Sud odlučio uništiti šos, sjekiru i papuče 26 godina od počinjenog kaznenog djela

M.P./Varaždinske vijesti | 12.12.2016. u 10:21h | Objavljeno u Crna kronika

Da se naše pravosuđe ponekad bavi uistinu nepotrebnim stvarima pokazuje i rješenje izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Varaždinu objavljeno protekli tjedan.

Vijeće je, naime, rješenjem koje datira iz lipnja odlučilo Tereziji Šimunić (89) proglašenoj krivom za ubojstvo na mah (iz čl. 36. Krivičnog zakona SR Hrvatske) trajno oduzeti privremeno oduzetu tijekom očevida sjekiru s drvenom drškom, šos te plastične papuče s obrazloženjem da su ti predmeti upotrijebljeni za počinjenje kaznenog djela te postoji opasnost da bi se mogli ponovo upotrijebiti za počinjenje kaznenog djela.

No, da cijela stvar bude još bizarnija, kazneno djelo koje je počinila Šimunić dogodilo se u ožujku 1990. godine!

- Kako o oduzetim predmetima nije odlučeno presudom, valjalo je postupiti u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku te trajno oduzeti predmete koje će policijski službenici uništiti - navodi se u rješenju vijeća.

Umirovljenica Šimunić, koja je živjela u Vidovcu, proglašena je krivom jer je 25. ožujka 1990. godine u vikendici na predjelu “Barbara” u Natkrižovljanu nakon što ju je suprug ponovno fizički napao uzela sjekiru, te ga više puta udarila po tijelu i glavi nanijevši mu teške tjelesne ozljede uslijed kojih je preminuo. Tadašnji prvostupanjski Okružni sud Varaždin osudio ju je na četverogodišnju zatvorsku kaznu no Vrhovni je sud uvažio njenu žalbu te joj izrečenu zatvorsku kaznu smanjio na samo godinu dana u koju je uračunato vrijeme koje je provela u pritvoru.