Zbog neispravnih ukrasnih žaruljica izbio požar u obiteljskoj kući

Varaždinske vijesti | 11.12.2023. u 14:40h | Objavljeno u Crna kronika
Tijekom adventskog razdoblja povećava se opasnost od izbijanja požara, a kojeg mogu uzrokovati božićne lampice, svijeće, prskalice i ostale dekoracije

U petak, 8. prosinca oko 10:30 sati u Novakovcu, u podrumskoj prostoriji obiteljske kuće u Selskoj ulici, došlo je do kratkog spoja na ukrasnim žaruljicama, a potom i njihovog zapaljenja.

Požar se proširio na obližnji TV prijemnik te dio namještaja. Požar su uspjeli ugasiti ukućani, dok su na mjesto događaja izašli i pripadnici JVP-a Čakovec.

U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba, dok je materijalnu štetu 47-godišnja vlasnica procijenila na nekoliko tisuća eura.

Tijekom adventskog razdoblja povećava se opasnost od izbijanja požara, a kojeg mogu uzrokovati božićne lampice, svijeće, prskalice i ostale dekoracije.

Kako biste izbjegli opasnosti od požara te nadolazeće blagdane proveli bezbrižno, u miru i veselju, savjetujemo da svijeće držite podalje od božićnog drvca, zavjesa ili papirnatih dekoracija.

Također, ne ostavljajte svijeće da gore bez nadzora. Božićna drvca (prirodna ili umjetna, plastična) predstavljaju veliku opasnost jer mogu brzo planuti te potpuno izgorjeti u vrlo kratkom vremenu. Stoga, ne postavljajte božićno drvce blizu kamina ili ostalih izvora topline.

Lampice uvijek isključite prije spavanja ili kada odlazite od kuće. Nikada nemojte preopterećivati utičnice te provjerite ispravnost kablova prije korištenja božićnih lampica i rasvjeta.

Ne stavljajte na bor neispravne lampice te provjerite jesu li lampice i kablovi označeni za vanjsku upotrebu.