Županijski SDP traži tematsku sjednicu o stanju u zdravstvu: "Ljudi odlaze, a nedostaju liječnici, kako to?"

MGA | 27.2.2023. u 10:31h | Objavljeno u Aktualno

SDP-ovi županijski vijećnici Željko Posavec, Mario Klapša i Ruža Jelovac održali su konferenciju za medije uoči predstojeće sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije. Ponovno su uputili apel županu Anđelku Stričaku da održi tematsku sjednicu vezano za situaciju u zdravstvu.

- SDP je već bio uputio apel za sazivanje tematske sjednice zbog dugova, lista čekanja, robovlasničkih ugovora s doktorima i svega što se događa u zdravstvu - rekao je Posavec dodajući da se prijevremeni izbori u Gradu Varaždinu namjerno sabotiraju te je apelirao na župana da pomogne i u tome. Klapša je apelirao na župana da na skupštini prikaže aktualno stanje zdravstvenog sustava.

Ruža Jelovac iznijela je podatak da će Opća bolnica Varaždin prošlu godinu zaključiti s gubitkom od 60 milijuna eura, ističući da su problemi u zdravstvu generirani tijekom svih prethodnih godina.

- Naša bolnica zahtjeva posebnu brigu svih nas u Županijskoj skupštini. Problemi su akumulirani još od 90-ih godina s krivom transformacijom i financiranjem. Varaždinska županija, kad je riječ o našoj krovnoj zdravstvenoj ustanovi, ima specifičan položaj u odnosu na susjedne županije. Čudimo se kad nam se pojave priče o pacijentima kojima se izgube nalazi ili kartoni. Zato apeliramo na župana da iskoristi vertikalu vlasti i svoj položaj u vladajućoj stranci i doprinese riješavanju tih problema. Tražimo da se skrate liste čekanja i da proradi sustav digitalizacije od primarne do tercijarne razine - rekla je Jelovac dodajući da pritom inzistiraju da se govori o sanaciji, a ne reformi zdravstvenog sustava jer se reforma zdravstva ne može provesti bez reforme teritorijalnog ustroja i gospodarske reforme. Također je postavila i neka pitanja.

- Kako je moguće da imamo manjak liječnika ako nam pada broj stanovnika? I kako to da privatne zdravstvene ustanove posluju pozitivno, a gotovo su sve državne zdravstvene ustanove u gubitku? Ljudima treba dati odgovor na ta pitanja - kaže Jelovac. MGA

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci