Županijski vijećnici izglasali rebalans proračuna i zaduživanje za projekte energetske obnove

Napisao/la: -
Županijski vijećnici izglasali rebalans proračuna i zaduživanje za projekte energetske obnove Foto: Krešimir Đurić

Glavne teme današnje sjednice Županijske skupštine bile su, osim donošenja Odluke o dobitnicima javnih priznanja Varaždinske županije za 2018. godinu, rebalans županijskog proračuna za 2018. godinu te odluke o kreditnom zaduženju Županije za projekte energetske obnove zgrade Vodotornja te Poliklinike i Psihijatrije Opće bolnice Varaždin.

Ukupna vrijednost ovih triju projekata iznosi 25,9 milijuna kuna, od čega EU sredstva iznose 12,8 milijuna, a Županija treba izdvojiti 13,1 milijuna kuna.
 
Većinom glasova (protiv su bila dva vijećnika Živog zida) proračun je smanjen za 16,8 milijuna kuna te sada iznosi 237,7 milijuna, a prihvaćene su i odluke o zaduživanju.

Župan Radimir Čačić je naglasio da su rebalans proračuna i europski projekti povezane teme, kao i da se to osobito odnosi na županije koje imaju veliki broj prihvaćenih i ugovorenih projekata.

- Mi smo daleko najuspješnija županija s 245 milijuna kuna ugovorenih projekata u ovoj godini te s ukupno gotovo 610 milijuna kuna. S obzirom da još uvijek nema modela za sufinanciranje od strane države, nalazimo se u poziciji da ulazimo u kreditne aranžmane, a prvi gorući projekti koji traže takav aranžman su energetska obnova Vodotornja te objekata Opće bolnice Varaždin. Ukupno kreditno zaduženje iznosi 13,1 milijuna kuna, a ono bi bilo manje za 6,1 milijuna kuna kad bismo imali model državnog sufinanciranja. To je savladivo, međutim, pred nama je samo u prvom bloku potrebno 81 milijun domicilnog sufinanciranja, a nakon toga još više od 100 milijuna kuna s obzirom na veličinu projekata i ukupnu sumu novca koju nam je Europa odobrila. Ne možemo si dozvoliti da taj novac Varaždinska županija i građani ne uzmu, ne realiziraju, ne dignu kvalitetu svojih škola i bolnica te kvalitetu obrazovanja. Ne možemo čekati Vladin model sufinanciranja, moramo zatvoriti financijsku konstrukciju. Očekujem da će Vlada ipak donijeti model i da će ovi krediti završiti u manjem obimu - napomenuo je Čačić.

Županija će se za ove projekte zadužiti kod HBOR-a na rok od 14 godina, uz fiksnu kamatnu stopu od 0,5 posto.

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.