Čehok i Ptiček spornom su zamjenom zemljišta Grad navodno oštetili za 6,3 milijuna kuna Foto: Mario Šamec

Afera Mercator: Govorilo se da su se zemljišta mijenjala zbog izgradnje trgovačkog centra

| 10.11.2015. u 12:32h | Objavljeno u Crna kronika

Saslušanjem Dubravke Kanoti i Željke Lukačević Dominko danas je na koprivničkom Općinskom sudu nastavljen postupak protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i bivšeg direktora Parkova Miljenka Ptičeka.

Njih, podsjetimo, koprivničko Općinsko državno odvjetništo tereti da su Grad Varaždin oštetili za 6,3 milijuna kuna sklapanjem ugovora o zamjeni zemljišta između Grada i Parkova početkom ožujka 2006. godine. Riječ je o ugovoru po kojem je Parkovima pripao 6,3 milijuna kuna vrijedan rasadnik na kojem je potom izgrađen trgovački centar Mercator (današnji Konzum), a Gradu je pripala šuma Jelačićka, gdje je kasnije izgrađena Gradska sportska dvorana. No problematično je što Parkovi, smatra Odvjetništvo, nisu bili vlasnik šume Jelačićke, već je to bio Grad Varaždin, koji je dao rasadnik.

Dubravka Kanoti, koja je bila članica Nadzornog odbora Parkova od 1998. do 2005. godine i predsjednica Gradskog vijeća od 2001. do 2009. godine, prisjetila se kada se počelo razmišljati o obnovi rasadnika.

- Nova je uprava 1999. godine rasadnik zatekla u vrlo devastiranom i zapuštenom stanju. V.d. tada je bila Anica Čalić koja je zajedno s kolegama predlagala plan obnove rasadnika koji bi bio temelj za stvaranje prihoda na tržištu - istaknula je Kanoti koja se prisjetila i dviju sjednica NO u studenom, odnosno prosincu 2011. godine. Tada je, naime, NO dao suglasnost za dizanje kredita za uređenje rasadnika te za upis hipoteke.

- Raspravljali smo o podizanju kredita koji je bio neophodan za uređenje rasadnika te hipoteci. No, ne znam na koju se točno nekretninu banka upisala. Također, NO je tada dao i suglasnost za davanje tabularne isprave za česticu u šumi Jelačićki u vlasništvu Parkova, a koja je prodana Plinacro-u - kazala je Kanoti dodavši da je zaključila da su Parkovi vlasnik i rasadnika i šume Jelačićka budući da nisu mogli davati suglasnost za nešto što nije u vlasništvu tvrtke.

Željka Lukačević Dominko, koja je u Grad došla raditi 2007. na mjesto pročelnice Odjela za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju, navela je da se o zamjeni nekretnina razgovaralo i na Gradskom poglavarstvu, ali i na Gradskom vijeću prilikom izmjena GUP-a 2008. godine.

- Govorilo se da su se zemljišta mijenjala kako bi se na rasadniku izgradio Mercatorov trgovački centar. Tko je bio predlagatelj zamjene, ne znam. No, odluke su inače predlagali pročelnik za komunal, gradonačelnik i njegov zamjenik - rekla je Lukačević Dominko.

Postupak se nastavlja u veljači.