I varaždinska se policija oglasila o slučaju krivotvorenih lovačkih isprava; uhićene osobe u dobi od 19 do 77 godina

| 18.1.2024. u 17:06h | Objavljeno u Crna kronika

Policijski službenici Službe kriminalističke policije PU varaždinske u suradnji s policijskim službenicima Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije PNUSKOK-a te policijskim službenicima više drugih policijskih uprava, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, na temelju naloga za pretrage izdanih od strane Županijskog suda u Zagrebu, proveli su u srijedu, 17. siječnja, više dokaznih radnji pretraga osoba, domova i drugih prostora te osobnih vozila i poslovnih prostorija kod 41 osobe u dobi od 19 do 77 godina, osumnjičenih za počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti, stoji u policijskom izvanrednom priopćenju.

Kako se sumnja, u razdoblju od veljače 2022. do 20. siječnja 2023. godine, 46- godišnji muškarac, kao odgovorna osoba jednog učilišta za izvođenje programa osposobljavanja za lovce, lovočuvare i ocjenjivače trofeja divljači te petorica osumnjičenika, svi predavači i ispitivači navedenog učilišta i još četvorica osumnjičenika, od zainteresiranih su osoba tražili novčanu naknadu od najmanje 750 kuna po osobi, kako bi im ishodili uvjerenja o osposobljenosti za lovca, lovočuvara ili ocjenjivača trofeja divljači, bez propisno završenog programa osposobljavanja ili položenog ispita, a temeljem kojeg uvjerenja o osposobljenosti su mogli zatražiti izdavanje lovačke iskaznice i izdavanje odobrenja za nabavu oružja.

Od zainteresiranih su osoba preuzimali dogovorene novčane naknade te davali upute da se predmetne naknade uplate na račun učilišta, za koje naknade im je 46-godišnjak izdavao uvjerenja o osposobljenosti za lovca bez obzira što nisu završili propisani program osposobljavanja i bez obzira jesu li položili ispit te u spomenuta uvjerenja neistinito upisivao da su zainteresirane osobe nakon položenih ispita, osposobljene za lovca. Isto je ovjeravao svojim potpisom i pečatom učilišta. Svi uhićeni su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke te je protiv njih podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Označeno u