Početak suđenja Matiji Mikcu prošao bez prosvjeda

| 21.8.2019. u 11:51h | Objavljeno u Crna kronika

Nakon što je propao pokušaj mirenja, koji je na početku predložila sutkinja Melita Šmentanec Klarić, danas je počelo pripremno ročište u postupku koji je na varaždinskom Općinskom sudu protiv Matije Mikca, djelatnika Sveučilišta Sjever, pokrenula varaždinsko Čistoća, koja je to već jedno učinila, ali je svoju tužbu bila povukla.

Ovo gradsko poduzeće, zaduženo za prikupljanje i zbrinjavanje komunalnog otpada, traži naknadu štete koju bi Mikac počinio, kako je rekao njezin punomoćnik Krešimir Jelaković, zlouporabom slobode izražavanja, odnosno time što je na društvenoj mreži Facebook te na javnom skupu iznio klevetničke tvrdnje na račun Čistoće, prekoračivši pri tome zakonom i Ustavom utvrđene granice slobode izražavanja. Tako je u sklopu svojih objava na FB stranici  Varaždinsko smeće, kao i tijekom  prosvjeda na Korzu, napisao da Čistoća „pljačka građane“, ostvaruje ekstraprofit na račun građana, naplaćuje stvari koje ne bi trebala, skuplja novce i smišlja opravdanja svaki tjedan drugo...

-Iako Čistoća obavlja javnu uslugu koja je strogo regulirana i kontrolirana, a predstavničko tijelo JLS utvrđuje broj odvoza i jediničnu cijenu koja nije mijenjana od 2017., tuženi implicira da tvrtka radi nezakonito i da joj je cilj oštećivanje građana, odnosno paušalno navodi da„pljačka građane“, ukazao je punomoćnik Čistoće, navodeći da je poduzeću time povrijeđen ugled i čast, što imaju i pravne osobe.

Naglasivši kako se radilo o političkoj debati, Hrvoje Petrić, koje je punomoćnik tuženika zajedno sa Anom Petrić, ukratko je iznio Mikčevu obranu, odnosno osvrnuo se na navode punomoćnika Čistoće. Pri tome je posebno ukazao na stajalište Ustavnog suda, kako je napomenuo, u vrlo sličnom postupku. Tu je navedeno da kod rasprava od javnog interesa može postojati vrlo mali prostor za ograničavanje slobode govora, kao i da su osobe javnog prava dužne trpjeti širu kritiku nego privatne osobe, odnosno da ne postoje ograničenja za izražavanje vrijednosnih sudova za koje postoji razumna osonova.

-Sve što Čistoća stavlja na teret tuženiku predstavlja vrijednosne sudove do kojih je Mikac došao proučavanjem tematike na kojoj se dosta angažirao i više od osoba koje su za to zadužene, kao što su gradski vijećnici i članovi NO Čistoće, rekao je Petrić te napomenuo da tužitelj zna da je Čistoća dužna primjenjivati cijenu koju donosi Gradsko vijeće, a potvrđuje gradonačelnik, ali je njezin predlagatelj Čistoća.

Iz Mikčevih kalkulacija, objava, kao i dopisa sa 70-ak pitanja, kako je dodao, jasno se može vidjeti koliki je angažman uložio, kako bi s ostalim aktivistima, pokušao naći rješenje za smanjenje cijene.   

-Bilo je i podobnijih članova za tužbu. Naime, Mikac je bio samo jedan od govornika na prosvjedu 5. siječnja ove godine, kao i samo jedan od niza sudionika rasprava u FB grupi. Uz to, u svojim je istupima bio jedan od najodmjerenijih i najkonstruktivnijih govornika pa tužba protiv njega nije podnijeta zbog toga što bi povrijedio imovinska prava Čistoće, već zato da se pokuša ušutkati najkonstruktivniji član grupe, kojeg je Čistoća, odnosno posredno gradska vlast, smatra svojim najopasnijih kritičarom. Nakon što Mikca nisu uspjeli ušutkati nuđenjem raznih informacija, kao i pozivima na privatne sastanke u četiri oka, sada se pokušava ušutkati postupkom za naknadu štete , ustvrdio je Petrić te ukazao na praksu Europskog suda za ljudska prava u vezi pokušaja obeshrabrivanja.

Odbacivši navode o pokušaju ušutkavanja, i punomoćnik Čistoće ukazao je na praksu ESLJP, i to u slučaju Vesne Balenović, kao i na praksu zagrebačkog Županijskog suda. Posebno je ukazao da Mikac nije novinar, političar  niti stručnjak za pitanje otpada pa da opseg njegovog prava na kritiku, sukladno zakonu, nije isti.

-Djelatnost Čistoće je strogo regulirana i kontrolirana. Bilo je više inspekcijskih nalaza i nisu nađene nezakonitosti ili nepravilnosti. Unatoč tome Mikac,koji ne koristi utvrđene načine kontrole, i dalje implicira nezakonitosti i ustraje na klevetama, naglasio je Jelaković, nakon čega je Ana Petrić ukazala da Mikac nije klevetao, za što bi trebala postojati kaznena presuda ili barem pokrenut kazneni postupak.

Iako je već sama najava pokretanja postupka protiv Mikca početkom godine bila povod za prosvjedno okupljanje na Korzu, danas ispred suda niti na varaždinskom središnjem trgu nije bilo prosvjednika.