Na Vrhovnom sudu održano ročište o žalbi na presudu Smiljani Srnec Foto: VV arhiva

Na Vrhovnom sudu održano ročište o žalbi na presudu Smiljani Srnec

VV / dnevnik.hr | 26.1.2021. u 11:23h | Objavljeno u Crna kronika

Na Vrhovnom sudu održano je ročište o žalbi na presudu na slučaj Smiljane Srnec, koja je nepravomoćno osuđena na 15 godina zatvora. Nakon ročišta sudac je najavio kako će odluku o žalbi objaviti prvostupanjski sud.

Vrhovni sud može potvrditi kaznu, preinačiti je, ali i vratiti suđenje na početak, pa čak i pustiti Smiljanu Srnec na slobodu. Državni odvjetnik nije se pojavio na ročištu, iako je bio pozvan, a Srnec je zastupao njezin odvjetnik Krešimir Golubić, koji je izvijestio o sadržaju žalbe. Tijekom iznošenja sadržaja žalbe Smiljana Srnec sve je u suzama promatrala putem videoveze iz zatvora u Varaždinu, piše Dnevnik.hr.

"Ne može se bez sumnje utvrditi tko je počinio kazneno djelo. Pogrešna je teza da je samo optužena vremenski i prostorno mogla počiniti kazneno djelo. Indicije na kojima se temelji presuda su pogrešne. Optužena nije dobila priliku braniti se", kazao je Golubić.

Odvjetnik je rekao kako žrtva u vrijeme nestanka nije živjela u Zagrebu te da su policijski službenici iznijeli netočne navode i da su pristrane osobe sudjelovale u procesu obdukcije.

"Nije utvrđeno čija je pronađena sijeda vlas. DNK tragovi bili su savršeno očuvani, a vještak ih je olako uputio na mjesto za koje zna da će propasti", rekao je Golubić.

Istaknuo je kako je oko škrinje bio niz osoba te da je očevid obavljen nestručno, kao i da je zanemaren pronađeni muški trag na čarapi kojom je bilo vezano tijelo.

"Optužena nije mogla sama pomicati škrinju po kući", kazao je odvjetnik i podsjetio na dijagnozu skolioze Smiljane Srnec te dodao da je sud odbio zdravstveno vještačenje optužene.
Kazao je kako su roditelji podnijeli lažnu prijavu nestanka Smiljanine sestre Jasmine.

U jednom trenu usred izlaganja određena je kratka stanka jer se odvjetnik Golubić nije osjećao dobro. Nakon kratke stanke obrazlaganje je nastavljeno te je Golubić predložio da sud ukine prvostupanjsku presudu.

Nakon branitelja sudu se obratila i Smiljana Srnec, koja je samo kratko kazala kako se slaže sa svime što je odvjetnik rekao te nema što dodati.

Sudac Damir Kos zaključio je sjednicu i najavio kako će odluka biti objavljena putem prvostupanjskog suda.

Nakon sjednice, novinarima se obratio odvjetnik Golubić i kazao kako će o odluci biti obaviješteni pismenim putem od strane prvostupanjskog suda u Varaždinu. Najviši sud će odluku objaviti naknadno, najvjerojatnije u roku od mjesec dana.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci