FOTO: U požaru kod Vrbna izgorjelo oko 1,5 hektara šume Foto: Općina Bednja

FOTO: U požaru kod Vrbna izgorjelo oko 1,5 hektara šume

I.D./Varaždinske vijesti | 17.11.2015. u 12:21h | Objavljeno u Crna kronika

Zajedničkom vatrogasnom intervencijom u kojoj je sudjelovalo oko 70 vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava u Vrbnu, Cvetlinu, Bednji, Lepoglavi, Ivancu, Kamenici i Gornjem Jesenju te još petnaestak djelatnika Hrvatskih šuma ugašen je velik šumski požar na području Potkove u Mjesnom odboru Vrbno u općini Bednja.

Vatra koja je zahvatila oko dva hektara državnih šuma ugašena je, čini se, u zadnji trenutak.

- Gašenje je počelo oko 11 sati, do 15 sati požar je lokaliziran, a do 17:30 i potpuno ugašen. Da smo zakasnili samo dvadesetak minuta, požar nošen laganim južnim vjetrom "pobjegao" bi nam na izrazito nepristupačan teren gdje bi njegovo gašenje, s obzirom na to da se bližila noć, bilo vrlo teško. Sreća je da je vatra zahvatila listopadnu, a ne crnogoričnu šumu pa je gorjelo lišće i nisko šumsko raslinje, no u svakom slučaju, ovo je jedan od najvećih požara koji nam se dogodio u zadnjih nekoliko godina – izjavio je zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Bednja Davor Hojski, koji je rukovodio intervencijom. Dijelovima akcije zapovijedali su i vatrogasni zapovjednici DVD-a Ivanca i Lepoglave Mario Rogina i Zoran Horvat.

Dojavu o požaru primio je domaći DVD Vrbno koji je odmah krenuo na teren i počeo s gašenjem. S obzirom na njegovo širenje, u pomoć su pozvani DVD-i iz Cvetlina i Vrbna, a kad se vidjelo da ni to neće biti dovoljno, u pomoć su stigli vatrogasci iz Lepoglave, Ivanca i Kamenice. Na teren je izašao i županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček, dok je glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković dopustio da se u protupožarnu intervenciju pozove i DVD Gornje Jesenje iz susjedne Krapinsko-zagorske županije.

- Zbog teško pristupačnog terena gašenje je bilo vrlo otežano. Za potrebe intervencije razvučeno je oko 300 metara cijevi iz kojih se onda voda rastakala u vatrogasne naprtnjače. Vatrogasci su vodu do požarišta morali nositi jedan kilometar i to je bilo iznimno naporno – kazao je predsjednik VZ-a općine Bednja Mirko Bistrović te zahvalio svima  koji su brzom i učinkovitom akcijom spriječili širenje požara i daljnju štetu.
 
Neslužbene su pretpostavke su da je vatra "pobjegla" nekome tko je neoprezno palio korov ili lišće.

Varaždinska je policija izvijestila da se uzrok požara još utvrđuje. Prema policijskom izvješću, u ponedjeljak, 16. studenog oko 11 sati u mjestu Vranojelje, u predjelu zvanom "Mali Stog" u šumi gospodarska jedinica Trakošćan vlasništvo Hrvatskih šuma, došlo je do zapaljenja šume u kojem je opožarena površina oko 1,5 hektara. U požaru je izgorjelo nisko raslinje i došlo je do nagorijevanja kore drveća. Visina materijalne štete će se utvrditi naknadno.

Označeno u
Galerija slika