KULEN "NA SUDU" Đurđevačka mesna industrija tužila poduzeće iz Svetog Ilije, pa izgubila spor Foto: Ilustracija/Arhiva VV

KULEN "NA SUDU" Đurđevačka mesna industrija tužila poduzeće iz Svetog Ilije, pa izgubila spor

Ivica Kruhoberec | 28.12.2020. u 19:30h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog kulena, točnije svinjskog slijepog crijeva koji se koristi za izradu ove slavonske delicije, na sudu su završila dva poduzeća, jedno iz Sv. Ilije, a drugo iz Đurđevca, koje je od prvog tražilo da mu nadoknadi štetu od gotovo 90.000 kuna, ali to nije prihvatio sud.

Naime, đurđevačko poduzeće je prije dvije godine u Sv. Iliji u dva navrata kupilo ukupno 1.250 komada svinjskog slijepog crijeva, koje je, sukladno uputi, ostavljeno preko noći u hladnoj vodi, a kada ga se počelo ispirati u mlakoj vodi, osjetio se neugodan miris po fekalijama. O tome je tehnolog đurđevačke mesne industrije odmah obavijestio ovlaštenu osobu poduzeća iz Sv. Ilije, koja joj je odgovorila da su kulen kese prošle kontrolu u njihovom proizvodnom pogonu, što bi trebalo značiti da su mikrobiološki ispravne, ali da imaju svoj specifičan miris. S obzirom na ovakav odgovor, djelatnici đurđevačke tvrtke počeli su puniti svih 1.250 kulen kesa s 1.702 kilograma mesa. Međutim, nekoliko dana kasnije, uz neugodan miris, uočena je nekarakteristična zelena boja na površini kulena pa su iz Đurđevca odmah kontaktirali predstavnika poduzeća iz Sv. Ilije kojemu su dostavili i fotografije na kojima su vidljive promjene boje kulen kese, uz napomenu da se kod vrha kulen kese pojavila i plijesan. Uz to, kulen je poslan na analizu akreditiranom laboratoriju čiji je nalaz pokazao prisustvo enterobakterija u povišenim koncentracijama.

 Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u