Četvrtooptužena Edita Zebec oslobođena je krivnje Foto: Krešo Đurić

Nepravomoćno: Ivan Canjuga te Marija i Bojan Brezovec krivi za oštećenje ITAS-a

| 8.6.2016. u 16:52h | Objavljeno u Crna kronika

Ivan Canjuga te Marija i Bojan Brezovec, bivše odgovorne osobe propale Ivanečke tvornice alatnih strojeva (ITAS), nepravomoćnom presudom varaždinskog Županijskog suda danas su proglašeni krivima zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju pri čemu je ITAS tijekom 2003. godine oštećen za desetak milijuna kuna.

Bivši direktor Canjuga osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od dvije godine i 11 mjeseci, bivša predsjednica NO tvrtke Marija Brezovec na jedinstvenu zatvorsku kaznu od dvije godine i dva mjeseca, a njen sin Bojan koji je bio zamjenik predsjednice NO-a, na jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine. Međutim, Canjugi i Mariji Brezovec izrečena je djelomična uvjetna osuda. Odnosno, Canjuga će od izrečene kazne u zatvoru provesti godinu i pet mjeseci, dok se ostatak kazne neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne počini kazneno djelo. Marija Brezovec u zatvoru će pak morati provesti godinu i mjesec zatvora, a ostatak se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini kazneno djelo.

S druge strane, četvrtooptužena Edita Zebec, direktorica tvrtke B=Breza, oslobođena je krivnje jer ne postoji kontinuitet kaznenih djela između starog Kaznenog zakona i postojećeg koji je na snazi od 2011. godine.

U odnosu na prvu točku optužnice Canjuga te Marija i Bojan Brezovec proglašeni su krivima što su dogovorno, odnosno Canjuga kao predsjednik uprave, uz suglasnost Marije kao predsjednice NO i Bojana kao njenog zamjenika, s ciljem da tvrtka B=Breza stekne vlasništvo nad nekretninama ITAS-a, sa Zebec kao direktoricom te tvrtke u lipnju 2003. sklopili ugovor po kojem je B=Breza ITAS-u pozajmila 600.000 kuna uz fiducijarni prijenos nekretnina ITAS-a. Unaprijed su stvorili odluku da ITAS ne vrati dug te je B=Breza ubrzo postala vlasnik nekretnina znatno vrijednijih od iznosa duga. ITAS je time oštećen za 4,2 milijuna kuna.

Trojka je drugom točkom optužnice proglašena krivima što su u rujnu 2003. s direktoricom tvrtke B=Breza sklopili ugovor o prodaji četiri radnička odmarališta na Pagu po cijeni od 320.000 kuna iako je njihova stvarna tržišna vrijednost bila 1,1 milijun kuna.

Usto, trećom točkom optužnice Canjuga je proglašen krivim što je tvrtku B=Breza ovlastio da zastupa ITAS iako je znao da tvrtka nije obavljala zastupanje, a za što joj je plaćeno 1,2 milijuna kuna. Oslobođen je pak optužbe da je kao direktor tvrtke ITAS Nova sebi kao fizičkoj osobi prodao Audi A6 po znatno nižoj cijeni zbog čega je sud odbio prijedlog optužbe da mu se oduzme ostvarena imovinska korist od 107.623 kune, dok je Bojan Brezovec oslobođen optužbe da je kao direktor tvrtke Mariva Borisu Putaru po manjoj cijeni prodao nekretnine na Pagu.

- Obrana je osporavala da bi Marija i Bojan Brezovec imali odgovornost kao članovi NO, dok je Bojan kazao da niti nije bio na samoj sjednici na kojoj se odlučivalo o zajmu. Iako ne postoji pismena suglasnost za davanje kredita, Brezovci su u proces sklapanja ugovora bili involvirani od ideje do realizacije, a i imali su osobne razloge za sklapanje ugovora. Bojan je, naime, bio stopostotni vlasnik tvrtke B=Breza, no ta tvrtka nije imala sredstva za davanje zajma ITAS-u. Ona je kredit u tom iznosu prethodno dobila od IMA-e te ga potom plasirala ITAS-u - pojasnila je predsjednica sudskog vijeća.

Iako je Marija Brezovec u obrani iznijela da je zajam bio izuzetno povoljan, sud je ocijenio da nije.

- Fiducija je podrazumijevala siguran gubitak nekretnina, a i sam rok vraćanja zajma skraćen je na nešto više od mjesec dana. Takve okolnosti potvrđuju zaključak da je ugovor bio zaključen s ciljem da nekretnine pripadnu B=Brezi, a Bojan je u tome imao podršku svoje majke - navela je predsjednica vijeća.

Osvrnula se i na navode iz obrane optuženih da je razlog uzimanja kredita bilo vraćanje zaostalih radničkih plaća koji su čitavo vrijeme prijetili štrajkom.

- Pokušaj prebacivanja odgovornosti za sklapanje ovog štetnog pravnog odnosa na radnike sudu je neprihvatljivo. Radnik ima pravo na plaću i imaju pravo na štrajk. Neprihvatljivo je implicirati odgovornost radnika za kredit jer je štrajk zakonito sredstvo za isplatu plaća - napomenula je sutkinja.

Što se pak tiče prodaje radničkih odmarališta na Pagu tvrtci B=Breza, optuženi su tijekom obrane kazali da su se odlučili na prodaju zbog visokih troškova održavanja i boravišnih pristojbi koje radnici nisu plaćali.

- Prodaja imovine društva trebala bi biti u interesu društva, što u ovom slučaju nije bilo budući da su odmarališta prodana po cijeni znatno manjoj od tržišne - naglasila je sutkinja.

Kao otegotne okolnosti sud je ocijenio visinu prouzročene štete te uvjete poslovanja, dok je u slučaju Bojana Brezovca kao otegotna okolnost uzeta i činjenica što je bio vlasnik B=Breze, odnosno sud je ocijenio da je pohlepa bila glavni oblik njegovog postupanja.

Olakotnim okolnostima ocijenjene su pak dosadašnja neosuđivanost četvorke, ali i činjenica što je 2013. između ITAS-a i B=Breze sklopljen sporazum po kojem su ITAS-u ponovno pripale nekretnine u Ivancu zbog čega je ITAS tijekom postupka povukao i imovinsko-pravni zahtjev.

I dok nitko od spomenute četvorke nije nazočio samom izricanju presude, izricanju se odazvao bivši radnik ITAS-a, a danas predsjednik Upravnog odbora ITAS Prvomajske i glavni izvršni direktor Dragutin Varga.

- Sretan sam što je trojka osuđena jer nakon 10 godina suđenja izgubite svaku vjeru u pravosuđe ove države. Nikome nije dobro željeti zlo, no u obrazloženju presude čuli ste da radnici nisu krivi za sve što se dogodilo tako da je u jednom dijelu ovo i oslobađajuća presuda za radnike koji su samo htjeli raditi i biti plaćeni za svoj rad, što im pripada i po zakonu. Ovime je skinuta ljaga i sa mene i radnika, no o visini same kazne ne bih govorio - kratko nam je rekao Varga.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci