Pojačani nadzor parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom Foto: VV arhiva / ilustracija

Pojačani nadzor parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom

Varaždinske vijesti | 1.12.2023. u 11:19h | Objavljeno u Crna kronika

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i izražene problematike nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila, od 1. do 3. prosinca na području Policijske uprave varaždinske, policijski službenici provodit će pojačani nadzor nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na parkirnim mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom na javnim parkiralištima uključujući i parkirališta trgovačkih centara.

Naime, parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom najbliža su ulazima u zgrade i druge značajne objekte (pošta, banka, trgovački centri i sl.), te vrlo često takva mjesta koriste i drugi vozači suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o znaku pristupačnosti. Isto tako, nisu ni rijetke tzv. zlouporabe znaka pristupačnosti kada osobe koje posjeduju znak pristupačnosti isti daju na korištenje (ustupaju) drugim osobama (npr. članovima obitelji).

Upravo iz tog razloga utvrđivat će se prekršaji nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, zatim prekršaji nepropisnog parkiranja na nogostupima, biciklističkim stazama i trakama, pješačkim prijelazima, raskrižjima, kao i parkiranje vozila na drugim mjestima na kojima se ugrožava sigurnost kretanja pješaka i ostalih sudionika u prometu.