KULTURANA Davor Mayer: I šamarom je žrtva mogla izgubiti ravnotežu

| 14.11.2022. u 18:00h | Objavljeno u Crna kronika

Na prošlotjednom ročištu za ubojstvo Nine Čengića u 2021. godini za što su okrivljeni Ivor Vujasinović, Asja Gorski, Ivan Gorski i Dominik Žnidarić, svjedočili su psihijatar Nenad Horvat i vještak Davor Mayer.

Obrana je na prethodnom ročištu zahtjevala da se dovede vještak koji bi objasnio na koji način alkohol utječe na lijekove anksiolitik Helex, antidepresiv Seroxat i antipsihotik Loquen koje je uzimao Nino Čengić, odnosno koje mu je prepisao njegov liječnik opće medicine te koliko je to imalo utjecaja na njegovu ravnotežu zbog čega je mogao i bez posljedica tučnjave imati problema s ravnotežom. Sva tri lijeka su propisana u manjim dozama, dok je Loquen propisan u mikrodozi i služio je kao sredstvo za spavanje. S obzirom da je Čengiću nakon što je prihvaćen u bolnicu poslije napada kod Kulturane te mu je izmjereno 2,12 promila alkohola, Horvat je govorio da lijekovi imaju nuspojave na koje utječe veća količina alkohola u krvi.

- Seroxat nema nikakve interakcije s alkoholom, ali to neće vrijediti za ostala dva lijeka. Eloquen je propisan u najmanjoj mogućoj dozi i interakcija s alkoholom je skoro nevjerojatna. Eloquen se u ovakvoj dozi i indikacijom uzima isključivo navečer, 15 minuta prije spavanja. Najproblematičniji lijek u ovoj kombinaciji u smislu interakcija s alkoholom je Helex. Riječ je o molekuli alprazolam koji se kvalificira u skupinu benzodiazepina. U kliničkoj i forenzičkoj praksi je dobro poznato da alprazolan ima rijedak i ne osobito maligan, ali širok spektar nuspojava da su moguće paradoksne nuspojave i lijek ima potencijal ozbiljnih reakcija s alkoholom. Sinergistički djeluju na isti receptor u mozgu i udruženo pojačavaju učinke kako i lijeka tako i alkohola. Osoba s određenom koncentracijom alkohola u organizmu bit će manje pijana od osobe koja je uz alkohol uzimala alprazolam - rekao je Horvat, indicirajući da je Čengić vjerojatno bio jače pijan ako je te večeri uz alkohol, popio i lijek Helex.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...