Blagdan Svih svetih: Policija upozorava na gužve, krađe i požare Foto: VV arhiva / ilustracija

Blagdan Svih svetih: Policija upozorava na gužve, krađe i požare

Varaždinske vijesti | 30.10.2020. u 16:02h | Objavljeno u Crna kronika

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih, u subotu, 31. listopada i na sam blagdan Svih svetih, 1. studenoga, očekuje se intenzivniji broj vozila u blizini svih groblja na području Varaždinske županije.

Iz policije stoga skreću pozornost svim vozačima na poštivanje prometnih propisa, prije svega da brzinu kretanja prilagode stanju i uvjetima na cesti te da kod parkiranja vozila pravilno koriste parkirališna mjesta i time omoguće nesmetan prolaz pješacima.

- Također molimo građane da izbjegavaju parkiranje na kolniku državnih cesta, posebno kod groblja u Bartolovcu - napomenuli su.

S ciljem sigurnije i brže protočnosti prometa, na frekventnijim raskrižjima u gradu Varaždinu promet će regulirati policijski službenici i pripadnici Prometne jedinice mladeži, a dio Hallerove aleje kod Varaždinskog groblja (od raskrižja s Ulicom Gustava Krkleca do raskrižja s Ulicom Franje Račkog), bit će povremeno zatvoren te će promet odvijati obilaznim pravcima.
 
Također, od petka, 30. listopada do ponedjeljka, 2. studenog, uspostavit će se privremena regulacija prometa kod groblja u Vidovcu.

Od 30. listopada do 1. studenoga, na prilaznim cestama prema groblju u Ivancu, odredit će se privremena regulacija prometa tako što će se Ulica Žrtava hrvatskih domovinskih ratova, od raskrižja s Ulicom Mirka Maleza pa do raskrižja s Ulicom Antuna Mihanovića, odrediti kao jednosmjerna ulica. Ulicom Augusta Cesarca koja vodi prema groblju, dana 30. i 31. listopada, uspostavit će se jednosmjerni tok prometa iz smjera Ulice Žrtava hrvatskih domovinskih ratova, dok će u petak, 1. studenog, biti zatvorena za promet svih vozila s obje strane.

U subotu i nedjelju, 31. listopada i 1. studenoga od 7 do 19 sati, u Lepoglavi, na prilaznim cestama prema groblju, odredit će se privremena regulacija prometa tako što će se Ulica Eugena Kvaternika od raskrižja prema groblju i dalje kroz mjesto Donji Vulišinec na Ulici Ivana Mažuranića, odrediti kao jednosmjerna.

Privremena regulacija prometa bit će postavljena i na prilaznim cestama prema groblju u Kamenici te će se zabraniti prometovanje motornih vozila na nerazvrstanoj cesti kod Područne škole u Žarovnici i na nerazvrstanoj cesti kod stare Osnovne škole u Kamenici. Obilazna nerazvrstana cesta "od Križa" prema Žarovnici bit će jednosmjerna tako što će se dozvoliti prometovanje u smjeru Žarovnice.

Isto tako, privremena regulacija prometa određuje se i u mjestima Maruševec, Klenovnik i Bednja.

- Ovom prilikom skrećemo pozornost građanima da prilikom posjete grobljima obrate veću pozornost na svoja osobna vozila i stvari koje u njima ostavljaju, kako ne bi postali žrtvama kaznenih djela provala i krađa - napomenuli su iz policije.

Uputili su ujedno na sljedeće mjere opreza:
• prilikom napuštanja vozila, čak i kratkotrajnog, ugasiti motor vozila i uzeti ključeve sa sobom,
• ne ostavljati ključeve  i dokumente u vozilu,
• zatvoriti prozore na vozilu kao i pomični krov ukoliko ga vozilo ima,
• vrijedne predmete ne ostavljati u vozilu, a posebno ne na vidljivim mjestima u unutrašnjosti vozila,
• ne ostavljati vozilo na mračnom i pustom mjestu duže vrijeme.

- Također pozivamo građane na pridržavanje svih preventivnih mjera zaštite od požara prilikom paljenja svijeća i lampiona na grobovima, odnosno da ih ne pale uz raslinje i ukrasne aranžmane kako ne bi dolazilo do zapaljenja. U svezi navedenog, molimo građane da ne parkiraju svoja vozila na ulaze na groblja zbog organizacije vatrogasne službe i mogućnosti žurnog pristupa vatrogasaca u slučaju nastanka požara - dodali su iz PU varaždinske.