Koračeviću se ponovo sudi za gospodarski kriminal Foto: arhiva vv/ilustracija

Koračeviću se ponovo sudi za gospodarski kriminal

vv | 29.10.2023. u 21:00h | Objavljeno u Crna kronika

Visoki kazneni sud RH je poništio oslobađajuću presudu Županijskog suda u Varaždinu

Zlatka Koračevića, bivšeg saborskog zastupnika i predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede, varaždinski Županijski sud je 2021. godine oslobodio optužbe da bi počinio kazneno djelo protiv gospodarstva zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju u slučaju koje dogodio u periodu između 2010. i 2011. godine.

Međutim, Visoki kazneni sud je vratio slučaj Županijskom sudu u Varaždinu prihvativši žalbu kojeg je na oslobađajuću presudu uložilo ŽDO Varaždin.

AV Inter

Zlatka Koračevića se teretilo da je od 2010. do 2011. naložio Anđelku Vulami, direktoru AV Intera, da mu s računa poduzeća isplati 130.000 kn, i to bez namjere da ih vrati. Međutim, Koračević je naglašavao da ih je kanio vratiti na račun AV Intera, ali mu je Vulama rekao da ih ne uplaćuje na račun tvrtke, već na račun njegove supruge, a da će napraviti ugovor o asignaciji. Stoga je 100.000 kuna uplatio na privatni račun, a ostatak tvrtki nakon pokretanja stečajnog postupka. Nasuprot tome, Vulama je tvrdio da je Koračevića uplata na račun supruge bila privatna pozajmica, koja nije imala veze s tvrtkom AV Inter te da nije bilo nikakve riječi o cesiji ili asignaciji, što bi značilo da tvrtki nikad nije vraćena pozajmica.

>> "Nije imao namjeru vratiti novac - to je učino tek kad je zatražila stečajna upraviteljica"
>> Zlatko Koračević oslobođen optužbe za ostvarivanje protupravne imovinske koristi

Ocjenjujući iskaz Vulame iskonstruiranim, Županijski je sud u obrazloženju oslobađajuće presude, uz ostalo, ukazao da se Koračevića tereti za nezakonito pribavljanje imovinske koristi na štetu tvrtke, iako je Vulama na temelju priznanja pravomoćnom sudskom presudom već osuđen da si je Koračevićevom uplatom 100.000 kuna pribavio protupravnu imovinsku korist na štetu tvrtke AV Inter.

Županijsko državno odvjetništvo u svojoj žalbi, međutim, smatra da je izricanjem oslobađajuće presude prvostupanjski sud pogriješio jer je pogrešno utvrdio činjenično stanje, odnosno da je krivi zaključak kako Koračević nije imao namjeru pribaviti si imovinsku koristi na štetu AV Intera jer u konačnici nije stekao protupravnu imovinsku korist, već je tvrtka oštećena zbog toga što Vulama, suprotno očekivanjima bivšeg saborskog zastupnika, nije njoj proslijedio novac koji je okrivljeni uplatio na račun njegove supruge.

Okoristio se ili ne?

Oslobađajuću presudu sud objašnjava time da su pozajmice transparentno plasirane Koračeviću, koji je na privatni račun, sukladno uputi Vulame, vratio više od tri četvrtine pozajmljenog iznosa bezgotovinskom uplatom, pri čemu je i naznačio da vraća dio pozajmice AV Interu. Nadalje, da je stečajnoj upraviteljici tvrtke AV Inter Vulama rekao da je iznos od 100.000 kuna okrivljenik uplatio temeljem cesije, što ona i prihvaća, te za taj iznos tereti Vulamu, dok Koračevića tereti samo za preostali iznos uz pripadajuće kamate, kao i da je Vulama pravomoćno osuđen jer je 100.000 kuna protupravno prisvojio te je obvezan na povrat stečene protupravne imovinske koristi.

- No, suprotno stajalištu prvostupanjskog suda mišljenja smo da je okrivljenik naložio Vulami da mu s računa AV Intera isplati novčana sredstva, bez namjere da ista vrati, što je ovaj i učinio i isplatio mu 25. svibnja 2010. iznos od 50.000 kuna te 31. svibnja 2011. iznos od 80.142 kune, koja sredstva kasnije nije vratio - naveo je ŽDO Varaždin u žalbi iz 2021. godine.

Hoće li u novom procesu biti ponovno oslobođen krivnje, ostaje za vidjeti.