Zaredali napadi pasa na ljude: Što o obavezama vlasnika i kaznama kažu iz policije? Foto: ilustracija

Zaredali napadi pasa na ljude: Što o obavezama vlasnika i kaznama kažu iz policije?

Varaždinske vijesti | 9.2.2022. u 10:40h | Objavljeno u Crna kronika

Kako se u posljednje vrijeme na području Policijske uprave varaždinske ponovno bilježe slučajevi napada pasa na ljude i druge životinje, iz policije skreću pozornost vlasnicima pasa da "propuštanje nadzora može rezultirati izricanjem kazni za vlasnika te ugroziti sudbinu psa".

- Imati psa znači imati i veliku odgovornost za njegovu dobrobit, za svoje obveze prema psu, ali i drugim ljudima - napominju iz policije.

Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama grada Varaždina, propisani su uvjeti držanja pasa, izvođenje na javne površine i obveze vlasnika.

- Ističemo da posjednik pasa mora odgovarajućim odgojem i/ili školovanjem ili drugim mjerama u odnosu na držanje i kretanje pasa osigurati da životinja nije opasna za okolinu. Pse se smije izvoditi na javne površine ako su označeni mikročipom, na povodcu i pod nadzorom posjednika, dok su iznimke da se psi mogu kretati bez povodca, uz nadzor vlasnika na prostoru parkova za pse i na livadama i šumama ukoliko nisu dio lovišta ili užem centru grada Varaždina - podsjećaju iz policije.

Posjednik kućnih ljubimaca dužan je držati ih na način da ne ometaju mir sustanara ili na drugi način krše dogovoreni kućni red stambene zgrade i stanara okolnih nekretnina.

Posebna kategorija pasa su opasni psi. Prema Pravilniku o opasnim psima, takvim psom smatra se bilo koja jedinka te vrste, podrijetlom od bilo koje pasmine koja je:
• ničim izazvana, napala čovjeka i nanijela mu tjelesne ozljede ili ga usmrtila,
• ničim izazvana napala drugog psa i nanijela mu teške tjelesne ozljede,
• uzgajana i/ili dresirana za borbe pasa ili zatečena u organiziranoj borbi s drugim psom;
• isto tako pas pasmine terijera tipa bull koji ne potječe iz uzgoja (pit bull terijer) i njegovi križanci

Činjenicu da je pas opasan utvrđuje veterinarski inspektor po podnesenoj prijavi o ničim izazvanom napadu na čovjeka s nanesenim tjelesnim ozljedama ili usmrćenjem ili ničim izazvanom napadu na drugog psa s nanesenim teškim tjelesnim ozljedama.

Vlasnik mora opasnog psa držati u prostoru (zatvoreni kavez) ili objektu primjerene veličine, iz kojeg ne može pobjeći, a ulazna vrata u prostor ili objekt u kojem se nalazi takav pas moraju biti zaključana. Na ulazu u prostor ili objekt u kojem se nalazi opasan pas mora biti vidljivo istaknuto upozorenje: "OPASAN PAS". Za držanje opasnog psa vlasnik mora ispunjavati posebne uvjete propisane Pravilnikom.

Nadležni veterinarski inspektor ovlašten je među ostalim, posjedniku privremeno oduzeti životinju koju posjednik drži u neprimjerenim uvjetima ili koja je opasna za okolinu.

- Za pse koji su napali ljude ili druge pse, veterinarski inspektor naložit će provjeru socijalizacije. Ukoliko se procijeni da isti nije za daljnje držanje jer je opasan za ljude i druge životinje, ili u slučaju da je došlo do ponovljenog napada, veterinarski inspektor može naložiti sukladno Zakonu o zaštiti životinja, postupak usmrćivanja psa. Takav postupak provodi se u svrhu zaštite zdravlja i sigurnosti ljudi i životinja te zaštite imovine i tragičan je ishod za psa zbog neodgovornosti vlasnika koji su propustili pravilno odgojiti ili držati psa - napominju iz policije.

Svi građani koji primijete psa koji se drži u nehumanim uvjetima, zlostavljan je ili da se slobodno kreće javnim površinama i time ugrožava građane i druge životinje, mogu kontaktirati dežurnog komunalnog redara ili Centar 112, koji će izvijestiti veterinarsku službu, odnosno policiju.

Policija o svim postupanjima u kojima su sudjelovali psi izvještava komunalnog redara ili veterinarskog inspektora kako bi mogli postupiti temeljen svojih ovlasti prema neodgovornim vlasnicima.

- I poruka za kraj – pas nije igračka, već biće za koje se treba brinuti! - poručuju iz policije.