Županijski SDP traži tematsku sjednicu o stanju u zdravstvu: "Ljudi odlaze, a nedostaju liječnici, kako to?"

MGA | 27.2.2023. u 10:31h | Objavljeno u Aktualno

SDP-ovi županijski vijećnici Željko Posavec, Mario Klapša i Ruža Jelovac održali su konferenciju za medije uoči predstojeće sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije. Ponovno su uputili apel županu Anđelku Stričaku da održi tematsku sjednicu vezano za situaciju u zdravstvu.

- SDP je već bio uputio apel za sazivanje tematske sjednice zbog dugova, lista čekanja, robovlasničkih ugovora s doktorima i svega što se događa u zdravstvu - rekao je Posavec dodajući da se prijevremeni izbori u Gradu Varaždinu namjerno sabotiraju te je apelirao na župana da pomogne i u tome. Klapša je apelirao na župana da na skupštini prikaže aktualno stanje zdravstvenog sustava.

Ruža Jelovac iznijela je podatak da će Opća bolnica Varaždin prošlu godinu zaključiti s gubitkom od 60 milijuna eura, ističući da su problemi u zdravstvu generirani tijekom svih prethodnih godina.

- Naša bolnica zahtjeva posebnu brigu svih nas u Županijskoj skupštini. Problemi su akumulirani još od 90-ih godina s krivom transformacijom i financiranjem. Varaždinska županija, kad je riječ o našoj krovnoj zdravstvenoj ustanovi, ima specifičan položaj u odnosu na susjedne županije. Čudimo se kad nam se pojave priče o pacijentima kojima se izgube nalazi ili kartoni. Zato apeliramo na župana da iskoristi vertikalu vlasti i svoj položaj u vladajućoj stranci i doprinese riješavanju tih problema. Tražimo da se skrate liste čekanja i da proradi sustav digitalizacije od primarne do tercijarne razine - rekla je Jelovac dodajući da pritom inzistiraju da se govori o sanaciji, a ne reformi zdravstvenog sustava jer se reforma zdravstva ne može provesti bez reforme teritorijalnog ustroja i gospodarske reforme. Također je postavila i neka pitanja.

- Kako je moguće da imamo manjak liječnika ako nam pada broj stanovnika? I kako to da privatne zdravstvene ustanove posluju pozitivno, a gotovo su sve državne zdravstvene ustanove u gubitku? Ljudima treba dati odgovor na ta pitanja - kaže Jelovac. MGA