BILJEŽIMO LI PORAST NASILJA Zbog izolacije svi smo ranjiviji i napetiji nego inače

| 27.4.2020. u 15:48h | Objavljeno u Crna kronika

Mjere zabrane kretanja i preporuke za ostajanjem u domu mogu pomoći u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali je li to značajno i utječe na porast rodno uvjetovanog nasilja?

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu provelo je prvo ispitivanje uhićenog hrvatskog državljanina (1946.) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela nasilja u obitelji. Postoji osnovana sumnja da je 74-godišnjak od svibnja 2015. godine na dalje u obiteljskoj kući u mjestu kraj Varaždina, pod utjecajem alkohola učestalo grubo vrijeđao, omalovažavao i fizički napadao svoju suprugu, te da je i 7. travnja 2020., također pod utjecajem alkohola, fizički napao suprugu i prijetio joj smrću. U cilju da ju spriječi u bijegu snažno ju je gurnuo i oborio na tlo, pri čemu je oštećenica zadobila prijelom više nožnih prstiju te je nakon međusobnog hrvanja na tlu uspjela pobjeći iz kuće. 74-godišnjaku određen je istražni zatvor.

„Prijavite nasilje ukoliko imate saznanja o istom“

Naime, stres zbog nagle promjene načina života, ekonomske nestabilnosti i socijalne izolacije povećava napetost i nervozu te smanjuje razinu tolerancije na frustraciju. Takva situacija, kaže Irena Mađarić, mag.soc.rada, ravnateljica Doma za žrtve obiteljskog nasilja „Utočište Sveti Nikola“ Varaždin izrazito je nepovoljna za žrtve obiteljskog nasilja s obzirom na to da su nasilnici stalno prisutni, a žrtve su gotovo potpuno izolirane u svojim domovima.

Iako u Domu za žrtve obiteljskog nasilja „Utočište Sveti Nikola“ Varaždin ne bilježe značajan porast broja upita za smještaj u odnosu na isti period prošle godine, ravnateljica naglašava da su pod povećanim rizikom i obitelji u kojima prije nije bilo pojave nasilja, jer zbog financijskih problema i straha od gubitka posla, može doći do pojave nesuglasica i sukoba.

Kakvo je stanje u Varaždinskoj županiji i je li bilježimo porast nasilja u obitelji čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...