Županijsko državno odvjetništvo: Izvanbračni život s djecom se itekako procesuira Foto: VV arhiva / ilustracija

Županijsko državno odvjetništvo: Izvanbračni život s djecom se itekako procesuira

Varaždinske vijesti | 20.7.2023. u 08:00h | Objavljeno u Crna kronika

- Nije točan navod objavljen u tekstu pod naslovom „Tradicija koja je kazneno djelo“, u tjedniku Međimurje, od 3. srpnja 2023. na stranici 7, kao i na mrežnoj stranici (https://emedjimurje.net.hr/vijesti/crna-kronika/4367917/spolna-zloupotreba-djeteta-tradicija-koja-je-kazneno-djelo/ ) da bi državno odvjetništvo "u pravilu iz nekih razloga" odbacivalo kaznene prijave policije vezano za izvanbračni život s djecom na području Međimurja - priopćili su iz Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.

- U navedenom je tekstu objavljeno: "Ipak, kako neslužbeno doznajemo, takva se djela gotovo uopće ne procesuiraju. Policija podnese kaznenu prijavu, no DORH je u pravilu iz nekih razloga odbacuje." Ovakav neprovjereni navod, iz neslužbenih izvora, nije točan i nije prethodno provjeren u nadležnom općinskom državnom odvjetništvu slijedom čega ne pridonosi točnom informiranju čitatelja navedenog tjednika, ali i javnosti kroz dijeljenje tog članka na internetskim portalima i društvenim mrežama - napominje se u reagiranju na članak.

- Radi točnog informiranja javnosti, navodimo da je Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu, koje je nadležno za postupanje na području Međimurske županije, od 1. siječnja 2020. do danas primilo ukupno 19 kaznenih prijava protiv počinitelja kaznenog djela omogućavanja izvanbračnog života s djetetom iz članka 170. Kaznenog zakona. Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je protiv svih 19 prijavljenih počinitelja podiglo optužnice pred Općinskim sudom u Čakovcu - istaknuli su.

- Slijedom tih podataka razvidno je kako ni jedna kaznena prijava nije odbačena, a neprovjeravanjem podataka u nadležnom državnom odvjetništvu i objavom neprovjerene informacije netočno je informirana javnost - poručili su iz Županijskog državnog odvjetništva.

Označeno u