ovog slikarskog poete.