Vijećnici na "aktualcu" pretresli Dom zdravlja, vodotoranj i brojne druge teme Foto: Krešimir Đurić

Vijećnici na "aktualcu" pretresli Dom zdravlja, vodotoranj i brojne druge teme

| 6.12.2017. u 08:21h | Objavljeno u Aktualno

Aktualni sat jučerašnje sjednice Županijske skupštine ponovno je donio niz tema - od hitne pomoći i ambulanta do javne rasvjete i obnove vodotornja. Sjednica Županijske skupštine je počela minutom šutnje za preminulog vijećnika Božidara Kolarića, a za vijećnika je, kao njegova zamjena, prisegnuo Petar Ratković.

zupanijska_skupstina_-_petar_ratkovic.JPG

Vlasta Cindrić (Reformisti) pitala je župana što je dogovoreno na sastanku petorice župana iz sjeverne Hrvatske s premijerom Plenkovićem.

- Stvari idu u dobrom smjeru. Čim sam postao župan, sazvao sam sastanak s međimurskim i krapinsko-zagorskim županom o inicijativi za izmjenu prometne strategije Hrvatske, da se uvrsti brza pruga prema Zagrebu. Sada okupljamo pet županija te imamo spektar tema i više projekata, a Vlada je prihvatila da se napravi Sporazum za sjevernu Hrvatsku - odgovorio je župan Radimir Čačić, uz napomenuo da je od početka inzistirao na povećanju plaća.

- Vlada je najavila povećanje minimalne plaće. Svašta ide Dalmaciji, svašta ide Zagrebu, ali ovo s minimalnom plaćom ide nama - rekao je Čačić.

Jadranku Bahlen (HSU) zanimalo je kada će se povećati timovi hitne pomoći u južnom, ali i drugim rubnim dijelovima županije, kao i hoće li se urediti prilaz i parkiralište kod ambulante u Breznici. Čačić je rekao da se stalno ulažu novi napori u poboljšanje sustava hitne pomoći.

- A tada vidimo Haag, gdje je hitnoj pomoći trebalo sat i 20 minuta da dođe do sudnice. Mi smo naših pet timova opremili s najsuvremenijom opremom i dok je u Hrvatskoj maksimalno vrijeme reagiranja hitne pomoći sat vremena, u našoj županiji to treba biti 30-35 minuta - istaknuo je Čačić, te ujedno najavio uređenje prostora oko ambulante u Breznici u vrlo kratkom roku.

Karmen Emeršić (HNS) upitala je kada će Županija krenuti u postupak izmjene i dopune županijskog Prostornog plana i usklađenje s općinskim planovima koji su već izrađeni.

- Početkom iduće godine otvaramo novi prostorni plan županije, jer postoji cijeli spektar stvari koje su zaustavljene jer nismo prostorno-planski spremni - najavio je Čačić.

"Nabildani" proračun

Mladen Rogina (Živi zid) proračun je nazvao "nabildanim" i "napuhanim" za 20 posto.

- Značajni su rashodi predviđeni za energetsku obnovu vodotornja i drugih javnih objekata, a što je s obiteljskim kućama? Možemo li preko našeg ured u Bruxellesu požuriti donošenje novih propisa? - upitao je Rogina.

Povećanje proračuna Čačić je prokomentirao istaknuvši da će, sa svime što je napravljeno u ovoj godini i onime u sljedećoj godini, povećanje iznositi i više od 20 posto.

- Bit će tu još par desetaka milijuna više - naglasio je Čačić. Što se tiče energetske obnove kuća, rekao da su zakazali naši gradovi i općine.

Krešimira Horvata (Reformisti) zanimalo je kada će i djeca u Martijancu polaziti jednosmjensku nastavu.

- U Martijancu smo imali načelnika koji nije do kraja razumio koliko je štetno njegovo postojanje. Prošle su godine, a Martijanec još nema jednosmjensku nastavu. To je strašno, sramotno. Sad idemo s projektom u suradnji s Općinom Martijanec, mi idemo sa 7,2 milijuna za energetsku obnovu, a Općina s pet milijuna kuna, i najkasnije do kraja sljedeće godine djeca će imati gotovu školu i jednosmjensku nastavu. Usto, 10 škola ide u rekonstrukciju, a još će se dvije nove graditi, Sveti Ilija i Ivanec - najavio je Čačić.

Dvije potpuno nove škole

Dodajmo da je u sklopu rasprave o proračunu, Čačić objasnio da HNS-ov amandman, koji je predviđao izgradnju i dogradnju osnovnih škola Sveti Ilija, Ivanec i Martijanec, nije prihvaćen jer nije opravdan na prihodnoj strani. HNS-ovci su kazali da su sredstva za njihov amandman trebala biti iz 30 milijuna koje bi država trebala vratiti Varaždinskoj županiji kao dug za JPP.

- 30 milijuna kuna tek moramo upisati, ali toga još nema. Usto, ako nam vrate 30 milijuna, kad pokrijemo minus od oko 22 mil. kuna, ostaje nam oko 7,5 milijuna. Škole koje je HNS u amandmanu spominjao, Sveti Ilija, Ivanec i Martijanec, stoje 75 milijuna kuna, a iz razlike od 7,5 milijuna kuna teško ćemo to učiniti. Isus je nešto učinio s ribama, ali malo je komplicirano sa 7,5 mil. napraviti škole od 75 milijuna - rekao je Čačić.

- Svakako idemo u obnovu 10 škola, u Martijancu u projekt idemo s Općinom. U Svetom Iliji i Ivancu su jako veliki projekti, potpuno nove škole. Sveti Ilija mora ići nova škola, bez obzira na sve pokušaje petljanja, tu nema spora. Stara škola takva kakva jest ne može ostati. Za školu Ivanec spremni smo uzeti i kredit ako će biti potrebno - naglasio je Čačić.

S obzirom da je Horvata zanimalo i koliki će trošak za Županiju predstavljati to što će varaždinski župan dvije godine predsjedavati Savezom Alpe-Adria, Čačić mu je odgovorio da taj Savez financijski ne predstavlja - ništa.

- Plaćamo samo 2.139 eura, naime plaća se prema BDP-u i broju stanovnika, no vrijednost tog saveza je platforma za europski novac - napomenuo je Čačić.

Dvije godine čekaju kablove

Mihael Liber (Reformisti) je napomenuo da brojne mještane Sračinca, ali i drugih naselja širom županije, zanima što će biti s elektrifikacijom na mjestima gdje već postoje stupovi za javnu rasvjetu, a čekaju se kablovi i rasvjetna tijela.

- Taj problem postoji u više općina, stupovi stoje već dvije godine, a nema lampi. Utvrdili smo da HEP tijkom dvije godine nije uspio realizirati natječaj za kablove za već postavljene stupove. To je zemlja čudesa. Kontaktirao sam ministra, državnog tajnika, direktora HEP-a i kupili su kablove. Mi ćemo u Vidovcu, Trnovcu, Šemovcu, Jalžabetu, Marofu, Toplicama, Ivancu, Ljubešćici, Svetom Iliji, Maruševcu, Vinici, Lepoglavi, Sračincu i drugim mjestima napraviti tih 21 km kablova, sve tijekom 2018. godine - najavio je župan.

Željko Dvekar (HDZ) kazao je kako posjeduje informacije da je Dom zdravlja pokrenuo sudske sporove s pojedinim koncesionarima primarne zaštite zbog neplaćanja zakupnine i ništetnosti ugovora o zakupu.

- Navodno su svi ti sporovi izgubljeni, a s obzirom da je osnivač Doma zdravlja Varaždinska županija, zanima me kolika je to šteta za proračun?- upitao je Dvekar.

- U tom Domu zdravlja ima svega, a najviše sporosti. Nije bilo snage da se stvari miču, ali bilo je sposobnosti da se slikamo. Naš je Jagić za slikanje prvi. Cijenim slikanje ako ima rezultata, a ovdje je razultat da smo mi izgubili sporove  - rekao je Čačić, dodavši da će o troškovima detaljno izvijestiti pismenim izvješćem.

Tomica Čukli (HSLS) podsjetio je na žustru raspravu na varaždinskom Gradskom vijeću o tome da je neimenovani gradski službenik, bez znanja nadređenih, potpisao uporabnu dozvolu tvrtki Univerzal za gospodarenje komunalnim otpadom u Poslovnoj zoni Brezje. S obzirom da dozvole izdaje Županija, upitao je župana je li ta dozvola izdana prema zakonu.

- Grad pošalje svog ovlaštenog predstavnika, sa svim punomoćima, da zajedno s predstavnikom Univerzala ovdje zatraže dozvolu. Osjetljiva je tema, pa su naše službe pitale što da rade. Rekao sam im da postupe po zakonu i tako je bilo, a onda je Grad objavio da je njihov predstavnik postupio protiv njihove volje. Nek se dogovore što žele, mi se petljati nećemo - rekao je Čačić.

Hrvoje Kovač (SDP) napomenuo je da još uvijek nisu potpisani ugovori o financiranju programa civilnih udruga, iako je natječaj završen, te je apelirao da se sljedeće godine natječaj raspiše već početkom godine. Čačić je napomenuo da se kasnilo s raspisivanjem natječaja radi lokalnih izbora, no obećao je da će sljedeće godine natječaj biti raspisan u ožujku.

Širokopojasni internet i informatički kampus

Krešimir Šalig (SDP) napomenuo je da je projekt razvoja širokopojasnog interneta vrlo važan za podizanje standarda stanovništva, ali i konkurentnosti, te je istaknuo da treba napraviti sastanak sa svim predstavnicima lokalnih samouprava, HAKOM-a i ministarstva, kako bi se što prije krenulo s tim projektom.

- Sastanak smo održali s onima koji su imali projekte, a to je oko 40 posto županije. Ovo je važna tema, i ostali župani na sjeveru se slažu, moramo sebi dati mogućnost razvoja za veće brzine. Obratio sam se ministaru i premijeru, i sve ćemo to razjasniti na sastanku koji smo dogovorili - rekao je, među ostalim, Čačić.

Nina Begičević–Ređep (HSS) upitala je župana je li u prijedlogu nove županijske razvojne strategije među prioritetnim infrastruktrunim projektima predviđen i informatički kampus, točnije 2. faza Sveučilišnog kampusa Varaždin, nova zgrada FOI-ja, projekt koji je 2015. godine maknut s liste obrazovne infrastrukture Ministarstva znanosti, jer obrazovna infrastruktura nije ušla u prioritete operativnog programa.

- U kontaktu smo s Ministarstvom regionalnog razvoja i Ministarstvom znanosti i obrazovanja kako bismo pokušali utjecati na nivou operativnog programa, ali smatramo da bi taj projekt trebao biti i među prioritetnim projektima Varaždinske županije - kazala je Begičević–Ređep.

- U pravu ste, to mora biti strateški prioritet. Problem je što nije u operativnom planu, kao što nema ni škola, jer to je prošla Vlada tako ugovorila, ali mi ćemo informatički kampus staviti u prioritete - istaknuo je Čačić.

Vodotoranj je "opće veselje"

Nenad Koščak (Reformisti) upitao je tko financira obnovu "vodotornja" te plaćaju li državne službe koje su u njemu najam, kao i koliko Županija prihoduje od toga.

- S vodotornjem je opće veselje. Jučer nam je došlo pismo Ministarstva državne imovine da prihvaćaju zahtjev prošlog župana i da su spremni razmijeniti ruševinu u Opeci, u koju treba uložiti desetine milijuna, za vodotoranj u centru Varaždina. Hrpu kamenja za zgradu od 3.000 kvadrata u centru grada? To je zatražio Štromar, samo da se podmetne noga Kostanjevcu. Mi imamo školu, imamo Arboretum, imamo suglasnost države da u njeno ime pokrećemo europske i druge projekte, dogovorili smo se s ministricom Divjak oko Centra kompetencija... sve smo osmislili, a sad se oni jave. Zahvalit ćemo se ministru Mariću i nećemo prihvatiti ovaj prijedlog. Radit ćemo i dalje na Opeci, a vodotoranj ćemo obnoviti ako projekt prođe na natječaju. Jedan od razloga zašto su htjeli ovo realizirati je vjerojatno i taj da država ne plaća najam. Nije riječ o dramatičnim novcima, ali morat će početi plaćati - zaključio je Čačić, dodavši da su neka ministarstva prijedlog već prihvatila, a to očekuje i od ostalih ministarstava.