Slučaj „Varaždinka“: Pripremno ročište odgođeno zbog bolesti prvooptuženog Hudoletnjaka Foto: VV arhiva

Slučaj „Varaždinka“: Pripremno ročište odgođeno zbog bolesti prvooptuženog Hudoletnjaka

M.P./Varaždinske vijesti | 8.3.2016. u 14:46h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog lošeg zdravstvenog stanja prvooptuženog Ivana Hudoletnjaka, bivšeg vlasnika propale PPI Varaždinke, danas je na varaždinskom Županijskom sudu odgođeno pripremno ročište u kaznenom postupku koji se protiv njega i tvrtke vodi povodom optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.

Podsjetimo, optužnica protiv Hudoletnjaka i same tvrtke podignuta je lani u kolovozu, a njome se terete zbog sumnje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i povredu dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

- Pripremno ročište u spisu optuženog Hudoletnjaka odgođeno je jer je njegova izvanbračna supruga sud izvijestila sud da se Hudoletnjak nalazio u Općoj bolnici Varaždin od 2. ožujka do 4. ožujka 2016., a o čemu je u spis dostavila otpusno pismo. Iako je Hudoletnjak, navela je, pušten s bolničkog liječenja, u lošem je zdravstvenom stanju, nije mobilan, odnosno ne može se kretati, zbog čega nije mogao pristupiti na pripremno ročište. Uskoro će dobiti određene nalaze te se obvezala dostaviti ih u sudski spis - doznajemo od glasnogovornika suda Igora Pavlica.

Novi termin pripremnog ročišta bit će zakazan nakon što sud zaprimi liječničku dokumentaciju.

Inače, prvooptuženog Hudoletnjaka optužnicom se tereti da je od lipnja 2007. do ožujka 2009. godine kao direktor trgovačkog društva „Varaždinka“ sa samim sobom sklopio ugovor o najmu s ulaganjem, kojim je on, kao fizička osoba, društvu u najam dao svoj poslovni prostor u Zagrebu za obavljanje djelatnosti društva. Tvrtka se pritom obvezala snositi sve troškove preuređenja objekta iako Hudoletnjak uopće nije želio da se u tom objektu obavlja ikakva djelatnost društva, već je, prema optužnici, postupao s ciljem da se taj objekt uredi na teret tvrtke, neovisno što je riječ o njegovu vlastitom stambenom objektu. Tvrtka je stoga platila više od 440.000 kuna za obavljene građevinske radove na objektu, ali ga nakon toga uopće nije koristila.

Nadalje, teretilo da se da kao direktor “Varaždinke”, u prijavi poreza na dodanu vrijednost za 2008. godinu, nije uključio niti iskazao obvezu poreza na dodanu vrijednost s osnova manjkova zaliha društva u visini većoj od 7 milijuna kuna čime se tvrtka, izbjegavanjem plaćanja poreza na dodanu vrijednost većeg od 1,5 milijuna kuna, nepripadno okoristila na štetu proračuna RH.

Usto, Hudoletnjaka se tereti da nije vodio poslovne knjige društva, koje je po zakonu bio obvezan voditi, ali vodio ih tako da je otežana preglednost poslovanja i imovinskog stanja te od siječnja 2013. godine nije zatražio da se nad društvom pokrene stečajni postupak iako je to bio dužan učiniti jer je račun društva bio u neprekidnoj blokadi od listopada 2012., s nepodmirenim obvezama većim od 3,5 milijuna kuna.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci