Županijski vijećnici tražili odgovore o lošem stanju ambulanti, cestama i aglomeraciji Foto: Krešimir Đurić

Županijski vijećnici tražili odgovore o lošem stanju ambulanti, cestama i aglomeraciji

| 15.2.2018. u 15:51h | Objavljeno u Aktualno

Današnja sjednica Županijske skupštine započela je svečanom prisegom novog županijskog vijećnika Alena Trglačnika, koji je s liste HDZ-a i HSLS-a izabran kao zamjenik vijećnika Mladena Jakopovića. Jakopović je, podsjetimo, krajem prošle godine imenovan pročelnikom županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove.

Na početku aktualnog sata Željko Dvekar (HDZ) izrazio je nezadovoljstvo odgovorom na svoje pitanje s posljednje sjednice, kada je zatražio podatke o sporovima Doma zdravlja Varaždinske županije s pojedinim koncesionarima primarne zaštite zbog neplaćanja zakupnine i ništetnosti ugovora o zakupu te troškovima koji su nastali za županijski proračun zbog tih sporova.

- To je poetski odgovor, bez traženih podataka, tek toliko da bi se zadovoljila forma. Iz dopune odgovora, također nepotpunog, vidljivo je da je za usluge odvjetnika Doma zdravlja na konto odvjetnika u 2015., 2016. i 2017. godini isplaćeno 162.933 kune. To su samo troškovi odvjetnika, a mene zanima ukupna vrijednost koju je Dom zdravlja isplatio odvjetniku i za sudske troškove, kao i troškovi naknade parničnog postupka, kao i kolika je ukupna svota potraživanja Doma zdravlja prema utuženima - rekao je Dvekar.

Dvekara je također zanimalo raspolaže li županija podatcima o nekretninima u vlasništvu proračunskih korisnika i trgovačkih društava te postoji li i da li se ažurira registar o nekretninama.

- Županija ima registar nekretnina, ali trgovačka društva još uvijek nemaju cjelovite podatke te sve treba ažurirati, i o institucijama, školama, bolnice i ostale. Takav nalog će dobiti odmah - naglasio je župan Radimir Čačić.

skupstina_5.JPG

Nadicu Dreven Budinski (HDZ) zanimao je utjecaj porezne reforme te novog modela financiranja općina, gradova i županija na stanje županijskog proračuna, na što joj je župan Radimir Čačić odgovorio da je reforma koju je pripremio ministar Marić, općenito govoreći, izrazito korisna.

- Nažalost, ne pomaže sjeveru i Varaždinskoj županiji, za nas je beskorisna jer oslobađanja od plaćanja poreza na dohodak imaju limit na 3.800 kuna, a plaće su kod nas takve kakve jesu. Što se tiče financiranja jedinica lokalne uprave i samouprave, dobro je da je ta reforma napravljena. U prvom mjesecu imamo pomak od gotovo 30 posto u punjenju proračuna, no to nije samo zbog toga, već i zbog bolje naplate i rasta gospodarstva u cjelini. Na godišnjoj razini možemo očekivati do osam milijuna kuna, što je pomak od 15 posto, dok će neke slavonske županije imati pomak i do 60 posto. No to su oni najsiromašniji - rekao je Čačić.

Lidija Petrinjak (HDZ) upitala je što Županija čini po pitanju prehrane osnovnoškolske djece iz socijalno ugroženih obitelji, te u kojoj je fazi izgradnja i dogradnja pojedinih školskih objekata i dvorana, uz napomenu da je dogradnja manjeg obujma potrebna i u školi u Kuljevčici.

- Upravo ovih dana potpisali smo ugovor za 2.192 učenika, što je 21 posto od svih naših učenika, koji će korištenjem europskog i županijskih sredstava dobiti besplatan obrok. Sva djeca koja primaju dječji doplatak će dobiti našu pomoć. Ušli smo i u kratke lance opskrbe da potaknemo korištenje proizvoda domaćih OPG-ova, izbacili smo fast food... - odgovorio je Čačić.

Što se tiče škola, Čačić je rekao kako se i za školu u Kuljevčici rade projekti te će biti realizirana.

- Dosad su svi naši projekti prošli, nijedan nije odbačen - napomenuo je Čačić.

Na pitanje Krešimira Čopa (HDZ) o lošem stanju ambulante u Vidovcu, koja je u nadležnosti Doma zdravlja, te potrebi njene obnove, Čačić je istaknuo da je općenita situacija u Domu zdravlja loša.

skupstina_6.JPG

- Nisu se javljali na europske projekte, nije bilo energije, nikakvih poteza. Osobno ću obići sve ambulante, pa i u Vidovcu, da vidim stanje te ćemo vidjeti što je potrebno. Ranije vodstvo Doma zdravlja nije dalo rezultate, zato je i smijenjeno - rekao je Čačić, što je ponovio i Katici Levanić (HNS) koja je upozorila na loše stanje zgrade u Radovanu, u kojoj se nalazi ambulanta, poštanski ured te privatni stanovi, dok je dio zgrade u vlasništvu Varaždinske županije te istaknula nužnu sanaciju ove zgrade. Upitala je i kada će biti izrađen Plan i program rada ŽUC-a za ovu godinu, odnosno kada će Upravno vijeće ŽUC-a konačno potvrditi taj program, kako bi općine i gradovi mogli planirane radove uklopiti u svoje programe.

- Plan ŽUC-a će se donijeti kad završi zimsko razdoblje, kako je to uvijek i bilo. To je logično, jer je uglavnom riječ o sananciji cesta. Plan ne kasni - odgovorio je Čačić.

Novi vijećnik Alen Trglačnik upitao je postoji li mogućnost izrade registra volontera, što bi koristilo volonterima i institucijama koje trebaju njihove usluge, te se župan složio se tom inicijativom.

Tomicu Čuklija (HSLS) zanimalo je kad će se sanirati klizišta na županijskoj cesti 2087, od Varaždinbrega preko Vrtlinovca do državne ceste prema Varaždinskim Toplicama.

- ŽUC kaže da zna za taj problem, dio klizišta je saniran, ostala su još četiri čija će sanacija započeti čim vremenski uvjeti to dozvole - odgovorio je Čačić.

Martina Bistrović (HDZ) upitala je zašto je tek u prosincu 2017. godine pokrenut postupak etažiranja prostora u Ludbregu koji je u suvlasništvu Doma zdravlja, Zavoda za hitnu medicinu te Varaždinske županije iako već pet godina postoji odluka Županijske skupštine koja to određuje. Na njeno je pitanje Čačić ponovio kako je u Domu zdravlja vladao potpuni nered te da je sramota da nikakvih investicija ni projekata nije bilo. Dožupan Robert Vugrin odgovorio joj je da etažiranje nije pokrenuto ranije jer Dom zdravlja nije dao nalog.

Viktorija Horg (HDZ) zatražila je pismeni odgovor na pitanje kada će se sanirati cesta u Ludbregu, točnije Križevačka ulica, gdje zemlja koja se urušava predstavlja opasnost za sve građane koji prolaze tom ulicom, a zatražila je i podatke o sanaciji Specijalne bolnice u Varaždinskim Toplicama.

skupstina_4.JPG

- Što se tiče Minerve, projekti su pripremljeni, prošli su evaluacije. To je najveći projekt koji radimo u energetici, čak i u Hrvatskoj, od 72 milijuna kuna što nam je odobreno. To će nas financijski dodatno opteretiti, oko 28 milijuna će biti teret na Županiji i bolnici. Bez obzira na to koliko izvukli europskog novca, mi ćemo taj projekt napraviti. Kompletna Minerva će biti obnovljena, idemo i s termama, i s pučkom kupelji... s cijelim Varaždinskim Toplicama - naglasio je Čačić.

Marijan Dominko (Živi zid) upitao je župana kada će konačno zaista započeti projekt aglomeracije te pojašnjenje o garancijskom fondu te plaćanjima europskih penala. Također, upitao je zašto župan ne zauzme čvršći stav prema Vladi RH te se zauzme za Varaždinsku županiju, čak i pod cijenu da "raskrsti" koaliciju s HDZ-om.

- Istina je, godinama se priča o Aglomeraciji. Država ima više od 10 milijardi za to osigurano, ako ga ne realizira, plaćat će penale. Od toga je isprojektirano 3,5 milijarde, a više od milijardu je i ugovoreno. Od toga je pola u ovoj županiji, u zadnjih šest mjeseci. Dobili smo avans, i sad smo ga vratili! Zašto? Komunalna poduzeća su izložena opasnosti da ih tijekom projekta i narednih pet godina Europska komisija penalizira s 25 posto od iznosa projekta, zato jer Hrvatske vode ne žele ovjeravati projekte, kako odgovornost ne bi bila na njima. Dakle, nije riječ o muljažama ili zaštiti nesposobnih  - napomenuo je Čačić, dok je o povratu duga za JPP projekte kazao da "županijski proračun nije rađen na temelju povrata duga, znajući s kim imamo posla".

Mladena Roginu (Živi zid) upozorio je na lift u zgradi Vodotornja, odnosno Državne uprave, koji nije prilagođen osobama s invaliditetom te je upitao hoće li se projektom energetske obnove Vodotornja prilaz prilagoditi i potrebama osoba s invaliditetom.

- Imamo 14 milijuna za kompletnu obnovu zgrade. Treba obaviti razgovore s konzervatorima da nam dozvole vanjski lift. Zatražit ćemo suglasnost i ako je dobijem, idemo u realizaciju vanjskog lifta - istaknuo je Čačić.

Jadranka Bahlen (HSU) upitala je u kojoj je fazi uređenje parkirališta kod ambulante u Breznici, o čemu je postavila pitanje je jednoj od prethodnih sjednica.

- U prosincu smo izvidjeli situaciju, riječ je o terenu na kojem se nalazi šljunak i zemlje te se stvara blato. Pristupna cesta je također u lošem stanju. Pokrenuli smo postupak za odabir izvođača, no s obzirom da Općina breznica ima idejno rješenje za sanaciju, u suradnji s Općinom smo projekt proširili, uz dodatna parkirališna mjesta. radovi će započeti tijekom ožujka - rekao je dožupan Robert Vugrin.

Zlatko Koračević (Reformisti) upitao je hoće li "opstrukcija dvoje ministara iz Varaždinske županije" utjecati na realizaciju novih investicija.

- Iskreno mislim da ni Divjak ni Štromar nemaju tamo autoriteta, da činovnici vode igru - komentirao je Čačić.

skupstina_3.JPG

Dubravka Biberdžić (SDP) osvrnula se na osnivanje županijske tvrtke za prijevoz te je upitala u kojoj je fazi taj projekt.

- Tvrtka je osnovana, pripreme su napravljene, ali zakona koji bi to omogućio još nema. Uskoro bi trebao ići i taj zakon kako bi nam se omogućilo da do kraja godine to provedemo - odgovorio je Čačić.

- Prijevoz učenika ide dalje, prijevoz umirovljenika također, i to prošireno, jer 30 posto naših umirovljenika dosad nije imalo to pravo, poput umirovljenika iz Varaždina, sada će imati svi - najavio je Čačić.

Hrvoje Kovač (SDP) zatražio je pojašnjenje o "sagi hitne pomoći" u Ivancu, te je upozorio na često mijenjanje liječnika u ambulantama u manjim mjestima diljem županije.

- Ranije nije bilo prostora. Sada se jedna ordinacija oslobodila, imamo prostor, Grad Ivanec će opremiti i to kreće - rekao je Čačić.

skupstina_7.JPG

Krešimira Šaliga (SDP) zanimalo je kada će se sanirati cesta Sigetec Ludbreški - Sesvete Ludbreške, a upozorio je i na položaj lovozakupnika koji plaćaju velike iznose radi nadoknade štete nastale uslijed naleta vozila na divljač.

- Cesta će sigurno biti u planu, dobit ćete pismeni odgovor. Podržavamo i taj stav o lovstvu, to je također sistemski problem, dio tereta mora preuzeti lovstvo, ali koliko može, s dio sistem, Pošaljite nam prijedlog s kojim ćemo ići prema ministarstvu - rekao je Čačić.

Nenad Koščak (Reformisti) upitao je pak koji će Centar kompetentnosti kandidirati Varaždinska županija.

- To je opet šou Štromar-Divjak. Sve će učiniti da ova županija bude jedina koja neće dobiti novac EU za Centar kompetencija u Vinici. Mi ćemo kandidirati samo Vinicu, a Štromar samo da napakosti Kostanjevcu, sprječava da se napravi Centar kompetencija. Valjda postoji tamo neki Plenković - rekao je Čačić.

skupstina_2.JPG