Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala čipke bit će jedinstveno, održat će se virtualno Foto: Arhiva VV/Krešimir Đurić

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala čipke bit će jedinstveno, održat će se virtualno

VV | 2.6.2020. u 09:11h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Pandemija izazvana virusom COVID-19 utjecala je na održavanje brojnih događanja i manifestacija pa tako i na održavanje 24. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi.

Organizatori su na početku godine počeli s uobičajenim pripremama za održavanje Festivala koji je i ove godine tijekom mjeseca rujna u Lepoglavi trebao okupiti izlagače iz brojnih čipkarskih centara svijeta i Hrvatske te potvrditi Festival kao jedno od najznačajnijih čipkarskih događanja, a Lepoglavu kao čipkarsko središte Europe i svijeta. Međutim, zbog pandemije izazvane korona virusom te mjera poduzetih kako bi se spriječilo njegovo širenje, održavanje 24. Međunarodnog festivala čipke dovedeno je u pitanje.

Unatoč popuštanju pandemijskih mjera, i dalje vlada neizvjesnost što će se dogoditi s virusom i njegovim širenjem u drugoj polovici godine. S obzirom na tu neizvjesnost i nemogućnost planiranja budućih koraka, organizatori Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi odlučili su da njegovo ovogodišnje izdanje neće biti održano na tradicionalan način već virtualno uz manji broj izložaba i sudionika. Naime, izložbe, koje će biti postavljene u pavlinskom samostanu, moći će se od 1. do 30. rujna razgledati virtualno putem festivalske online platforme.

Postavljene će biti tri izložbe. Prva je izložba lepoglavske čipke na kojoj će biti predstavljeni radovi koji su se mogli vidjeti na festivalima održanima prijašnjih godina - šator od čipke, herbarij od čipke, vjenčanica dizajnera Borisa Pavlina, metalne čipkane haljine, čipke Čipkarskog društva Danica Bresler, nakit od čipke, ...).

Posebna atrakcija ovog virtualnog izdanja Festivala bit će vizualno vrlo atraktivna i jedinstvena izložba “Nematerijalni dodir materijalne odsutnosti” koja predstavlja čipku kao hrvatsku kulturnu baštinu u suvremenoj tehnološkoj interpretaciji u obliku interaktivnog holograma, a koja se početkom godine, nakratko, mogla razgledati u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Tako će ovo biti prigoda da je razgleda veći broj posjetitelja i uživa u projekciji koja spaja nematerijalnu kulturnu baštinu i najviša tehnološka dostignuća.

Treća je izložba ona kojom će se predstaviti zemlja partner 24. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi – Bugarska. Ipak, bude li u rujnu situacija vezana za pandemiju virusa COVID-19 povoljna, organizatori ostavljaju mogućnost da izložbe posjetitelji razgledaju i fizički, u prostoru lepoglavskog samostana i to od 11. do 13. rujna.

24. Međunarodni festival čipke ući će u povijest čipkarskih festivala u Lepoglavi kao prvi virtualno održani festival. I njegovo otvorenje, koje će biti održano 11. rujna, također će biti virtualno. Na ovaj jedinstven način, u virtualnom svijetu, nastavit će se kontinuitet održavanje Međunarodnogfestivala čipke u Lepoglavi koji će iduće godine proslaviti četvrt stoljeća održavanja.