Županijski vijećnici izglasali rebalans proračuna i zaduživanje za projekte energetske obnove Foto: Krešimir Đurić

Županijski vijećnici izglasali rebalans proračuna i zaduživanje za projekte energetske obnove

| 11.7.2018. u 17:16h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Glavne teme današnje sjednice Županijske skupštine bile su, osim donošenja Odluke o dobitnicima javnih priznanja Varaždinske županije za 2018. godinu, rebalans županijskog proračuna za 2018. godinu te odluke o kreditnom zaduženju Županije za projekte energetske obnove zgrade Vodotornja te Poliklinike i Psihijatrije Opće bolnice Varaždin.

Ukupna vrijednost ovih triju projekata iznosi 25,9 milijuna kuna, od čega EU sredstva iznose 12,8 milijuna, a Županija treba izdvojiti 13,1 milijuna kuna.
 
Većinom glasova (protiv su bila dva vijećnika Živog zida) proračun je smanjen za 16,8 milijuna kuna te sada iznosi 237,7 milijuna, a prihvaćene su i odluke o zaduživanju.

Župan Radimir Čačić je naglasio da su rebalans proračuna i europski projekti povezane teme, kao i da se to osobito odnosi na županije koje imaju veliki broj prihvaćenih i ugovorenih projekata.

- Mi smo daleko najuspješnija županija s 245 milijuna kuna ugovorenih projekata u ovoj godini te s ukupno gotovo 610 milijuna kuna. S obzirom da još uvijek nema modela za sufinanciranje od strane države, nalazimo se u poziciji da ulazimo u kreditne aranžmane, a prvi gorući projekti koji traže takav aranžman su energetska obnova Vodotornja te objekata Opće bolnice Varaždin. Ukupno kreditno zaduženje iznosi 13,1 milijuna kuna, a ono bi bilo manje za 6,1 milijuna kuna kad bismo imali model državnog sufinanciranja. To je savladivo, međutim, pred nama je samo u prvom bloku potrebno 81 milijun domicilnog sufinanciranja, a nakon toga još više od 100 milijuna kuna s obzirom na veličinu projekata i ukupnu sumu novca koju nam je Europa odobrila. Ne možemo si dozvoliti da taj novac Varaždinska županija i građani ne uzmu, ne realiziraju, ne dignu kvalitetu svojih škola i bolnica te kvalitetu obrazovanja. Ne možemo čekati Vladin model sufinanciranja, moramo zatvoriti financijsku konstrukciju. Očekujem da će Vlada ipak donijeti model i da će ovi krediti završiti u manjem obimu - napomenuo je Čačić.

Županija će se za ove projekte zadužiti kod HBOR-a na rok od 14 godina, uz fiksnu kamatnu stopu od 0,5 posto.